6 Mayıs 2020 Çarşamba

CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT kullanım kılavuzu

CorelDRAW ile tanıştığım 1994 yılında ne Youtube ne de İnternet vardı. Dolayısıyla sonraki yıllarda ulaşabildiğimiz birkaç İngilizce kitap dışında hiçbir kaynak yoktu. CorelDRAW kullanmak tam bir bulmacaydı benim için. Her gün yeni bir şey öğrenmek, çok ama çok basit bir şey için günlerce deneme yanılma, program içinde araştırma yapmak, sonuca ulaşmak ya da ulaşamamak gazetelerdeki kare bulmacaları hiçbir zaman tamamlayamamak gibi bir şeydi.

Sonraki yıllarda İnternetin yaygınlaşmasıyla eğitim kaynaklarına ulaşmak da çok kolay oldu. İlk başta haber grupları sonradan da forumlar müthiş bir bilgi kaynağı ve paylaşım mecralarıydı. Yine ilk başta pahalı olduğundan benim için ulaşılması çok güç olan İngilizce CorelDRAW kitapları çok iyi kaynaklardı fakat o yıllarda Google Translate olmadığı için yine her şey tam anlayamıyordum. Sonradan çıkan Türkçe kitaplar ile biraz daha bilgi sahibi olmaya başladım fakat Türkçe çeviriler de İngilizce kitaplar gibi her şeyi eksiksiz anlatan resmi kullanım kılavuzları gibi değillerdi.



Sonunda bu günlere geldik ve artık Youtube var ve bu mecrada binlerce CorelDRAW eğitim videosu mevcut, hem İngilizce hem de Türkçe. Youtube ve video eğitimlerin etkisiyle bu tip kitaplara olan eğilim her ne kadar azaldıysa da size ücretsiz olarak ulaşacağınız resmi CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT kullanım kılavuzlarını paylaşmak istiyorum. Kullanım kılavuzlarının dili İngilizce fakat PDF dosya biçiminde oldukları için metinleri kopyalayıp Google Translate ya da benzeri bir uygulamaya yapıştırıp çevirebilir ve böylece en ince detayları öğrenebilirsiniz. En ince detayları diyorum çünkü resmi kullanım kılavuzları eksiksiz bir şekilde CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT yazılımlarının tüm detaylarını anlatıyor. CorelDRAW 2020 resmi kullanım kılavuzunun 945 sayfa olması bu bilgiyi kanıtlar nitelikte.


CorelDRAW kullanma kılavuzunun ve Corel PHOTO-PAINT kullanma kılavuzunun PDF olmasının en büyük avantajı da etkileşimli olması. Yani içindekiler sayfalarında dilediğiniz bölüm başlığına tıkladığınızda otomatik olarak bölüm sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Bunun gibi farklı bağlantılar da mevcut.

CorelDRAW kullanım kılavuzuna ve Corel PHOTO-PAINT kullanım kılavuzuna nasıl erişirim diyorsanız bunun için iki seçenek var. Birincisi güncel sürümlerde program içindeki karşılama sayfasından (Welcome Screen) ilgili bağlantıya tıklayarak, ikincisi ise aşağıda paylaştığım bağlantılara tıklayarak.


Aşağıda CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT’in son birkaç sürümüne ait kullanma kılavuzlarının bağlantılarını bulabilirsiniz. CorelDRAW 2019 sürümünden itibaren macOS versiyonu da piyasaya sürüldüğünden 2019 ve 2020 için hem macOS hem de Windows için hazırlanmış kullanım kılavuzları var fakat CorelPHOTO-PAINT 2020 için bir kılavuz bulunmuyor ya da bağlantılar yanlış. Önümüzdeki günlerde bu sorun giderildiğinde bu makaleyi güncelleyeceğim.

Şimdiden iyi okumalar...

CorelDRAW 2020 Windows Kullanım Kılavuzu
CorelDRAW 2020 macOS Kullanım Kılavuzu
CorelDRAW 2019 Windows Kullanım Kılavuzu
CorelDRAW 2019 macOS Kullanım Kılavuzu
CorelDRAW 2018 Windows Kullanım Kılavuzu

CorelPHOTO-PAINT 2019 Windows Kullanım Kılavuzu
CorelPHOTO-PAINT 2019 macOS Kullanım Kılavuzu
CorelPHOTO-PAINT 2018 Windows Kullanım Kılavuzu

Meraklısına;
CorelDRAW, CorelPAINTER ve bir çok Corel ürününün gelmiş geçmiş tüm kullanım kılavuzlarını servis eden central-manuals sitesinde CorelDRAW 10 kullanım kılavuzunu bile bulabilirsiniz.

3 yorum:

  1. Kürşad Hocam, Paylaşım ve makale için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. merhaba kürşat bey 2020 sürümü türkçe dil içeriyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Numan bey,

      Evet, CorelDRAW Graphics Suite 2020 Türkçe dil paketi içeriyor. Hatta hem İngilizce hem Türkçe yükleyip dilediğiniz zaman İngilizce, dilediğiniz zaman Türkçe olarak kullanabilirsiniz. Bu işlemi 14 dilde de yapabilirsiniz, bir kısıtlama yok.

      Ayrıca önceki sürüme göre en büyük farkı bu sürümde ipuçları paneli de tamamen Türkçeye çevrildi, oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.

      Sil