29 Ekim 2008 Çarşamba

Winzip 12

Corel Corp. CorelDRAW ve CorelDesigner gibi iki büyük yazılımının dışındaki yazılımlarını da geliştirmeye devam ediyor. Özellikle amatör kullanıcılar için fotoğraf ve video işleme yazılımlarına ağırlık veriyor ama yine de winzip gibi yıllarca windows kullanıcılarının gözdesi olmuş yazılımını da ihmal etmiyor.

Önceki sürüm Winzip 11.2 çıktığında küçük bir incelemesini yapmıştım. 11.2 FTP'ye gönderme, CD/DVD'ye kayıt, arşivdeki resimleri önizleme gibi yan özellikler dışında bir yenilik getirmemişti. Winzip 12 ise çok iddialı bir şekilde sunuldu. En büyük özelliği sıkıştırılmış JPEG dosyalarını ciddi anlamda kayıpsız sıkıştırması. Heyecan verici bu yeni özellikle iligili küçük bir test yaptım. Sonuçlar şöyle;



JPEG Dosyası Normal Boyut: 18,5 MB (19,454,691 bayt)
WinRAR Sıkıştırma (Best): 18,5 MB (19,454,774 bayt)
WinZip12 Sıkıştırma 14,8 MB (15,609,214 bayt)

Sonuçlarda da gördüğünüz gibi Winrar ile sıkıştırmada dosya boyutunda azalma değil küçük bir artış olmuş. Winzip12 ile sıkıştırılmış dosyada ise yaklaşık %24,6 lık bir sıkıştırma ile karşılaşıyoruz ki bu hiç de yabana atılacak bir oran değil, özellikle de zaten sıkıştırılmış olan JPEG dosyalarında.

Bu şu anlama geliyor, arşivleyeceğiniz 100 GB JPEG dosyanız varsa Winzip12 ile sıkıştırdığınızda 20 gb daha yer kazanabilirsiniz.

Winzip Corel Corp için önemli bir yazılım. Yeni CDR dosya biçimi için de doğal sıkıştırma, CorelDRAW içinden Winzip ile sağlanıyor. Corel diğer yazılımlarında da winzip'i entegre ederek kullanıyor.

• Winzip12'nin diğer yeniliklerine bakacak olursak:
• Dijital Fotoğraf Makinelerinden doğrudan Zip biçiminde dosya aktarımı
• Zip dosyaları içinden doğrudan fotoğraf önizlemesi
• Eşsiz eniyi sıkıştırma metodu olan LZMA (En küçük dosya boyutu yaratabilme)
• Daha fazla Sıkıştırma metodu, PPMd, BZip2, WavPack
• Daha fazla arşiv biçimi desteği, 7Z, CD/DVD .ISO and .IMG, RAR, BZ2, CAB, LHA, Z, GZ, TAR, UUE, XXE, BinHex, Mime.
• Geliştirilmiş şifreleme desteği.

Winzip 12 detaylarına bakmak için Winzip internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder