12 Aralık 2008 Cuma

Curve'lerdeki Node'ların başlangıç noktasını değiştirmek.

Bezier, freehand, pen ve benzeri çizim araçlarıyla yapacağınız çizimlerde ve sonradan curve yapılmış (eğrilere çevrilmiş - convert to curves) tanımlı nesnelerde (rectangle, elipse gibi) shape tool'u seçtikten sonra noktacıklar göreceksiniz. Bu noktalara Node adı verilir. Her eğrinin (çizimin) Postscript tanımında bir başlangıç noktası ve bir bitiş noktası bulunmaktadır. Açık eğrilerde eğrinin bir ucu başlangıç, diğer ucu ise bitiş noktasıdır. Kapalı eğrilerde ise başlangıç ve bitiş noktaları aynıdır. Aşağıdaki şekilde sarı dairenin içinde gösterilen ok eğrinin başlangıç noktasıdır. Bu noktaya Start Node denir.

CorelDRAW'da başlangıç noktası (start node) değiştirilemiyor. Bunun için Hendrik bir makro yazmış. Makro Hendrik's Startnode. Bu makronun yaptığı iş çok basit. Shape tool ile seçilmiş bir nesnedeki herhangi bir node'yi seçip makroyu çalıştırırsanız seçilen node başlangıç noktası olacaktır. Adım adım incelersek;

1. Önce başlangıç noktası olmasını istediğiniz noktayı (node) shape tool ile seçin. Alttaki şekilde seçilen nokta sarı ile gösterilendir. Bunun tam sol karşısındaki nokta ise (ok şeklinde) şimdiki başlangıç noktasıdır.
2. Hendrik's Startnode makrosunu çalıştırın.

3. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi yeni başlangıç noktası belirlemiş olduk. Sarı dairenin içinde gösterilen ok şeklindeki node yeni başlangıç noktası olmuştur.Peki başlangıç noktasının değişmesi ne işe yarar?

Başlangıç noktasının değişmesi ilk bakışta hiçbir işe yaramayacak gibi görünse de özellikle Artistic Media etkilerinde kullanılabilirliği dikkat çekiyor. Artistic media aracı ile çiziminize bir şekil verin.

Sonra başlangıç noktasını değiştirin.
Yukarıdaki örnekte başlangıç noktasının değişiminin artistic media tool kullanımına etkisini görebilirsiniz.

Hendrik's Startnode makrosunu buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

2 yorum: