14 Mayıs 2009 Perşembe

CorelDRAW'da bitmapleri Photoshop ile düzenleyin.

CorelDRAW'da embed olarak çalıştığnız bitmapleri bir raster düzenleyici ile (PhotoPaint, photoshop gibi) üzerinde değişiklik yapmak isterseniz tek seçeneğiniz PhotoPaint oluyordu.

Bunu da bitmap'i seçip Edit Bitmap komutu ile Photopaint'te açıp, üzerinde gerekli değişiklikleri yapıp, bitmap'i tekrar üzerine kaydederek (CTRL+S) yapıyoruz. Böylece bitmap nesnesini tekrar export-import etmekten kurtuluyoruz. Değişiklikleri yaptıktan sonra bitmap nesnesi yine CorelDRAW'daki yerine geliyor.

Benim gibi raster işlerinizde Photoshop kullanıyorsanız bu durum bir hayli zaman kaybına sebep olabiliyor. Edit Bitmap ile bitmap nesnesini Photoshop'ta açma isteği uzun yıllardır içimde bitmedi fakat bir çare de bulunamamıştı.


Bundan yaklaşık 6 ay önce konuyla ilgili güzel bir haber vermiştim. Uzun Zamandır beklediğim RasterMaster makrosu yayınlanmıştı. Fakat biraz aceleye gelmiş olmalı ki dün yeni sürümü ismini de değiştirerek yayınlandı. RasterMaster'ın yeni ismi RasterControl oldu ve versiyonu da 1.4 e yükseldi.
Dizzy'nin yazdığı gelişmiş CorelDRAW makrosu CorelDRAW'da bitmap nesneleri üzerinde tam denetim sağlıyor. Edit Bitmap komutunda Photopaint yerine istediğiniz bir raster editörü seçebiliyorsunuz. RasterControl sayesinde bir Corel dökümandaki tüm bitmap nesnelerin özelliklerini (Renk evreni, çözünürlükleri, transparanlık-opaklık gibi) bir pencereden kontrol edebiliyorsunuz.

Yeni sürümün en büyük özelliği de birden çok bitmap nesnesini seçip aynı anda Photoshop gibi bir bitmap düzenleyici programda açabiliyor olmanız.
RasterControlDemoRasterControl 1.4'ün fiyatı 20$. Corel DRAW X3 ve Corel DRAW X4 uyumlu makronun detaylarına buradan bakabilirsiniz.

3 yorum:

  1. çok feci bi makro olmus, bence tam gerekli olan bi noktaya değinmiş dizzy...

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum. CorelDRAW'ın yapısına çok da uygun bir makro yapmış. Nesne kontrolleri harika. Yeni sürümlerde bu kullanışlı makroların doğal bir CorelDRAW özelliği olarak gelmesini umuyorum.

    YanıtlaSil