14 Nisan 2010 Çarşamba

CorelDRAW X5 ve yeni AI, EPS ve PDF desteği.

CorelDRAW X5 Graphic Suite paketine GhostScript'i katmasıyla Postscript desteğini oldukça güçlendirmiş oldu. Ghostscript açık kaynak kodlu bir Postscript ve devamı olan PDF tercümanı-yourmlayıcısıdır. Patentleri ve kaynak koldarı tamamen Adobe'nin elinde bulunan kapalı bir sistem olan PostScript ve PDF için Adobe yazılımlarının dışında daha çok destek sağlanabilmesi için GhostScript iyi bir çözüm oluşturuyor.

CorelDRAW X5 kurulumunda GhostScript'i varsayılan olarak sunuyor. Eğer sisteminizde daha önceden Ghostscript kurulmuş ise CorelDRAW kurulumunda GhostScript'e gerek kalmıyor, zaten bu durumda GhostScript'i kurulumda seçemiyorsunuz.

CorelDRAW X5 GhostScript'in tüm niğmetlerinden faydalanıp EPS ve PS dosyalarının açılmasında büyük gelişme sağlamış. GhostScript kurulu ise bir PS dosyasını açarken hostScript devreye girip dosyanın düzgün açılmasını sağlayabiliyor.

GhstScript'in güncel sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Bunun yanında CorelDRAW X5'in yeni AI filtresi sayesinde Adobe Illustrator dosyalarının CorelDRAW'da açılması ve kaydedilmesi geliştirilmiş.
Şimdi hepsine tek tek ve detaylı bir şekilde göz atalım.

EPS, PS (PostScript): CorelDRAW önceki sürümlerinde PS, EPS ve PRN dosyalarını açabiliyordu. Fakat sadece Postscript Level 1 ve Level 2 ile kaydedilmiş dosyaları açabiliyordu. GhostScript ile birlikte kazandığı yeni özellik sayesinde artık PostScript 3 dosyalarını da CorelDRAW'da açabilirsiniz. Böylece her EPS'yi açamama sorunu da sanırım çözülmüş oluyor.

PDF (Portable Document Format): CorelDRAW X5 ile Adobe Acrobat 9 biçimindeki PDF dosyalarını açabilirsiniz.

AI (Adobe Illustrator): CorelDRAW X4 Illustrator dosyalarını açabiliyordu. Fakat bu dosyaların sıkıştırılmamış olarak kaydedilmesi gerekiyordu. Bir başka deyişle sıkıştırılmış AI dosyaları CorelDRAW X4'te açılamıyordu. CorelDRAW X5'in yeni AI filtresiyle Illustrator dosyalarını sıkıştırılmalı olsa dahi açabiliyorsunuz. AI dosyaları genelde sıkıştırmalı olduğu için dosyayı AI'de açıp tekrar sıkıştırmasız kaydetmenize gerek kalmıyor. Bir anlamda sisteminize AI kurmanıza da gerek kalmıyor. CorelDRAW X5'in AI CS4 dosyalarını açabildiğini de söyleyelim.

9 yorum:

  1. selam kürsad x5 de sorunsuz şekilde degradeler ve diger lens uygulamaları aiden direkt import edebilecekmi ? teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. PDF dosyalarını Corel Draw X5 ile açmada sorun yok, yukarıdaki bilgiler de gayet anlaşılır ve açık. Ancak Corel Draw'da çalışılmış bir dosyayı, görüntü, renk vb. verilerde bir kayıp olmadan en kaliteli şekilde PDF dosyasına nasıl çevirebiliriz, bunu merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  3. Corel PDF oluşturma konusunda, PDF açma konusundan daha başarılıdır. Hiçbir renk kaybı olmadan, dilerseniz fontların tamamını konvertleyip, dilerseniz fontları konvertlemeden PDF belgesine gömebilirsiniz. Görüntüleri dilerseniz downsample yapabilir ya da yapmadan da maksimum JPEG sıkıştırma uygulayarak baskıya gidecek şekilde dosya boyutunu küçülterek PDF oluşturabilirsiniz.

    PDF oluşturma ile ilgili renk ayarlarında Native'yi seçip renk profillerini kapatırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız.

    YanıtlaSil
  4. Kurulum hakkında detaylı bilgi yazabilirmisiniz.zira dosyalarda kurum için gerekli exe bulamadım

    YanıtlaSil
  5. Detaylı CorelDRAW X5 kurulumu bağlantısı yazıda yer alıyor.

    YanıtlaSil
  6. corel x6 da ai formatını açamıyorum.ne yapmam gerektiğini bilen var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açamadığınız dosyayı mail adresime gönderebilir misiniz?

      Sil
  7. Indesign ile export edilen bir pdf dosyasını corel'e import ettiğimde sadece "ı" karakterleri " ı " şeklinde çıkıyor.

    Örneğin : "ç ı k ı yor"

    Sorun ne olabilir??

    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeden bir örnek gönderebilirseniz inceleyebilirim.

      Sil