25 Mayıs 2012 Cuma

CorelDRAW X6, textlerle çalışmayı hızlandırmak.

CorelDRAW X6 tamamen yeniden yazılmış Text Engine (yazı motoru) ile tam Opentype desteği sunmasının dışında bir çok farklı özellik de sunarak tam profesyonel bir yazım işlemi ile karşımıza çıkıyor. Fakat yeni yazı motorunun getirdiği performans sorunları da kullanıcılar için olumsuz bir etkiye sebep oluyor.

Genel olarak gelen geri bildirimler text nesnelerini hareket ettirirken oluşan yavaşlama, kasma gibi sorunlar oluyor. Fakat bazı kullanıcılar bu sorunu yaşamıyor... İşte burada teknik altyapı eksikliğinden kaynaklanan bir sorun gündeme geliyor.

Windows Vista ve Windows 7 kullanıcıları bu sorundan etkilenmezken Windows XP kullanıcıları için gerçek anlamda bir sorun oluşturuyor. CorelDRAW'ın yeni yazı motoru Microsoft DirectWrite ile doğrudan ilişkili olduğu için MS DirectWrite destekleyen bir işletim sisteminde sorun çözülüyor. Windows 7 ve Vista bu altyapıyı doğal olarak desteklerken Windows XP desteklemiyor.

Çözüm olarak
Windows XP işletim sisteminize MS Office 2010 kurmak gerekiyor. "Ne alakası var" dediğinizi duyar gibiyim... Bana da çok mantıklı ya da doğru gelmeyen bir durum. Neticede bir yazılımın platform bağımsız üretilmesi ve bunun için kendi altyapısını oluşturması gerekiyor. Fakat Corel DRAW, microsoft'a büyük ölçüde bel bağlamış durumda... Yine de MS'in yeni işletim sistemleriyle son derece uyumlu... Neyse, lafı daha fazla uzatmadan belirteyim, MS Office 2010'u sisteminize kurduğunuzda DirectWrite tam olarak destekleniyor ve CorelDRAW X6'daki text performans sorunu da bir ölçüde çözülmüş oluyor.

Hala sorun yaşıyorsanız X4 sürümü ile gelen Live Text özelliğini kapatmayı deneyin. Bu da ciddi oranda performans artışı yaşamanıza sebep olacaktır. Live Text ile ilgili aşağıdaki yazıları incelemenizde de fayda var.

Live Text nedir, ne değildir?
Live Text'i kullanmamanın yolları
Live Text'i kullanmamanın yolları 2
X4'te live text özelliğini tamamen kapatabilirsiniz.

11 yorum:

  1. Allah! Allah!. ilginç bir çözüm hocam.

    Çözüm DirectWrite ise Corel buna Bu programın haricen kurulması gibi bir çözüm bulamamış mı?

    Bence ofis programı da üreten Corel'in böyle bir şey yapması Ayıp.

    YanıtlaSil
  2. X6'da text performans sorununu düzeltmek veya artırmak için MS Office 2010 yüklememiz mi gerekiyor office 2007 veya 2003 işe yaramıyor sanırım. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, MS Office 2010 gerekiyor... Çünkü sağlanan .dll kütüphane dosyası 2010 ile birlikte geliyor.

      Sil
  3. Çağlar Dikkat!
    Bu yazılan performans düşüklüğü ve çözüm XP için geçerli. win7 ve Vista da geçerli değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Win 7 ve Vista zaten gerekli altyapıyı destekliyor.

      Sil
  4. win 7 vara ama hala perfonmansı düşük buna bir çözüm var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. X5'e göre performansı mutlaka biraz daha düşük olacaktır. Fakat aşırı bir performans düşüklüğünden bahsediyorsanız farklı bir probleminiz olabilir.

      Sil
  5. i7 3710 16gb ram 1000 gb ssd gtx 760m grafik ve corel x7, x6, x5 textlerde kafayi yiyor. özellikle x6 ve x7. yillardir var bu sorun. yazi yazarken özellikle paragraf textlerde 20-30 satiri gecince istedigin kadar iyi bilgisayar olsun kaplumbaga gibi calisiyor. x3 te bu sorun yoktu. daha sonra textlerle ilgili biseyler yaptilar sanirim ama ne oldugunu ve nasil cözülecegini bulamadim. olmuyor olmuyor. ne yapsam olmuyor. zorla diyorlar ki gec Adobe ye. yazi sistemini cevirsinler x3 e. yoksa bu ne böyle yaa. hicbiryerde bir cözüm görmedim. yillardir dedigim gibi iskence yazi yazmmak corel de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW X6 sürümünde Text Motoru değişti. Yeni Text Motoru her ne kadar Adobe yazılımlarının sunamadığı kadar OpenType özellikleri ve font yönetimi özellikleri sunsa da maalesef yazılarla çalışmayı yavaşlattı. Bu sorun X7'de kısmen çözülmüş olsa da yeterli gelmedi. Yeni sürümde ise durum nasıl, bekleyip göreceğiz. Size tavsiyem bu tip sorunlarınızı doğrudan Corel Türkiye Destek Merkezine ve hatta Corel Kanada merkezine bildirmeniz.

      Sil
    2. Bu arada yazı sistemi yavaşlığı sizin bahsettiğiniz kadar hissedilmiyor benim tarafımda. Örnek dosya gönderebilir misiniz?

      Sil
  6. quick correct kapatin. acaip hizlanir. bütün sürümlerde gecerli.

    YanıtlaSil