17 Mart 2008 Pazartesi

Corel DRAW X4 Yenilik 9 (Live Text)

Grafik tasarım programları sürekli birbiriyle rekabet halindeler ve pazarlama taktiği olarak da ortalama her yıl bir sürüm yeniliyorlar. Yeni sürümlere yeni özellikler ekliyorlar ki kullanıcılar bu programları satın alsın. Adobe ile Corel'i kıyaslarsak aslında aralarında ciddi anlamda uçurum olan iki firmadır. Adobe bugün Postscript'in yaratıcılarının kurduğu, yıllarca basım sektörünün standartlarını belirleyen (Postscript, Fontlar, PDF, JDF gibi) , sadece font lisanslarından milyonlarca kazanan, son hamlesiyle de (macromedia'yı satın almasından bahsediyorum) web tasarım ve uygulamalarında tekel olma yolunda ilerleyen ve bu arada multimedya ve video prodüksiyonu da kimseye kaptırmayan bir yazılım devi. Corel ise Adobe ile aynı zamanda bu işe başlamasına rağmen teknolojiyi takip etmek zorunda kalmış ve farklı sektörlere yönelmiş, birçok firmayı satın almış (metacreations, jasc, ulead gibi) kendi kitlesini oluşturmuş ortalamanın üzerinde bir yazılım firması. Corel'in CorelDRAW'da geliştirdiği bazı yenilikler aslında masaüstü yayıncılıkta pek fazla anlam ifade etmese de yaratıcı düşüncenin ve çalışmanın birer ürünü olmuştur. Örneğin Smart Drawing Tool. Bu araç yaptığınız çizimleri tanıyarak geometrik şekillere çevirir. Serbest çizimle üçgen çizmek isterseniz bunun üçgen olduğunu anlar, aynı şey elips ve dikdörtgen için de geçerlidir, ya da kesik çizgilerle çizim yaparsanız bunu da kesikli çizgi (Outline Style) olarak tanımlar. Bir başka örnek ki bu daha eskidir, Polygon aracı. Bu araçla istediğiniz sayıda kenarlara sahip poligonlar çizebilirsiniz. Fakat işin can alıcı noktası Shape Tool ile poligonlar üzerinde oynamaya başladıktan sonra ortaya çıkar. Bütün kenarlar simetrik olarak tek bir çizimin kopyaları gibi davranır, ortaya mükemmel çizimler çıkarır. 3 Point Rectangle veya 3 Point Elipse de bir Corel icadıdır fakat kim kullanır bilmiyorum. İşiniz benimki gibi baskı öncesi ve masaüstü yayıncılıksa Overprint Preview, Spot renklerde blend tool kullanımı, PDF oluşturma seçeneklerindeki yenilikler çok daha önemlidir. Lafı çok fazla uzattım fakat şimdi gelmek istediğim noktayı daha iyi anlatabilirim.

Yenilik: Live Text...
Live Text Adobe programlarında görmeye alışık olmadığınız yeniliklerden bir tanesi. Yine bir Corel icadı ve teoride çok faydalı bir araç. Özellikle tasarımcılar için gerçek zamanlı yazı karakteri seçimi, font boyutlandırma, stil değiştirme gibi işlemler verimliliği artıracak, zamandan tasarruf sağlayacaktır.

Evet, live text X4 ile gelen yeni bir özellik ve bahsettiğim gibi tüm yazı işlemlerinizi gerçek zamanlı olarak yapıyor. Bir paragraf yazının fontunu değiştirmek üzere Font listesinde gezinmeye başlar başlamaz, hangi fontun üzerine gelirseniz paragrafın tamamı gerçek zamanlı olarak üzerine geldiğiniz fontla değişiyor. Aynı şekilde yazı stilleri, puntoları, paragraf biçimlendirmeleri de bu şekilde çalışıyor. Fakat bazı sorunları da beraber getiriyor. Büyük paragraf textlerle çalışırken ya da yavaş bir bilgisayarınız varsa yazı yazmak işkenceye dönüşüyormuş. Kullandığım deneme sürümünde çok fazla yazı içeren paragraflar dışında bir yavaşlama yaşamadım fakat Live Text kodlarıyla ilgili bir sorun yaşamıştım ki muhtemelen ilk yama ile düzeltilecektir. Corel DRAW kullanıcılarının bir kısmı X4'te bu özelliğin nasıl kapanabileceğini soruyorlar. Fakat bu özellik maalesef kapatılamıyor. Servis paket ile bu isteği yerine getirebilirler mi bilmem ama bir sonraki sürümde mutlaka düşünülmeli.

Son olarak X4'te textlerle ilgili olumlu bir şey söylemeliyim. Programı ilk çalıştırdığınızda ve yazı yazmaya başladığınızda X3 teki bekletme sorunu çözülmüş.

2 yorum:

  1. iyi bir pc im oldugu halde live text ile fontlar arasında dolaşırken çok yavaş değişiyor x3 sürümü bundan kat ve kat daha hızlı gerçekleştiriyordu bunu nasıl çözebilirim dediğim gibi pc iyi hemde çok

    YanıtlaSil
  2. Buradaki yazı size yardımcı olacak.
    http://corelturk.blogspot.com/2009/02/x4te-live-text-ozelligini.html

    YanıtlaSil