1 Mart 2008 Cumartesi

CorelDRAW X4 Yenilik 4 (What The Font)

CorelDRAW üçüncü parti yazılıma ya da plug-in'e ihtiyaç duymadan font yönetimi yapabilen nadir programlardan biridir. CorelDRAW Graphic Suite paketinin içinde gelen Bitstream Font Navigator yazılımı ile tamamen uyumlu çalışır. Font Navigator'de oluşturacağınız katalog CorelDRAW'ın referans font eşleştirme tablosu olacaktır. Bu sayede açmaya çalıştığınız belgede kullanılan font sisteminizde yüklü değil fakat katalogunuzda var ise, font eşleme penceresinden geçici ya da kalıcı olarak fontu sisteminize yükleyebilir, belgeyi düzgün açabilirsiniz. Fontu yükleme işlemi belgeyi açarken gerçekleşir ve font zaten katalogta varsa font isimleri arasında kaybolmadan doğru font bulunur ve sizin onayınızla sisteme yüklenir.

CorelDRAW X4'ün yeni özelliklerinden biri de font tanımlama sistemi. Myfonts'un internet üzerinden font tanımlama sistemi olan WhatTheFont?! bölümü CorelDRAW X4'ün içine entegre edilmiş. CorelDRAW'da taradığınız veya herhangi bir yerden aldığınız yazı içeren bir bitmap'i ilave olarak hiçbir işlem yapmadan ve sadece CorelDRAW içinden WhatTheFont?! sitesine gönderebiliyoruz. Ayrıca fontları konvertli olan (çizime çevrilmiş fontlar) bir dökümanın fontlarını bitmap'e çevirip yine what the font'a CorelDRAW içinden bağlanabilirsiniz.

Corel'de Font bulma işlemi şu şekilde çalışıyor: Text>WhatTheFont?! komutuna tıkladığınızda Corel Capture X4 devreye giriyor ve farenin imleci değişiyor. Aynı crop işlemindeki gibi göndereceğiniz font grafiğinin bulunduğu alanı seçiyoruz. Seçim işlemi tamamlandıktan sonra varsayılan internet tarayıcınızda bitmap'iniz WhatTheFont?!'a yüklenmiş olarak sayfa açılıyor. Anında karşılaştırma yapıp fontu tanımlayabiliyorsunuz.
Detaylı yazdığım için çok uzun işmiş gibi gelebilir ama bir kere denerseniz ne kadar pratik olduğu konusunda bana hak vereceksiniz.

6 yorum:

  1. portable x5 de çalışmıyor? neden olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasal olmayan kopyalarda bunun gibi sorunlar yaşanabiliyor. Ayrıca CorelDRAW'ın portable sürümleri zararlı yazılım da içeriyor.

      Sil
  2. Ücretli mk bu fontlar hiç bir işe yaramıyor ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının tamamını okuduysanız Whatthefont servisinin sadece font bulma servisi olduğunu anlamış olmanız gerek.

      Sil
  3. bu özellik bende kapalı gözüküyor x4 kullanıyorum nasıl aktif ederim

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    Bunun bir kaç sebebi olabilir.

    1. CorelCAPTURE uygulamasını kurmamış olabilirsiniz.
    2. İnternet bağlantınız olmayabilir ya da bir firewall kullanıyorsanız CorelDRAW uygulamasına izin vermemiş olabilirsiniz.
    3. Lisanslı ürün kullanmıyor olabilirsiniz.

    YanıtlaSil