19 Mart 2008 Çarşamba

Corel'de Dolgular

Corel'de birçok dolgu çeşidi vardır ve bunlar istenildiği gibi düzenlenebilir. Fakat dolgu seçenekleri kadar çizgi seçenekleri çeşitli değildir. Artistic Media aracı ile çizgi seçenekleri çeşitlense de CorelDRAW hala Corel DESIGNER'ın çizgi yeteneklerine kavuşmuş değil. Umarım 15. sürümde DESIGNER'in özelliklerinden birkaçını daha CorelDRAW'a eklerler.

CorelDRAW'da temel olarak 8 çeşit dolgu vardır.
Uniform (renk), Fountain (Degrade,) 2-Color Pattern (1 Bit Bitmap), Full Color Patern (Vektör desenler), Bitmap Pattern (Bitmap Desen), Texture (Corel'e özgü bir dolgu çeşidi), Postscript dolgu ve Mesh (Ağ dolgu).
Bir nesneyi seçtiğinizde Status Bar'da (Corel penceresinin sağ alt köşesinde) dolgu (fill) ve çizgi (outline) biçimlerini gösteren bölüm bulunur. Buradaki Fill ve Outline kutucuklarında her dolgu çeşidi farklı şekillerde görünür. Üstteki boya kovası şeklindeki simge dolgu rengini ya da biçimini (Fill) , altındaki dolma kalem ucu şeklindeki simge ise çizgi rengini (Outline) gösterir.
Nesneyi seçtikten sonra bu simgelere çift tıklarsanız ilgili düzenleme pencerelerini açarsınız. Fill ya da Outline kutucuklarının sol alt köşesinde bir nokta görüyorsanız bu rengin Spot Renk yani özel renk kataloglarına (Pantone©, HKS© gibi) ait bir renk olduğunu gösterir. Eğer kutucuğun sağında uzun ince içi boş bir dikdörtgen görüyorsanız (O harfini temsil eder) bu da dolguya ya da çizgiye overprint verilmiş olduğunu gösterir. Bir nesneyi seçtikten sonra Edit menüsünden Overprint Fill, Overprint Outline komutlarını seçerek Overprint özelliğini aktif edebilir ya da iptal edebilirsiniz.

Dolgu seçenekleri için Araç kutusunun (ToolBox) alttan ikinci simgesini kullanmayı deneyin (Fill Tool)

3 yorum:

  1. Merhaba; corel ekranında dolgu ve çizgi rengini gösteren kutucuk kayboldu nasıl geri getirebiliriz... Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Dolgu ve çizgi rengini gösteren kutucuğu nasıl getirebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Status Bar'ı tekrar açın. Düzelmiyorsa CorelDRAW'ı fabrika ayarlarına döndürün.

      Sil