13 Ağustos 2012 Pazartesi

Corel DRAW GS X6 için ilk güncelleme bu hafta yayınlanıyor.

Evet sevgili CorelDRAW tutkunları. Sizlere iyi haberlerim var... CorelDRAW X6 İlk güncelleme yolda:X6.1 başlıklı yazımda ilk yamanın 2012 yaz sonuna doğru yayınlanacağını duyurmuş ve yeniliklerle ilgili bir kaç ipucu vermiştim. 2012 yaz sonuna yaklaştık ve X6 için ilk yama önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

CorelDRAW/DESIGNER ürünlerinin başındaki isim Gerard Metrailler'in kendi blog'unda yaptığı açıklamaya göre CorelDRAW GS X6 güncellemesi, önceki sürümlerden çok farklı olacak.

Öncelikle artık "Service Pack" (Hizmet paketi) terminolojisi tamamen rafa kaldırılıyor ve yerine "Update" (Güncelleme) adında yeni bir terminoloji geliyor. CorelDRAW Garphics Suite X6 için il güncellemenin ismi de Update 1 oluyor ve bu güncellemeyi uyguladığınızda sisteminizde yüklü CorelDRAW GS X6 adını X6.1'e devrediyor. Yani bu güncellemeyi uyguladıktan sonra artık X6.1 sürümüne yükselmiş bir CorelDRAW'ınız oluyor.

Update 1'in Service Pack'lerden farkı ne olacak?

Aslında Update 1, service pack'in yaptığını yapıyor (hata düzeltmeleri, performans ve kararlılık artırımları) ve buna ilave olarak CorelDRAW GS paketindeki yazılımlara yeni özellikler ekliyor. Bu heyecan verici gelişme de kullanıcıların yeni bir sürüm çıkması için 2 sene beklememesi anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi CorelDRAW GS yaklaşık her 24 ayda bir yeni bir sürüm ile karşımıza çıkıyor. Fakat bu periyod günümüzde çok uzun olduğu için yeni sürüm beklemeden yazılıma yeni özellikler katma gerekliliğini doğuruyor. İşte X6.1 de bunu yapacak.

Update 1 neleri düzeltiyor?

Update 1 çıktığı zaman daha detaylı bilgi vereceğim fakat genelleme yaparak biraz bahsedeyim. Belki sizin de farkettiğiniz sorunların düzelmiş olduğunu görebilirsiniz.
• Corel PHOTPAINT X6'da bir bitmap düzenlerken yatay ve dikey çözünürlük fark sorunu düzeltilecek.
• Monotone Bitmap içeren X5 dosyaları düzgün açılacak.
• Adobe Illustrator ve Photoshop tan kaydedilmiş JPEG'ler CorelDRAW'a import edildiğinde ebat sorunu yaşanmayacak. Adobe ve Corel tarafında çok tartışılan bu sorun X5 ve X6'da mevcuttu fakat Update 1 ile tamamen düzeltilecek.
• Mesh Fill (Ağ dolgu) dan Color Style (Renk Stili) oluşturulabilecek.
• Dosya açma ve kaydetmede performans artışı sağlanacak.
• Transformations Docker'da "Enter" tuşuna basıldığında "Apply" komutu çalışacak.
• Transformations Docker, seçili nesnenin ölçü ve pozisyonunu doğru olarak verecek.
• Postscript yazıcılarda renk ayrımı sorunu düzeltilecek.
• Dolgu verilmemiş fakat dış çizgi verilmiş text nesneleri doğru bir şekilde EPS export edilebilecek.
• Asya ve Arapça dillerinde kullanılan Trutype Font sorunları düzeltilecek.
• Range Kerning sorunu düzeltilecek
• Fontlist sorunları düzeltilecek
• Copy/Paste sırasında dolgu ve çizgi renklerinin değişmesi sorunu düzeltilecek.
• Contour efektindeki her bir kontür CMYK belgesinde RGB olmayacak
• Contour Docker son yapılan işlemi hatırlayabilecek
• Powerclip içindeki Bitmap tekrardan bitmap'e çevrildiğinde üzerinde oluşan çizik sorunu düzeltilecek.
• ve yüzlerce çökme, performans sorunu düzeltilecek.

Genel anlamda durum bu şekilde... Update 1 yayınlandığında tam listeyi sizinle paylaşacağım. Gelelim asıl yeniliklere...

Update 1 ile ne gibi yenilikler geliyor?

Align and Distrubute Docker: CorelDRAW için yıllardır beklenen bir yenilik... Hizalama işlemleri bağımsız bir Docker'a (Panel) taşınmış. Bu yeni sezgisel panel ile zaten kolay olan hizalama işlemleri çok daha kullanışlı olacak.
Color Styles Docker: CorelDRAW X6 ile gelen yeni Color Style özelliği daha da geliştirilmiş.
Scanning: Daha önce buradaki yazımda da belirttiğim gibi 64 bit sürüm için tam tarayıcı desteği sağlanacak. Artık WIA v2.0 ile tarayıcılarımızı çalıştırabileceğiz.
Geliştirilmiş Photoshop Plug-in desteği. CorelDRAW ve Photopaint'te bu güncelleme ile neredeyse tüm Photoshop eklentilerini kullanabileceğiz.
Quick Pan: Bir CorelDRAW X6 yeniliği olan Quick Pan özelliği CorelPHOTOPAINT X6'ya da getirilmiş.
• Asya dilleri için Opentype desteği
• VBA ile Stiller ve Text komutları desteği.
• Powerclip Options: Yeni PowerClip özelliklerini tamamen kişiselleştirebileceğiniz bir ayar penceresi.

Bununla da bitrmiyor!

Corel yeni Update sistemini diğer yazılımlarında da aynı şekilde uygulamaya başladı. Painter için 12.1 ve 12.2 güncellemeleriyle kullanıcılar yeni özelliklere kavuştu. Fakat CorelDRAW X6 Update 1 ile CorelDRAW GS kullanıcılarını daha fazlası bekliyor... CorelDRAW kullanıcıları artık clipart, font ve fotoğrafların bulunduğu içerik DVD si ile uğraşmak zorunda kalmayacak. Yaklaşık 6 gb olan bu içeriğe kullanıclar artık online olarak erişebilecekler. Bunu da CorelConnect'i kullanarak yapacaklar. Update 1 ile bu içerik erişimi dışında ayrıca 1.000 adet ücretsiz yüksek çözünürlükte fotoğraf ve 250 adet fazladan ücretsiz clipart ve fontlara da sahip olacağız.

CorelDRAW ve Windows 8

CorelDRAW Graphics Suite X6.1 ilk resmi sertifikalı Windows 8 sürümü olacak. Bu da CorelDRAW ekibinin geleceğe yönelik iyi çalıştıklarının göstergesi oluyor.

Tüm CorelDRAW GS X6 kullanıcılarına hayırlı olsun... Update 1 yayınlandığında CorelTÜRK Blog'tan duyurusunu yapacağız.

2 yorum:

  1. İyi haber. beklemedeyiz hocam

    YanıtlaSil
  2. http://www.corel.com/corel/pages/index.jsp?pgid=800161&ppid=5000008&bin=5000014&_requestid=5049930

    bu adreste CDGSX6Update_1.exe
    (237 MB)olarak yayımlandı download edilebiliyor

    YanıtlaSil