16 Nisan 2013 Salı

CorelDRAW Baskı Sorunu

CorelDRAW programındaki tasarımının yazıcı çıkışını alması gereken kullanıcılar zaman zaman sıkıntılarla karşılaşabiliyorlar. CorelDRAW grafikleri birçok yazıcıya yoğun gelir. Özellikle postscript olmayan hele ki mürekkep püskürtmeli bir yazıcınız varsa. Bu durumda tasarımı biraz basitleştirerek yazıcıya göndermek gerekir, bu da baskı süresini biraz uzatır, ama en azından sorunsuz çıkışlar alabilirsiniz.
Bu sorun için önerimiz tasarımı yazıcıya biteşlem olarak gönderme ayarı. Hemen korkmayın, çalışmanızı biteşleme çevirin de öyle gönderin demiyorum. Çalışmanızı yazıcıya gönderirken Print (Yazdırma) penceresinde Print as bitmap (Biteşlem olarak yazdır) ayarını işaretlemeniz yeterli olacaktır. Bu alanı işaretlediğinizde sağdaki çözünürlük alanı aktifleşir. Yazıcı çıkışı için bu değerin en az 100, mümkünse 300 olmasını öneririm. CorelDRAW tasarımı kendisi biteşleme çevirerek yazıcıya gönderir, elbette sizin tasarımınız hiç değişmeden, olduğu gibi kalır.
Eğer tüm baskılarda bu ayar kullanılsın istiyorsanız, bu ayarı kaydedebilirsiniz. Böylece her seferinde işaretlemek zorunda kalmazsınız ya da yanlışlıkla unutulmasının önünü alabilirsiniz. Aslında Print penceresinde yapacağınız tüm ayarları kaydedebilirsiniz. Bunun için General (Genel) sekmesinde Save As (Farklı Kaydet) düğmesine tıklayın.
Eğer yaptığınız değişiklikler varsayılan olarak uygulansın istiyorsanız, dosya ismini CorelDRAW Defaults  (CorelDRAW Varsayılanlar) olarak bırakarak Kaydet düğmesine tıklayın ve ekrana gelen uyarı penceresinde de Tamam düğmesine tıklayın. 

Dosya adı bölümüne farklı biri isim yazarak, varsayılan ayarları olduğu gibi bırakarak ayarlarınızı ayrıca kaydedebilirsiniz. Bundan sonra ayarlarınız General (Genel)sekmesinde Save As (Farklı Kaydet) düğmesinin solundaki listede belirir. Bu ayar setini seçerek yapmış olduğunuz tüm ayarların otomatik olarak uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Ayarları kayıt penceresinde aşağıdaki listeyi kullanarak hangi ayarların kaydedilmesini istediğinizi belirtebiliyorsunuz.

Yazar: Hatice Cesur

21 yorum:

  1. Nice tip, Kürşad.

    YanıtlaSil
  2. Çok sağolun hocam. Sizde olmasanız cahil cahil kullanacağım cotrel'i

    YanıtlaSil
  3. cahil cotel ne :) corel'i

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cotel de dememişsin, COTREL demişsin ki çok da güzel olmuş ama ben CORTEL'i tercih ederdim :D

      Sil
  4. cahıııl işte hocam boş verin :)

    YanıtlaSil
  5. Cortelll bir numaraa en bügüükk :P (Şaka bir yana) Kürşad Bey, konu için teşekkür ederiz. Çoğunlukla iş yerimden bu bloğu takip edebiliyorum. Bu Blog sakinleri sayesinde çok şey öğrendim. :) Sizlerden bir makale bekliyorum aslen. Filmciye sorunsuz iş göndermek için yapılması gerekenler, (PDF ile gönderirken yapılması gereken PDF ayarları) vs.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunsuz çalışma gönderme konusu oldukça geniş. Blog'ta ara ara konuyla ilgili detaylar vermeye çalışıyorum fakat her yeni çıkan sürümde değişiklikler olduğu için bilgileri güncellemek gerekiyor. Vakit bulursam elbette hazırlarım fakat bu konuları özellikle derslerimde ve seminerlerimde detaylı bir şekilde anlatıyorum. Umarım bir seminerime denk gelirsiniz.

      Sil
  6. corel x6 da command failed hatası verıyor acılırken corel ı sıfırladım ama sonuc degısmedı cozum nedır yardımcı olabılır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW uygulamanız lisanslı mı? CDGS tüm güncelleştirmelerini ve işletim sisteminizin tüm güncelleştirmelerini yaptınız mı?

      Sil
    2. evet lısanslı guncellestırmelerı nerden yapabılırım acaba?

      Sil
    3. Yamalar sayfamızda tüm detayları bulabilirsiniz.

      Sil
  7. sayfanın linkini gonderebılır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda, blog başlığının hemen altında :)

      Sil
    2. cok tsk ederım ılgınız ıcın...

      Sil
  8. Sorun : EPSON L365 yazıcım var. otokopi kağıdını almıyor. 2-3 baskıdan sonra kağıt almıyor. Corel Draw x4 ve x8 kullanıyorum iki programda sonuç aynı. Daha önce baskıda sıkıntı yaşamıyordum. Sanırım gramajlarda bir sorun var.

    Soru : Corel Draw ' dan kağıt gramaj ayalarını yapabiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun tamamen yazıcınızın ayarlarıyla ilgili gibi görünüyor.

      Sil
  9. merhaba l382 epson makınem var transeer baskı yapıyorum ama kırmızı rengı alamıyorum hangı renk kırmızıyı denesemde baskı makınesınde turuncuya kaçık bır renk verıyor nedednı nedır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW haricinde başka bir yazılımdan baskı almayı denediniz mi?

      Sil
    2. merhabalar corel 7 kullanıyorum yazıcı İ-SENSYS mf231 çıkışlarda kalıp boyu ince beyaz çizgi şeklinde harfleri kırıyor o izin geçtiği yerde harfler yarım yada kırık çıkıyor convert yapıp yazdırıyorum yine aynı hata lütfen yardımcı olurmusunuz

      Sil