21 Nisan 2014 Pazartesi

CorelDRAW X7 yenilikler: Workspace - 2

Merhaba. CorelDRAW Graphics Suite X7 yeniliklerinden bahsetmeye devam edelim. Geçen hafta Workspace’nin büyük değişikliklerinden biri olan Welcome Screen’den bahsetmiştim. Bu makalede Workspace (Kullanıcı ara yüzü, çalışma alanı) yeniliklerinin devamını anlatacağım.

Evet ne demiştim? CorelDRAW GS X7 uygulamalarının ara yüzü Windows 8 tadında tekrar düzenlendi. Sadece görüntü değişmedi, ara yz yeniden kodlanarak işlevsellik de tamamen değişti, gelişti. Şimdi bu değişiklik ve gelişmeleri tek tek inceleyelim.

Sekme (Tab) şeklinde belgeler (Tabbed Documents)
Corel, uzun zamandır beklediğimiz ve artık yeni bir özellik olarak sayılamayan tab şeklinde belgeleri nihayet getirdi. Artık belgelerimizle sekmeler şeklinde çalışabiliyoruz. Bu sekmeleri ayırıp gruplandırabilir, çoklu ekranlı sistemlerde diğer ekranlara taşıyabiliriz. Sekmeler sayesinde yeni belge eklemek artık çok daha kolay. Sekmelerin yanındaki + simgesine tıkladığımızda anında yeni belge oluşturabiliyoruz.


Menülerde değişiklikler
CorelDRAW X7’yi çalıştırdığınızda tuhaf gelecek olan ilk şey “Arrange” menüsünün olmaması. Aslında Arrange Menüsü hala var fakat ismi “Object” olarak değiştirilmiş. Dahası hemen hemen tüm menüler daha doğru bir şekilde organize edilerek değiştirilmiş. İlk başta garip geliyor fakat çok çabuk alışıp komutlara çok daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Yeni Object menüsü alt menü gruplandırmalarıyla nesnelerle ilgili ihtiyacınız olan her şeye anında erişmenize izin veriyor.


Standart Araç Çubuğu (Standart Toolbar) geliştirmeleri
Bu değişikliklerden Standar Toolbar da nasibini almış ve çok da iyi olmuş. Cetvel (Rulers), Kılavuzlar (Guides), Izgaralar (Grids) gibi yardımcı elemanları gösterip gizlemek için artık Standart Toolbar’daki simgelerine bir kez tıklamak yeterli. Ayrıca “Publish to PDF” için bir simge de eklenmiş. Böylece temel işlemlere erişmek çok daha kolay hale gelmiş.

Özellik Çubuğu (Property Bar) geliştirmeleri
CorelDRAW’da hiçbir şey seçili olmadan özellik çubuğuna baktığımızda “Treat all object as filled” seçim simgesinin buraya eklenmiş olduğunu görüyoruz. Bu özelliği aktif ya da pasif yapmak için önceki sürümlerde Options (Seçenekler) bölümüne girip buradan komutu bulmak gerekiyordu. Artık tek tıklamayla dilediğimiz seçimi yapabiliyoruz.

Quick Customize
Araç Çubuğu (Toolbox), Özellik Çubuğu (Property Bar) ve Docker’ların hemen bitimlerinde + işaretli bir simge gözümüze çarpıyor. Bu simgeye tıkladığımızda o an hangi bölümde isek o bölüm ile ilgili komut simgelerini ekleyip çıkarmamızı sağlıyor. Örneğin Araç Çubuğunda Outline Flyout’un eksik olduğunu göreceksiniz. Araç Çubuğunun altındaki Quick Customize simgesine tıklayarak bu komut simgesini tekrar ekleyebilirsiniz. Aynı şey Docker’lar için de geçerli. Böylece Docker’lara erişim çok daha rahat ve hızlı olmuş. Eski sistemde arayız komutlarını ekleyip çıkarabileceğiniz gibi Quick Customize de size çok yardımcı olacaktır.



Geniş Çalışma alanı ve çoklu monitör desteği
CorelDRAW X6 ya da önceki bir sürüm kullanıyorsanız, bir CorelDRAW belgesini CorelDRAW çalışma alanı dışına çıkamayacağını da görmüşsünüzdür. Bu durumda iki ya da fazla monitör kullanıyorsanız bir monitöre belge penceresini yerleştirme imkânınız olmaz. İşte bu tip sorunların önüne geçmek ve daha esnek bir çalışma alanı sunmak için X7’de tüm pencereleri dilediğiniz gibi çalışma alanının dışında konumlandırma özelliği eklenmiş. Çift monitör çalıştığınızı düşünürsek bir monitörde tüm araç çubukları ve dockerları alıp diğer monitörde de belge penceresini konumlandırarak çok daha verimli bir çalışma alanı elde edebilirsiniz.

Yüksek Çözünürlüklü Ekranlar (High DPI Displays)
Günümüzde ekran çözünürlükleri giderek artıyor. Kullandığımız monitörler gerçekten de yüksek çözünürlüklü olabilir. Örneğin benim kullandığımı 24 inç’lik bir monitör 1920 x 1200 pixel çözünürlüğünde ve maalesef giderek eski teknoloji sınıfına girmeye başladı. Çünkü yeni nesil monitörlerin çözünürlükleri çok daha fazla. Elinizdeki akıllı telefonunuzun küçücük ekranında bile FullHD 1920 x 1080 çözünürlük varken yeni ekranlar 4k (3840 x 2160) çözünürlükte geliyor. Özellikle tablet PC’lerde bu çözünürlükleri önümüzdeki aylarda göreceğiz.  Peki, CorelDRAW ile ilgisi nedir? Şöyle ki 24 inç’lik 1920 x 1080 çözünürlükte bir ekrandaki simgeler 5 mm büyüklüğünde görünüyorsa daha yüksek çözünürlükte bu simgeler çok çok daha küçülecek ve simgeleri görmekte zorlanacağız. İşte CorelDRAW GS X7 bu duruma uyum sağlayacak gerekli ara yüz güncelleştirmelerine sahip. Yüksek çözünürlüklü bir ekranda ara yüz elemanlarını otomatik olarak büyüterek daha doğru bir görüntü elde ediyor. Şimdilik elinizde yüksek çözünürlüklü monitör olmasa bile şunu deneyebilirsiniz.


 CorelDRAW X7 araç çubuklarından birine sağ tıklayın, Default Button Size’ı seçip Large komutunu tıklayın. Tüm simgelerin büyüdüğünü göreceksiniz. Önceki sürümlerde de simge büyütülebiliyordu fakat her bir araç çubuğu için bunu tek tek yapmamız gerekiyordu. Artık ileride bir yükse çözünürlüklü monitörümüz olursa bu özelliği de deneyebiliriz.

Docker’larda Sekmelerle çalışma
X6’da benim en çok beğendiğim özelliklerden biri ObjectProperties Docker’dı. Bu panelde seçtiğiniz nesneyle ilgili tüm özellikleri kontrol edebilirsiniz. Fakat bazen çok fazla özellik olduğu için panele sığmaz ve özellik bölümünü bulmak için yukarı aşağı kaydırmamız gerekirdi. X7’de ise bu özelliğe ilave Sekmeler şeklinde çalışma desteği de geldi. Bu özellik sayesinde Object Properties Docker’da kaybolmadan tüm özellikler elinizin altında…

Object Properties Docker’da stil kutucuklarını da gizleyip paneldeki gereksiz fazlalıklardan da kurtulabilirsiniz.

Page Sorter View küçük resim boyutu düzenleme.
Page Sorter View, çoklu sayfalarda tüm sayfaları bir arada görmemizi sağlayan bir özellik. Önceki sürümlere sayfa boyutunu sabit olarak görebilirken bu sürümde daha küçük ya da daha büyük yapabiliyoruz. Bu özellik X6 güncellemeleriyle birlikte geldi ve sadece Premium üyeler içindi. Şimdi X7 standart kullanıcıları da bu özelliğe sahip oldu. 

Nesne Stilleri Ön İzlemesi (Style Indicator)
Aynı şekilde yine X Premium üyelere gelen diğer bir özellik de Style Indicator, yani stil ön izlemesi özelliği. Object Styles panelinde herhangi bir stil oluşturduğunuz zaman ve bu stilin üzerine fare imlecini getirip beklediğinizde stilin nasıl görüneceği ile ilgili küçük bir ekran belirir. Böylece hangi stilin ne olduğunu çok daha rahat bir şekilde görebiliriz.


Şimdilik bu kadar. Workspace yenilikleriyle ilgili üçüncü bölümde hazır çalışma alanlarını, bazı özellikleri, sorunları ve çözümlerini anlatacağım.

20 yorum:

  1. Hocam ellerinize sağlık. X7yi zaten kullandığımdan yeni workspace'e aşinayım diye bu yazıyı okumayı ertelemişti. Ama bilmediğim fark etmediğim ince nüanslar varmış. Bir iki şey daha öğrendim.
    Yeni x7 ye hayran kaldım doğrusu. Çalışa şeklimi çok radikal ve iyi yönde iyileştirdi. x6 ya hemen ısınamazken x7ye hemen alıştım doğrusu.
    Çoklu monitör işime yarar doğrusu. Bilgilendiğim iyi oldu. Evde bazen premiere ile çalışırken yana koyduğum eski CRT monitörden faydalanıyordum. Aynı şeyi birde corel ile deneyelim bakalım....

    Arrange menüsünün gittiğini yerini Object'in aldığını farketmemişim. Classic WorkSpace ile çalıştığımdan bende Arrange aynen duruyor Hocam.
    Bu arada şu QR codelar bende yine deactif. Ama vektördestekli harici bir program kullandığımdan eksikliğini çok hissetmiyorum.


    Şu kolay dockers ve menü ekleme işini çok sevdim. Dockers ları yukarı aşağı taşıyıp istediğimiz gibi sıralayabilmek benim için büyük nimet. Artık kolayca yeni dockers da açabildiğimden az kullandığımı kapatabiliyoruz.
    Yalnız bende ikon + diye değil bir kutu gibi gözüküyor. :)

    YanıtlaSil
  2. Nekadar doğrucu adammışım habire doğrusu deyip durmuşum. Editleyip düzeltemiyorum da :) Çok salak gözüktü yaw :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Qr code nin aktif olabilmesi için standart üye olarak giriş yapılması gerekiyor tabi farklı bir durum yoksa. Coreldrawdaki qr code kullanmaya başlarsan diğerlerinin bir daha yüzüne bakmazsın. O kadar kaliteli yapılmış düşün.

      Yeni arayüzde çok daha fazla özellik var. Zamanı geldikçe yazacağım.

      + simgesinin yerine farklı birşey görünmesinin sebebi ise windows fontlarının eksik olmasından kaynaklanır. Belki de tüm windows güncellemelerini yapmamışsındır.

      Sil
  3. Standart kullanıcı girişi yapmıştım hocam. Hatta bir ara size de screen shotlarla sormuştum da arada kaynadı gitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. QR Code özelliği internet bağlantısı gerektirir. Net bağlantılarını ya da firewall izinlerini kontrol ettin mi?

      Sil
    2. O zaman normal hocam. Şu an Firewall'dan kapalı :)
      Ama açıkken de (Standart kullanıcı girişi ile) girmemişti.

      Sil
  4. Herşey iyi hoşta Seperation panelinde CMYK harici bir spot rengi malesef göstermiyor benmi birşeyi gözden kaçırıyorum bilmiyorum ama sanırım bu bir bug...
    Konuyla ilgili bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seperation paneli derken Print Preview'deki Seperation önizlemesinden bahsediyorsanız doğru çalışıyor, bir sorun yok.

      Sil
  5. Evet, işbu sürüme (CorelDRAW X7) kadar, her kurulumda, ilk ayarlardan biri olarak önerip ve hatta, komutu elimizin altında olmadığından ötürü, custom ayarları ile çözüm için, şurada - http://corelturk.blogspot.com.tr/2011/06/treat-as-filled.html - makale olarak yayınladığımız Treat As Filled komutu artık elimizin altında yukarıdaki makalede ayrıntısı verildiği gibi, ana ekranda, özellik çubuğunda bir buton olarak sonunda yerini almıştır; beklenen, basit ama önemli bir geliştirme olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimizin altında olması gereken her şey artık elimizin altında. :)

      Sil
  6. takip eden var mı biliyorum ama, acaba bu soruma cevap alabilir miyim? Corelde 728x90 bir görsel hazırladım, farklı bir segme açıp oraya attıığım zaman 515x60 gibi bir şey oluyor, yani kendi otomatik sanırım küçültüyor? Bunun nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Corelde derken CorelDRAW mı CorelPhotoPaint mi?
      2. 728x90 birimi nedir? Pixel, cm, mm?

      Sil
    2. Corel Draw x7 - pixel biriminde bu sorum ile karşılaşıyoruz

      Sil
    3. Her belgenin çözünürlüğü farklı olabilir. Örneğin bir belgeyi 300 dpi olarak bir diğerini 96 dpi olarak oluşturmuş olabilirsiniz. Bu durumda da aynı Photopaint ya da Photoshop'ta olduğu gibi çözünürlüğe göre büyüklükler değişebilir. Çalıştığınız belgelerin çözünürlükleri aynı olursa bu sorunu yaşamazsınız.

      Sil
    4. Teşekkürler, sorun çözüldü.

      Sil
  7. Selam. Arkadaşlar Corelx7 de bir cm. bazında bir çalışma yapıp kaydediyorum. daha sonra çalışmayı tekrar açınca soldaki cetvelin ekranın sağına kaydığını görüyorum buda işlerimi olumsuz etkiliyor. silip tekrar yükledim fakat durum yine aynı.

    YanıtlaSil
  8. denedim malesef. ama bişey dikkatimi çekti mm. olarak çalışırsam sorun ortadan kalkıyor. windiwsu bile yeniden yükledim yine aynı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncellemelerin tamamını yükledinizm mi?

      Sil
    2. güncellemeler derken. windows mu yoksa corel güncellemeleri mi.

      Sil