17 Haziran 2014 Salı

CorelDRAW Graphics Suite X7 Update 1 sürpizlerle geldi.

Geçtiğimiz günlerde X7 update 1 güncellemesinin yayınlanacağını buradan duyurmuştum. Biraz daha erken beklesem de bugün X7'nin ilk güncellemesi yayınlandı.

CDGS X7 Update 1 güncellemesi diğer CorelDRAW X6 güncellemelerinde (X6.1, X6.2, X6.3, X6.4) olduğu gibi yine düzeltmeler ve yanında yeniliklerle geldi. Fakat X6 güncellemelerinden biraz daha farklı oldu. Bu durumun bir kaç boyutu var. Birincisi yenilik sayısı oldukça az, sadece 3 tane. İkincisi, bu yenilikleri önceki sürüm güncellemelerindeki gibi sadece Premium üyeler değil Standart üyeler de kullanabilecek. Yani her CorelDRAW X7 kullanıcısı bu yeniliklerden faydalanabilecek. Üçüncüsü ve başlığa konu olan "sürpriz" ise bu yeniliklerden birinin geliştirici tarafında devrim niteliği taşıması. Evet Corel artık CorelDRAW GS X7 için yeni çizim araçlarını oluşturabilmeniz için gerekli altyapıyı sağlıyor bu da demek oluyor ki bundan sonra çok gelişmiş ve daha verimli eklentiler ile CorelDRAW'ı kullanabileceğiz. Bu konuyu önümüzdeki günlerde daha detaylı bir şekilde inceleyeceğim şimdi X7 Update 1'deki yeniliklere kısaca göz atalım. Bu özelliklere önceki haberimde yer vermiş olsam da detaylı incelemek makbul olacak. X7.1 ile gelen düzeltmeleri de ayrı bir yazımda inceleyeceğim.


1. Window Border

Window Border adıyla belirtilen ve CorelDRAW X7 ile CorelPHOTOPAINT X7 programlarının ana penceresi dahil olmak üzere programların içinden açılan tüm pencerelerin başlık çubuğunu, yani en üstteki çubuğun rengini ve pencere çerçevesinin rengini değiştirebileceğiz. CDGS X7'de varsayılan olarak beyaz renkli gelen bu çubuklar zaten yeterince beyaz olan arayüzü iyice beyazlatarak yeterli kontrastı sağlamadığı için kullanıcılardan gelen tepkiler üzerine böyle bir düzeltmeye gidilmiş.

Window Border rengini değiştirmek için Tools>Options>Customization seçilerek Window Border yazan kısımdaki renge tıklayarak karşımıza çıkan ve hiç de yabancı olmadığımız Color Picker (renk seçimi) penceresinden dilediğimiz rengi seçmemiz yeterli. Yukarıdaki görsel durumu daha iyi izah edecektir.

2. Status Bar

Status Bar (durum çubuğu) bildiğiniz gibi bize nesne özellikleri, dolgu ve kontür rengi gibi bir çok anlık bilgi sunan bir çubuk. Bu çubuğu X7 sürümünde sadece alt kısımda sabitlenmiş olarak gören ve üste taşınamadığına şahit olan kullanıcılardan gelen geri bildirimler sonucu Status Bar'ın yerini değiştirebilme imkanı yeniden getirildi. Bu bir yenilik olmamakla birlikte en azından sürümler arası geçiş yapanları rahatsız eden durum ortadan kaldırılmış. Yine Tools>Options>Customization>Command Bars altından Status Bar'ı seçerek Docked position (çubuk pozisyonu) ayarını altta veya üste olacak şekilde konumlandırabileceksiniz.

3. Gelişmiş Eklenti Desteği (Custom Tools)

Önümüzdeki günlerde örnekleriyle daha detaylı inceleyeceğim bu konu aslında CorelDRAW'ın geleceği için çok önemli ve daha çok geliştiricileri ilgilendiriyor. Fakat siz de benim gibi küçük eklentiler yazıyorsanız incelemenizde kesinlikle fayda var. Yeni altyapı CorelDRAW'da C dili ile eklenti geliştirmenizi ve en önemlisi de yeni araçlar oluşturmanızı sağlıyor. Aşağıdaki örnekten de görebileceğiniz gibi bir araç oluşturup fare ile bu aracı hareket ettirerek farklı etkiler yaratabileceksiniz. Fare hareketiyle serbest çizim modunda zigzaglı çizgileri otomatik olarak oluşturabileceksiniz.


Unutmadan CDGS X7 Update 1 bilgileri şöyle:
Dosya adı: CDGSX7Update1.exe
Dosya büyüklüğü: 134 MB
İndirme Bağlantısı: http://www.corel.com/corel/pages/index.jsp?pgid=800161&ppid=8100054
Sürüm Numarası: 17.1.0.572

Yazıdaki desteklerinden dolayı CorelTÜRK Blog yazarı KontDRACULA'ya da teşekkür etmeden geçmeyeyim.

16 yorum:

  1. Ben teşekkür ederim hocam. Benim yazıdaki katkım %1 bile değil. Ellerinize sağlık. Hocam.

    YanıtlaSil
  2. Bir iki not düşeyim,
    Sürüm numarası 7.0.0.491 den 7.1.0.572 ye çıkıyor
    Printer problemini halletmemişler :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonunda sürüm numarası bilgisini eklemiştim. Sen de yazınca yanlış yazdığımı düşündüm ama doğruymuş :)

      Yazıcı problemini ben de test ettim ve düzelmediğini gördüm. Ama merak etme bu kadar büyük bir sorunu çözmeden yapmazlar. 3 ay sonraki güncellemede düzelir ;)

      Sil
    2. Afedersiniz hocam ya, görmemişim sazan gibi dalmışım.

      Sil
  3. Hesabı olmayanlar updateyi kurup yükleyemiyorlar.. bunun kısa yolu free trial tekrar indirmeleri.. şu anda free trial linkleri update 1 ile revize edilmiş durumda ;)

    YanıtlaSil
  4. Afedersiniz hocam ya görmemiş sazan gibi dalmışım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaw şimdi aklıma geldi; Siz ilk sürüm numarası şuydu demediniz diye çamura yatabilirdim. Yaw niye aklıma gelmediki. Çizdirdik karizmayı :P

      Sil
    2. Fark etmez sevgili Kont, sizin karizmanızı çizebilecek birini tanımıyorum :)

      Sil
  5. Kürşat Bey coreli açınca üste mavi renkte update text çıkıyor ama bazı dosyalarda çıkmıyor onu yani update texti nereden açabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Update Text'in bir ayarı yok. Eğer açtığınız belgedeki text nesneleri X6 ile yenilenen text engine ile uyumlu çalışabilecek nitelikler taşıyorsa bu durum uyarısı karşınıza çıkar. Genelde tüm text nesnesi içeren belgelerde karşınıza çıkmalıdır.

      Sil
  6. Kürşat beywindows 8 de corel x7 de çalışırken bi anda kapandı çalışmalarım boşa gitti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeyi kaydettiniz de açamıyor musunuz yoksa hiç kaydetmemiş miydiniz?

      Sil
    2. kayıtlıydı fakat çalışırken bi anda program yok oldu hata filan vermeden kapandı çalışma tekrar açılıyor biraz çalışmam boşa gitti

      Sil
    3. Çökmeyen yazılım bulmak oldukça zor. Konu CorelDRAW olunca meşhur çökmeleri maalesef yaşıyoruz. Yine de X6.4 HF1 olan en son X6 sürümü şu an en stabil sürüm diyebilirim. X7.1 de X7'ye göre oldukça kararlı fakat her güncelleme daha kararlı sürümler karşımıza çıkarıyor. X7, önceki sürümlere göre ilk sürüm olarak kararlı. Hatta blog yazarlarımızdan KontDRACULA şöyle bir yorum yapmış: "X6'ya geçmek için ilk güncellemesini beklemiştim, X7'ye ise heen geçtim.". Bunun gibi bir çok düşünce hakim genel kullanıcı kitlesinde.

      Tabi tevazuyu şimdilik bir kenara bırakarak söylemeliyim ki CorelTÜRK'ün de hata düzeltmeler için epey katkısı oluyor. Siz sorunlarınız bildirdikçe bu sorunlara çözümler geliyor. Bize sorunları, önerileri bildirmeye devam edin.

      Sil