4 Mart 2019 Pazartesi

CorelDRAW macOS için geliyor!!!

Uzun bir ardan sonra tekrar merhaba.

CorelTÜRK ailesi olarak size harika bir haberimiz var. Geçtiğimiz günlerde Corel resmi sosyal medya hesaplarında aşağıdaki gönderiyi paylaştı ve Corel Genel Ürünlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gerard Metrailler de bu gönderiye bir yorum yaptı.





Görselde bir MacBook Pro görünüyor ve 12 Mart 2019 tarihli bir webinar (e-seminer) kayıt formu bağlantısı paylaşılmış. Aslında Corel bu önemli gelişmeleri sır gibi saklar fakat bu sefer çok heyecanlı oldukları belli. Bu heyecanı yaratan şey ise... evet... 17 yıl aradan sonra CorelDRAW Graphics Suite macOS için native olarak yani hiç bir emülatör ya da sanal makine olmadan doğrudan Apple bilgisayarlarda çalışabilecek bir sürüm olarak geliyor.

Hatırlayanlar vardır. CorelDRAW son olarak macOS macerasını 2002 yılında 11. sürüm ile yaşamıştı ve bu sürümle macOS defteri kapanmıştı. Yıllardır benim de dahil olduğum bir çok kullanıcının macOS için CorelDRAW beklentilerine verilen cevap kesin ve netti. CorelDRAW için macOS defteri kapanmıştı. Peki neden 17 yıl sonra, neden şimdi?

CorelDRAW 11 macOS sürümünden bir görüntü

Bana göre bunun bir kaç sebebi var. Fakat daha öncesinde neden 17 yıl beklendiğine cevap bulmaya çalışalım. Bildiğiniz gibi Corel firması silikon vadisinde ve ABD'de olmayan en çok bilinen yazılım firmalarından biri. Kanada merkezli firma çok fazla teknoloji geliştiremese de NASDAQ borsasında bulunan ve yatırımcıları olan bir yazılım firmasıdır ve bir çok yazılım firmasını satın alarak büyümeye devam etmiş ve hala aynı şekilde bilindik yazılım firmaların almaya devam ederek büyümektedir. (Buradaki kısa yazımızda şirketin satın aldığı firmalardan bazılarını görebilirsiniz.) Fakat şirket kurucusu Michael Cowpland'ın 2000 yılında şirketten ayrılmasının ardından işler pek iyiye gitmedi ve Corel, Vector Capital bünyesine girdi, sonra toparladı ve yine kendi hisselerinin sahibi oldu. Ekonomik badireler atlatan firma lokomotif ürünü CorelDRAW Graphics Suite'nin avantajlarını yaşasa da karlılığı çok yüksek olmadığı için ve rakip Adobe kadar büyük bir firma olmadığı için macOS tarafına kaynak ayıramadı.

Bir yazılımı birden çok platform için yayınlamak her bir platform için ayrı bir ekip ve maliyet anlamına geliyor. CorelDRAW Graphics Suite zaten çok küçük bir ekip ile yazılıyor. macOS için Corel'in bir çok uygulaması olmasına rağmen (Painter, CorelCAD, AfterShot, Winzip vs) CorelDRAW GS'nin macOS tarafında ne kadar karlı olacağı da belirsiz. Sonuç olarak maliyetler ve biraz da yönetim ekibi macOS için CorelDRAW'a imkan vermedi.

Peki ne oldu da şimdi CorelDRAW macOS için geliyor?

Takip ettiyseniz Corel, macOS tarafında meşhur sanal bilgisayar yazılımı Parallels'i satın aldı. Bu CrorelDRAW'ı macOS üzerinde bir sanal makinede çalıştırmak için güzel bir kaynak fakat daha fazlası oldu.

Parallels Desktop 14 sürümünden bir ekran görüntüsü

Parallels ekibinin macOS tecrübeleri, tahminimce son yıllarda Windows .net altyapısının daha kolay compile edilebilmesi ve CorelDRAW GS ekibine katılan genç ve yetenekli yazılımcılar sayesinde C++ ile geliştirilen bir Windows uygulaması daha kolay ve maliyeti çok daha düşük bir şekilde macOS için tekrardan derlendi. Aranızda bu işlerden anlayan yazılımcılar varsa yorum yazarak bizi daha detaylı bilgilendirebilirler.

Sonuç olarak bu Corel için çok güzel bir başlangıç olabilir. Tabi performans sorunlarının ve program hatalarının önemli ölçüde giderilmiş olması gerekir. Zira macOS kullanıcısı kararlılık bekler.

Size macOS sürümü ile ilgili çok daha fazla bilgi vermek isterdik fakat NDA ile Corel'e bağlı olduğumuz için daha fazla bilgi paylaşamıyoruz. 12 Mart 2019'da herkesin katılabileceği canlı bir seminerde detayları görebilirsiniz. Seminere katılmak için gerekli bağlantıya CorelDRAW ve Corel'in sosyal medya hesabından ulaşabilirsiniz.

Biz de CorelDRAW Graphics Suite ekibine bu vesile ile başarılar dileyelim ve bakalım bizleri neler bekliyor macOS tarafında... ha bir de CorelDRAW 2019 geliyor. Yani bu sürüm hem macOS için yeni hem de Windows için yeni bir sürüm olacak. Bekleyip görelim...

32 yorum:

  1. Çok geç kalmış bir karar olduğunun farkındalar. Zira Adobe yavaş yavaş kulvar değiştirmeye, dahası genişletmeye başladı. Eğer düşündüğüm gibi 2d üzerinden gerçek anlamda 3d işler çıkarırsa yepyeni bir sistem ortaya çıkacak demektir. Adobe çok yakın zamanda substance firmasını satın aldı. Bu firma 3d textur hazırlamada sınıfını en iyisi denebilir. Adobe bu anlamda 2d kökenli 3d hazırlığı yapıyor sanırım. Bunu anlamı şu artık. Adobe 3d dünyasında da olacak ve çok farklı grafik tasarımlarına hazır olun. Corel bence mac os sisteminde fazla oyalanmadan en kısa zamanda onlarda 3d ye giriş yapmalı. Belki ortaklık şeklinde de olabilir bu. Hatta bu konuda bir önerimde olacak. Blender 3d ile ortaklığa gitsinler bu konuda. Blender 3d firması açık kaynak kodlu olduğu için onlarında bir şekilde desteğe ihtiyacı var. Blender ile ortak bir platformda buluşarak 3d çizimleri blender de yapabiliriz, 2d desteğini de corel den alırız. İşte o zaman gerçekten çok şey değişir. Corel ve blender işbirliği ile ortaya çıkacak programın yapabileceklerini hayal bile edemiyorum. Kürşat eğer corel firması bu yazıları okumuyorsa öneri olarak onlara yaz derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Corel'in zaten CorelCAD adında 3D yazılımı var. Bahsettiğin gibi bir şey yapmak isterlerse ki sanmıyorum, Blender ile ortaklık yapmak yerine CorelCAD'i kullanabilirler.

      Sil
    2. Corel CAD in temel bilgilerini kullanabilirler tabii ellerinin altındaysa. Çok iyi bilmesemde corel cad, otocad türü bir program. 2D çizerlerin pekde hoşlanacağı bir şey değil. Daha çok mühendis kökenli olanların kullanacağı bir yapıya sahip. Blender ise her türlü serbest 3D çalışmasının yapılabileceği bir ortam. Blenderin en büyük sorunu çizimde. Onlarda greae pencil diye bir format geliştiriyor ama corelden ziyade serbest çizime yönelik. Corel ile ikisi harika işler çıkarır. Corel cad in avantajı şu olur. Rhino gibi ölçülendirmeli çalışabilir. Yani özellikle fuar tasarımcıları içim ölçülü tasarımı yapıp, imalat ebatlarında şıktı alabilirler. Onunda büyük faydası olacaktır.

      Sil
  2. 17 yıl.... Çok uzun bir süre. Adobe'un boş ortam bulup artık tekelleştiği bir ortama giriyor. Corel'in işi zor olacak.
    Ama güzel bir haber. Mac'de olmamamız büyük bir eksiklikti. Çok uzun süredir "mac'de çalışan corel yok mu?" sorusuna maruz kalıyordum... Artık cevabım belli winter is coming!!! yok ya o değildi. o başka. coming soon :)
    Corel 2019 da bu ay çıkıyor değil mi? Yukarıdaki habere göre tam olarak 12 Martta.

    NDA ya takılmadan verebileceğiniz iyileştirmeler ve yenilikler hakkında bilgi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NDA'ya takılmadan verebileceğim tüm bilgileri verdim. 1 hafta daha sabret Kont :)

      Sil
  3. Yeni sürümü sabırla bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni sürüm geldi Emre, düşüncelerini bizimle paylaşır mısın? Bu kadar sabıra deydi mi?

      Sil
  4. Yıllar sonra çok güçlü olmamasına rağmen türkçe tireleme eklediler. Şuan için benim gördüğün güzel özelliklerden biri bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçe tirelemeyi nasıl kullanıyorsunuz? CorelDRAW hala Türkçe tirleme desteklemiyor.

      Sil
    2. 2019'da lütfedip bırakmışlar...

      Sil
  5. Corelin yeni politikasını anlamaya çalışıyorum. Ve şunları fark ettim. Ciddi anlamda vizyon eksikliği var. Piyasayı domine edecek görüşlere sahip yöneticiler yok. Bir anlamda haklılar da Adam bütün gün programla uğraşıyorsa sakin kalıp vizyon yaratacak, hayal kuracak zamanı bulamıyor demektir. Birazcık tanıtımı yapılsa ve profesyonel destek alsa coreli aratmayacak ücretsiz programlar var. Onların arasından sıyrılıp hele hele adobeye rakip olmak daha fazla vizyonerliğe ihtiyaç olduğunu gösterir.

    Açıkçası daha önce sana yazmış olduğum önerilerde layer efekt kavramı vardı. O bölüm gerçekten çok farklı işler yapabilirdi. Çünkü istediğin kadar çoğaltabileceğin ve değiştirebileceğin özellikleri kullanabiliyorsun. Her katmanına her türlü müdahalede bulunabiliyorsun.

    Umarım yeni yönetim gerçekten profesyonel vizyon oluşturur. Ve piyasanın gideceği yönü öngörebilir. Benim öngörüm işin içinde 3d mutlaka olacak. O yönde geniş bir yol açmaları lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yazarken isminizi yazmadığınız için maalesef sizi ve daha önce yazdıklarınızı hatırlayamıyorum.

      Sil
  6. Merhaba Kürşad bey, iMac bilgisayarıma deneme için 2019 kurdum. Türkçe olarak kuruldu. PC'de olsa değiştirmesi kolay. Ancak imac'te bir türlü değiştiremedim. Yardımcı olabilir misiniz rica etsem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneme sürümleri ülke IP çıkışlarına göre o ülkenin dilinde download edilebiliyor. Örneğin Çin'den indirmek isterseniz deneme sürümü sadece Çince dil desteğiyle gelir. Konuyla ilgili Corel yetkilileriyle görüşüyorum. Gelişme olursa buradan bildirim.

      Sil
    2. corel açıkken elma ambleminin yanındaki coreldraw yazısına tıkla. ikinci seçenek tercihler. ordanda genele tkla dil seçeneği karşında. seçimini yap. kapat coreli tekra raç oldu bu iş :) bu arada benimde sorum mac de windowsdaki gibi kısa yollar yok.. mesela f4 e basıp çalışmaları hizalam kısmı? bilen varmı

      Sil
    3. Deneme sürümleri tek dil içerdiği için dil ayarlarında da sadece tek dil görünür. Lisans satın aldığınızda tüm dilleri içeren paket size sağlanacaktır.

      Windows ve macOS sürümü arasında özelleştirme anlamında çok fark var. Kısayollar özelleştirilemiyor, şimdilik...

      Sil
  7. Çok garip, dil seçimi olması lazım. Denemek istesem bile Türkçe kullanmak zorunda değilim ki. Umarım en kısa sürede düzeltirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sistem daha önceleri de böyleydi. Daha önceki sürümlerin deneme sürümlerini indirmiş olsaydınız bu sorunu daha önce konuşmaya başlardık.

      VPN kullanarak amerika ya da ingiltere üzerinden bağlanırsanız ingilizce deneme sürümünü indirebilirsiniz.

      Sil
  8. Anladım, ancak daha önceleri satın aldığımız için ve sadece pc sürümü olduğu için gerek duymuyordum aslında. iMac'ta sağlıklı çalışıyor ise almayı düşünüyorduk. O yüzden size danışmak istedim.

    Birde makrolar nasıl olacak, bir bilgi var mı onun için?

    YanıtlaSil
  9. CorelDRAW > Preferences > Global dil seçimi yapılıyor.
    Ancak ilk MAC sürümü olmasından sanırım tam kararlı çalışmıyor.
    Sürekli donma ve kasma yapıyor.
    i7 3.2 ghz işlemci, 1tb SSD, 8 gb ram olmasına ragmen çok kastı makinayı.
    Belkide bir kaç versiyon oturmasını bekleyeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorununuz sisteminize özel görünüyor, benzeri bir kaç geri bildirim aldım fakat genelde performans sorunu yaşanmıyor. Sorununuzu Eti Destek'e iletebilirseniz incelenip çözüm bulunabilir.

      Sil
  10. Kasma ve donma yukarıdaki arkadaş özel değil.bende sürüm yayınlanır yayınlanmaz indirdim ve kullandım..100x70cm 150 dpi bi işte bile corel can cekişiyor halbuki aynı mac bilgisayarda sanal windowsda aynı işi 35 kopya ile yine corelde şakır şakır calışıyorum.yayınlanan mac corel sonderece hatalı ve eksiktir.kısayollar tam bi felaket.acilen hataların kapatılıp yeni sürümün güncellemmesi gerekmektedir. 15 yılı aşkımdır bekliyoruz bu durum tam bi felekat..saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 100 x 70 cm 150 DPI çalışmayı CorelDRAW'da mı CorelPHOTO-PAINT'te mi yapıyorsunuz?

      İnceleyebilmem için çalışmayı bana gönderebilir misiniz? corelturk@gmail.com

      Sil
  11. Benim karşılaştığım sorunlardan biri, bir obje içine powerclip yaptım. Küçük bir çizgiyi bir kare içine yerleştirdim ve powerclip içinden çıkmaya çalıştım. Program kilitlendi ve sonrasında da makinayı zorlamaya başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala aynı sorun devam ediyorsa destek.eti.com.tr adresinde bir bildirim oluşturun.

      Sil
  12. Corelin iMac performansı gerçekten berbat. Yıllardır Corel için iMac bilgisayarımızda Windows kullanmak zorunda kalıyoruz. Geldi dedik bi kurduk o gün anladım ki Corel iMac için daha çok yol katetmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni sürümü bekleyin. Fakat en iyi performansı güncel bir mac Catalina'da alacağınızı belirtmeliyim.

      Sil
  13. merhabalar. mac için corel kısayol tuşları güncellemesi çıktı mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      mac için ikinci sürüm olan CorelDRAW GS 2020'de de kısayolları özelleştirme özelliği maalesef yok. Bu durum daha çok Windows'ta CorelDRAW kullanan kullanıcılar için sorun olacağa benziyor fakat özellikle mac kullananlar için düzenlendiğinden mac kullanıcıları için ciddi bir sorun olmayacaktır.

      Ben tabii ki bu sorunu ya da durumu Corel yazılım ekibine ilettim. Gelecek sürümlerde eklenmesini bekliyorum fakat net bir şey söyleyemiyorum.

      Sil