8 Mart 2022 Salı

CorelDRAW Graphics Suite'in yeni sürümü yayınlandı... kafalar karıştı...


Corel firması bu gün CorelDRAW Graphics Suite'in yeni sürümünü yayınladı. Fakat kafaları karıştıran çok önemli bir isimle... Bildiğiniz gibi CorelDRAW GS son 6 sürümünü her yılın Mart ayında yayınladı ve son 6 yılda yayınlanan her sürümün isminde (X8'den sonra) yayınlandığı yılı kullandı (CorelDRAW 2017 gibi). CorelDRAW GS nin halihazırdaki sürümünün isminin de CorelDRAW Graphics Suite 2021 olduğunu biliyoruz. (Buradan CorelDRAW sürümlerine ve isimlendirmelerine bakabilirsiniz.)

Peki yeni isim ne oldu? 

Mart 2022'de yayınlanan bu sürümle birlikte artık bir sürüm ismi ya da yıl ibaresi göremeyeceğiz. Her ne kadar beklentimiz CorelDRAW Graphics Suite 2022 olarak isimlendirilmesi yönünde olsa da bundan sonra yalnızca CorelDRAW Graphics Suite olarak yayınlanacak. CorelDRAW da CorelDRAW 2021 değil, CorelDRAW olarak isimlendirilecek. Peki bu isimlendirme kafamızı karıştırmayacak mı? Evet muhtemelen karıştıracak fakat Corel, Adobe gibi bir rakibin ve sektördeki diğer benzer eğilimin peşinden gitmek zorunda kaldı.

Şimdilik yeni sürüm yayınlanmasıyla ilgili bir zamanlama değişikliği yok. Yani muhtemelen her yıl mart ayında majör değişikliklerin eklendiği bir sürüm yayınlanacak gibi görünüyor. Bunun yanında da muhtemelen 1 yılın dolmasını beklemeden de minör değişikliklerin ve hata düzeltmelerinin olduğu sürümler yayınlanacak. İşte tam da bundan dolayı yeni sürümler için isim olmasa da farklı ibareler kullanılacak. Örneğin bu sürümün asıl adı şu;

CorelDRAW Graphics Suite March 2022 Subscriber Update yani Türkçesi Mart 2022 aboneler için güncelleme...

Evet, sorunuzu duyar gibiyim... "Neden aboneler için? Bu zaten yeni bir sürüm değil mi?" Maalesef değil... Corel artık lokomotif ürünü CorelDRAW Graphics Suite için kalıcı lisans sunmayacak, en azından yeni sürümler kalıcı lisans olarak alınamayacak. Nasıl? kafanız iyice karıştı değil mi? Açıklayayım... Bu sistemin ayak sesleri zaten bir önceki yayınlanan October 2021 CorelDRAW® Graphics Suite Subscriber-Exclusive Update ile yani 2021.5 sürümü ile gelmişti ve sadece aboneler için yayınlanan bu güncellemeyi kalıcı lisans kullanıcıları alamamıştı. Hatta bu güncellemedeki hata düzeltmelerini bile kalıcı lisans kullanıcıları alamadı ve bu da kullanıcılar tarafından olumsuz karşılandı. Yeni model ile birlikte bundan sonra kalıcı lisans olarak CorelDRAW GS 2021 sürümünü satın almaya devam edebileceksiniz fakat 2022'de çıkan ya da sonradan çıkacak olan yeni sürümleri kullanamayacaksınız. Geçen yıl Corel zaten yükseltmeleri (upgrade) kaldırdığı için bu sürümlere yükseltme (Upgrade) yapamayacaksınız. Ancak ve ancak aylık ya da yıllık abonelik aldığınız takdirde yayınlanan son sürümü kullanabileceksiniz fakat Corel ürünleri Türkiye Distribütörü ile bu konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor ve detaylar netleştiğinde size buradan güncel bilgileri paylaşacağım.

Bu vesileyle Corel'in de sonunda tamamen aboneliğe doğru giden yolunun neredeyse sonuna geldiğimizi öğrenmiş oluyoruz. Önümüzdeki zamanlarda Corel kalıcı lisans modelini tamamen kaldırabilir. Bu model Adobe tarafında başarılı olmasına rağmen Corel için olur mu bilinmez fakat önünde sonunda tüm yazılımlar bu modele dönecek gibi görünüyor.

Dönelim yine sürüm olayına. CorelDRAW Graphics Suite tabii ki yayınladığı her majör güncelleme için yine majör bir sürüm numarası kullanacak. Örneğin CorelDRAW 2021 için sürüm numarası 23'tür ve yeni yayınlanan March 2022 Subscriber Update'in sürüm numarası 24 oldu. Muhtemelen majör sürüm numaraları yine her yıl mart ayında yayınlanacak olan güncellemelerle değişecek.

Peki abonelerin avantajı ne olacak?

Corel bu sürümde aboneler için aslında pek bir farklılık sunmuyor. 2021 sürümü için yayınlanan ve sadece abonelerin erişebildiği 2021.5 sürümü bir kaç yeni özellik sunmuştu fakat Mart 2022 güncellemesi ile birlikte elbette yeni özelliklere sadece aboneler erişebilecek. Ayrıca benim en çok çalışma sistemini ve sonuçlarını merak ettiğim uygulama içinden bildirimler en önemli ayrıcalık gibi geliyor. Aboneler uygulama içinden hata bildirimi, yeni özellik talebi yapabilecekler ve diğer kullanıcılardan gelen taleplere ve hata bildirimlerine oy verebilecekler. Böylece CorelDRAW Graphics Suite geliştiricileri doğrudan bu geri bildirimler üzerinde çalışıp abonelere özel yenilikler ve hata düzeltmeleri sağlayabilecekler.

İkinci ayrıcalık ise CorelDRAW'ın internet browser'lardan (chrome, fierefox, edge gibi) kullanılabilen bir sürümünü (CorelDRAW App) ve benim en çok beğendiğim ipad sürümünü kullanabilecekler ve belirli bir bulut alanına sahip olup tamamen çevrimiçi çalışabilecekler.


CorelDRAW'ın kullanıldığı sektörlere bakarsak bulut özelliklerinin pek tercih edileceğini sanmıyorum. Her ne kadar CorelDRAW App çok kullanışlı bir uygulama olsa da CorelDRAW'ın masaüstündeki gücüne sahip değil. Yine de bir çok vektör işinizi çözebilir.

Bundan sonra ne olacak?

Bundan sonra sadece 2021 sürümünü kalıcı lisans olarak alabileceğiniz için ve bu sürüm de artık eski bir sürüm olduğu için çıkacak olan hiç bir güncellemeyi alamayacaksınız. Geçmişte Corel yayınladığı her yeni sürümden yaklaşık 2 - 3 ay sonra ilk hata düzeltme güncellemelerini yayınlıyordu. Son sürümü 2022 olarak kabul edersek ve geçmişteki süreyi baz alırsak Mayıs, Haziran aylarında hata düzeltmeleri için bir güncelleme yayınlanması ihtimali yüksek. Fakat bu güncellemeyi yine son sürüm kullanıcıları alacak ve muhtemelen güncellemenin adı CorelDRAW Graphics Suite May 2022 Update ya da benzeri bir şey olacak. Yani bundan sonraki hata düzeltmeleri ve yenilikleri kullanabilmeniz için illa ki abone olmanız gerekecek... tabii başka bir model lisanslama sunulmazsa. Yine bundan sonra güncelleme

CorelDRAW March 2022 Subscriber Update ile ilgili yeni özellikleri ayrı bir yazıda paylaşacağım. Ayrıca abonelik ve lisanslama ile ilgili yeni bilgiler edindikçe yine buradan paylaşacağım. CorelDRAW'ın yeni sürümü hayırlı olsun... aboneler güle güle kullansın :)

Denemek isteyenler Türkçe ve İngilizce dillerin bir arada olduğu yükleme dosyalarını aşağıdaki bağlantıdan indirebilir. Tabii bu sürümün de yalnızca 64 bit Windows 10 için olduğunu belirtelim.


7 yorum:

  1. Açıklayıcı makale için teşekkür ediyoruz. Ayrıca CorelDRAW'ın yeni sürümü "abonelere" hayırlı olsun.
    Birçok yazılımda olduğu gibi, gidişatın olağan akışı olan abonelik sistemine dahil olması kaçınılmazdı. Zamanla daha da oturacaktır. Fakat genel olarak Türkiye için fiyat politikaları ile bu abonelik sistemiyle ne kadar talep göreceği tartışmaya açık.

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirme için çok teşekkürler Kürşad hocam.
    Serhat gibi bende bu tür bir abonelik sisteminin Türkiye'deki karşılığı konusunda çekincelerim var. İzleyip göreceğiz..

    YanıtlaSil
  3. Kürşad Hocam selam. Corel 2021'e kadar kullandığım tüm versiyonlarda sayfayı sağa sola kaydırma Ctrl + Mouse orta tuş iken, Corel 2022'de Shift + Mouse Orta Tuş olmuş hocam bunun bir çözümü var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Display seçeneklerinden Scroll ya da Zoom seçilebiliyor fare tekeri için.

      Sil
    2. Düzelmiyor hocam maalesef

      Sil
    3. CTRL yerini SHIFT'e bırakmış... Shortcut ile kontrol edilip edilmediğine baktım fakat bulamadım.

      Sil
  4. damlalıkta doğru renk kodlarını göstermiyor sorunu bilen karşılaşan var mı acaba bu çok büyük bir problem oldu

    YanıtlaSil