27 Eylül 2022 Salı

CorelDRAW Graphics Suite 2022 Update 2 yayınlandı

CorelDRAW Graphics Suite için Eylül 2022 (v24.2) güncellemesi yayınlandı. Bu güncellemeyle bir çok yeni özellik eklendi ve onlarca hata düzeltmesi yapıldı. Yazının sonunda indirme bağlantılarını bulabilirsiniz. Şimdi yeniliklere bakalım.

Yeni! Yeni Belge Oluşturma Penceresi

Yeni Belge Oluşturma Penceresi, yeni çizimlere başlamak için merkezi bir konum sağlamak üzere yeniden tasarlandı. İletişim kutusunda artık iki sekme var, Belge Ayarları ve Şablonlar, böylece görünümler arasında kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.

Belge Ayarları sekmesinde (Dosya > Yeni), belge ayarlarını belirterek veya bir ön ayar seçerek yeni bir belgeoluşturabilirsiniz. CorelDRAW, çok çeşitli baskı, web, cihaza özel ve sosyal medya ön ayarlarını aramanıza ve bunlara göz atmanıza olanak tanır. Ön ayarlar, sayfa boyutu ve yönü, birincil renk modu, ölçü birimleri ve çözünürlük için önceden tanımlanmış ayarları içerir. Örneğin, Sosyal kategorisindeki Facebook Kapak ön ayarı inç yerine piksel, yatay yönlendirme, RGB rengi kullanır ve bir Facebook kapak resmi için gereken boyutlara sahiptir. Ön ayarları daha kolay bulmak için CorelDRAW, bunları kategoriye ve sayfa türüne göre filtrelemenize ve isime, tarihe ve sayfa boyutuna göre sıralamanıza olanak tanır.


Şablonlar sekmesinde (Dosya > Şablondan Yeni), bir şablondan çizime başlayabilirsiniz. Şablonları filtreleme ve sıralamanın yanı sıra yerel ve ağ klasörlerine erişim için arabirimler, ihtiyacınız olan şablonları hızla bulmanıza yardımcı olmak için yeniden düzenlenmiştir.


Yeni! Uygulama projeleri

Alıştırma projeleri, öğrenme, eğitim veya demolar için indirebileceğiniz CorelDRAW (CDR) ve Corel PHOTO-PAINT (CPT) dosyaları koleksiyonlarıdır. Temel kavramları uygulamak ve becerilerinizi geliştirmek için bu yeni uygulama içi öğreticilerden yararlanabilirsiniz. Başvuru için başvurabileceğiniz projenin tamamlanmış sürümüne ek olarak, her öğretici, deneyimi etkileşimli hale getirmek ve projeyi başarıyla tamamlamanıza yardımcı olmak için adım adım talimatlarla zenginleştirilmiş, kısmen tamamlanmış bir sürümle birlikte gelir.

Uygulama projelerine, Learn penceresinin (Windows) veya Learn denetçisinin (macOS) Keşfet sekmesinden erişebilir ve göz atabilirsiniz.

Beceri düzeyinize ve tasarım gereksinimlerinize uygun uygulama projeleri için öneriler almak için kullanıcı profili anketini tamamlayın.


Yeni! webp dosya biçimi desteği

CorelDRAW ve Corel PHOTO-PAINT artık Google Web Picture (*.webp) dosya formatı için destek sunuyor. Google tarafından geliştirilen bu açık standart biçim, web'de kullanılmak üzere tasarlanmış görüntüler için kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma sağlar. WEBP kayıpsız görüntüler PNG'lerden daha küçüktür ve WEBP kayıplı görüntüler JPEG görüntülerden daha küçüktür. WEBP dosyalarını, desteklenen diğer dosyalar gibi içe aktarabilirsiniz.

Bir dosyayı WEBP formatına aktardığınızda, birkaç ön ayar arasından ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçebilir veya yeni bir ön ayar oluşturup ileride kullanmak üzere kaydedebilirsiniz. Kalite ve sıkıştırma oranı gibi gelişmiş ayarlar, size sırasıyla RGB kanalları için sıkıştırma faktörü ve kodlama hızı, dosya boyutu ve kalite arasındaki oran üzerinde esneklik ve kontrol sağlar. Görüntü şeffaflığı hem içe hem de dışa aktarmada korunur



Yeni! Dışa aktarma (Export) sırasında resmin sayfa sınırlarına kırpılması

Artık dosyaları PNG, JPEG, GIF ve WEBP formatlarına aktardığınızda, istenmeyen nesneleri kaldırmak ve dosya boyutunu küçültmek için resminizi çizim sayfasının sınırlarına kadar kırpabilirsiniz.

Windows 11'de güncellenmiş kullanıcı arayüzü

Güncellenen Windows 11 kullanıcı arabirimiyle daha iyi uyum sağlamak için bu güncelleştirme, uygulama penceresinde ve iletişim kutularında yuvarlatılmış köşeler, iletişim kutusu gölgeleri, yeni bir uygulama başlık çubuğu ve tutturma düzenleri içerir.

Geliştirilmiş! Export Docker

Bu güncelleme, iş akışınızı iyileştirmek için Dışa Aktarma (Export) penceresine bir dizi özellik ve geliştirme sunar. Varlıklar ve sayfalar artık üç ek biçime aktarılabilir: Adobe Illustrator (AI), AutoCAD Drawing Database (DWG) ve AutoCAD Drawing Interchange Format (DXF). Böylece Export Docker’da Tam 11 farklı dosya biçiminde belge export etmek mümkün. CorelDRAW’ın kullanıldığı her sektörde eksiksiz çalışılabilecek. Export Docker’ın desteklediği tüm formatlar şöyle; TIF, GIF, JPG, PNG, WEBP, EPS, DXF, AI, DWG, PDF ve SVG.

Bir diğer geliştirme ise eklediğiniz sayfa ya da çizimlere Export Docker’dan doğrudan isim verebiliyor olmanız.

Ayrıca, seçilen hiçbir öğe olmadığında Dışa Aktar düğmesi grileşir.

Yeni! Ölçek araçları

CorelDRAW, bir nesnenin veya görüntünün bir bölümünü belirli bir boyuta kolayca ölçeklendirmenizi sağlar. Zaman kazandıran Ölçek bölümü aracı, bir nesnenin bir bölümünü istediğiniz boyuta sığdırmak için yeniden boyutlandırmanıza olanak tanır. Örneğin, yedi fit uzunluğunda bir kapıya ihtiyacınız varsa, bu değeri belirtmeniz ve ardından ölçeklendirmek için kapı boyunca dikey olarak sürüklemeniz yeterlidir. Bir nesneyi başka bir nesneye sığdırmak için yeniden boyutlandırırken daha fazla doğruluk sunan etkileşimli Referansa Sığdır aracını da kullanabilirsiniz. Örneğin, bu kullanışlı yeni araç, belirli bir somuna tam olarak oturması için bir vidayı aynı anda ölçeklemenizi ve hareket ettirmenizi sağlar.


Yeni özelliklerimiz bu kadar, şimdi gelelim hata düzeltmelerine. Bu listeyi incelemenizi öneririm çünkü sizin de karşılaştığınız hatalar varsa belki burada düzeltilmiştir ve bu güncellemeyi yüklemek için bir sebebiniz olabilir.


CorelDRAW Graphics Suite Eylül 2022 Güncellemesi (v24.2) ile düzeltilen sorunlar.

  • Nesnelerin gruplandırılmasını geri aldığınızda, Nesneler penceresi (objects Docker) yığınlama sırası beklendiği gibi korunur.
  • Aygıttan bağımsız bir PostScript yazıcıya yazdırdığınızda, belge adı artık Dosyaya Yazdır iletişim kutusunun Dosya adı (Windows) veya Farklı Kaydet (macOS) kutusunda görünür.
  • İçe aktarılan PDF'lerdeki metnin yazı tipi ve biçimlendirme özellikleri, metin dosyası biçimlerinden metin yapıştırma ve içe aktarma için yazı tipi ve biçimlendirme ayarlarından bağımsız olarak artık korunur.
  • Corel PHOTO-PAINT görüntüsünü Düzenle > Özel Yapıştır komutunu kullanarak ve Corel PHOTO-PAINT 2022 Görüntüsü'nü seçerek CorelDRAW belgesine yapıştırmak artık tasarlandığı gibi çalışıyor.
  • Windows'ta CorelDRAW'daki Adobe Illustrator çalışma alanından boş, yinelenen veya işlevsel olmayan menüler ve araçlar kaldırılmıştır.
  • MacOS'ta, bir belgeyi DXF formatına aktardıktan sonra uygulamadan çıktığınızda CorelDRAW artık yanıt vermiyor.
  • macOS'te, Learn denetçisinin İpuçları sekmesindeki grafiklerin altyazıları artık Koyu modda beyaz görünüyor.
  • MacOS'ta, Yeni Belge Oluştur iletişim kutusunun (CorelDRAW) Şablonlar sekmesindeki arama kutusuna ve Varlık denetçisine girdiğiniz terimler şu özel karakterleri içerdiğinde uygulama beklendiği gibi çalışır: parantezler (), köşeli ayraçlar [], ayraçlar {} ve +.
  • Uygulamayı farklı bir dilde yeniden başlattıktan ve kullanıcı profili anketini tamamladıktan sonra, önerilen öğrenme kaynakları artık tasarım gereği ürün yardımındaki konuları içermemektedir.
  • Bağlantı menüsü komutu (Nesne > Bağlantı), artık desteklenmeyen eski OLE işleviyle ilgili olduğu için artık Nesne menüsünden ve uygulamadaki diğer kullanıcı arabirimi öğelerinden kaldırılmıştır.
  • Bitmap'lerle SVG dosyalarını açarken ve yeniden kaydederken bitmap kalitesi korunur.
  • Windows'ta birden çok belgeyi tek bir PDF olarak dışa aktardığınızda, sembollerin konumu korunur.
  • Dosyaları SVG formatına aktarırken bitmaplerdeki şeffaflık korunur.
  • Artık bir sembolün adı veya açıklaması için girebileceğiniz maksimum karakter sayısı 255'tir.
  • CorelDRAW'da Dönüştürme penceresinin (Windows) veya Dönüştürme denetçisinin (macOS) Boyut sekmesinde Ölçek bölümü seçeneğini etkinleştirdiğinizde, çizgi beklendiği gibi kısıtlanır. Sadece Ctrl tuşunu basılı tutun ve ölçeği ayarlamak için bir nesne boyunca sürükleyin.
  • macOS'ta 26 karakteri aşan adlar artık macOS'ta Yeni Sembol Oluştur iletişim kutusunun Ad kutusuna yazarken (Nesne > Sembol > Yeni Sembol Oluştur) düzgün bir şekilde görüntüleniyor.
  • Belirtmeler içeren bir dosyayı zaten belirtme çizgileri içeren bir belgeye içe aktardığınızda belirtme çizgileri artık bozulmaz.
  • İki renkli desen dolgulu EPS dosyalarının gidiş dönüş içe ve dışa aktarımı artık Windows'ta CorelDRAW'ın yanıt vermemesine neden olmuyor.
  • Perspektif uygulandıktan sonra bir nesnenin genişliğini artırmak veya azaltmak artık beklendiği gibi çalışıyor.

CorelDRAW Graphics Suite September 2022 Update (v24.2) güncelleme dosyalarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Windows (CDGS2022U2.exe) 81,9 MB
macOS (intel) (CDGS2022U1Intel.dmg) 258 MB
macOS (Apple M1) (CDGS2022U1M1.dmg) 148 MB

Güncellemeyi yaptıktan sonra sürüm numarası 24.2.0.444 olmalıdır.

Güncellemeyi yüklemek için öncelikle CorelDRAW Graphics Suite 2022 Update 1 yüklemeniz gerekmektedir.

21 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  2. Kürşat Hocam bağlantı linkinde CDGS2022U1 (Update 1) linki gözüküyor.

    YanıtlaSil
  3. Her zaman detaylı haberler ve Up makaleleri için verilen emeğe takdirle, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Hocam CorelDRAW ubdate sonrası PNG formatına exportlarken müthiş kasma yapıyor exportladığım dosya boyutu 180 mb. oluyor. Aynı dosyayı 24.1.0.360 sürümle daha akıcı PNG formatına export yapıyorum ve sonuç 8 mb. olarak çıkıyor. Bunun bir çözümü varmı, yazılımsal bir hata ise CorelDRAW tarafına iletebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi export işlemini kullanıyorsunuz? Doğurdan export, export for web ya da export docker?

      Sil
    2. Nesneyi tutup ctrl+E yaparak hocam

      Sil
  5. Nesneyi Tutup Ctrl+E şeklinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Export for Web komutunu dener misiniz?

      Sil
    2. Komutu tam tarif edermisin hocam, türkçe dilde kullanıyorum programı

      Sil
    3. Dosya > Şunun İçin Ver... > Web

      Sil
    4. Hocam sorun devam ediyor web için denediğimde aynı sonuç, nesneyi export yaptığımda ilk seferde sorun olmuyor, aynı nesneyi biraz büyültüp tekrar export yaptığımda sorun başlıyor.

      Sil
    5. "Biraz büyütmek" göreceli bir kavram. Sorunu detaylı incelemek için destek@eti.com.tr'ye gönderin.

      Sil

    6. Belki ayralarınızda bir sıkıntı vardır. Çalışmanın ebadı, çözünürlüğü filan yüksektir belki.

      Biraz önce deneme amaçlı standart export seçeneği ile (Ctrl+E) bir png çıktı aldım 3-5mb bir şey verdi. Dosyayı burada paylaşırsanız sevinirim. Merak ettim.

      Sil
    7. Belki ayralarınızda bir sıkıntı vardır. Çalışmanın ebadı, çözünürlüğü filan yüksektir belki. Biraz önce standart export seçeneği ile (Ctrl+E) deneme amaçlı bir png çıktı aldım 3-5mb bir şey verdi. Deneme yaptığım görsel A4 ebadında idi.

      Sizin çalışmayı merak ettim. Burada paylaşırsanız sevinirim.

      Sil
    8. Sayfaya bir tane A5 ebatında dikdörtgen çiziyorum,bir tanede A4 ebatında dikdörtgen çiziyorum, önce a5 i PNG formatında exportlarken bunu normal yapıyor, sonra a4 nesneyi PNG ye exportluyorum bunu yaparken açılan export penceresindeki nesne ölçülerinin gerçek ölçülerinden farklı olduğunu görüyorum. Bu aşamada normal exportlarsa eger tekrar a5 nesneyi export yaptığımda mutlaka bu sorunla karşılaşıyorum devam dediğimde corelDRAW kasılıyor ve çıktı sonucu oldukça yüksek mb. larda oluyor. benim karşılaştığım sorun bu şekilde ilginize teşekkür ederim

      Sil
    9. Crack sürüm kullanıyor olabilir misiniz? İllegal sürüm kırılmış gibi görünüyor ama aslında kırılmıyor. Export ayarları dahil aslında bir çok sakat özelliği bulunuyor?

      Sil
    10. Örneğin A4 sayfanızın içine bir iki şekil oluşturup rasgele CMYK renkler verin. Daha sonra masa üstüne oluşturduğunuz nesnelere Ctrl+Shift+E tuş kombinasyonu ile bu renkleri kopyalamaya çalışın. Renkler CMYK yerine RGB mi geliyor? Benzeri birkaç sakatlanmış özellik var.

      Sil
    11. "Sakatlanmış crack" :) güzel tabir olmuş Kont. Ama daha kötüsü de var. Birçok crack'li yazılım içinde zararlı yazılım da barındırıyor.

      Sil
    12. Crack, warez vb. yazılımlar her zaman büyük bir riski oluşturur. İllegal olmakla öğünen bir gruba/kişiye güvenmek ne kadar mantıklı.

      Crack bir yazılım ile sisteme bir worm yada trojan yerleştirmek çok kolay. Virüs demiyorum. Virüsler bile bazen bu zararlılardan masum olabiliyor. Worm veya trojan gibi zararlı yazılımlar artık bir sektör. Yani bundan para yada bir çıkar kazanılıyor.

      Sisteme yerleşen zaralı bir yazılımla, sisteminizi istemeden bir başka sisteme / siteye saldırı amaçlı platfor haline getirebiliyorsunuz. Mining yapan bir madenci işlem gücünüzü sizden habersiz sömürüyor olabilir. Sisteminize bir arka kapı açıp banka hareketlerinizi, şifrelerinizi vs gibi bilgileri kötü niyetli insanlara açabiliyorsunuz. Daha da kötüsü bir fidye yazılımı tüm sisteminizdeki dosyaları şifreleyebiliyor. Daha sonra da bu şifreleri açmak için sizden para isteyebiliyor.

      Bunlar virüs olmadığından keşfedilmesi daha da zor.

      Zaten crack kullanalar bilir. Virüs programları genelde bu cracklere uyarı verir. Buna rağmen kabul edilir.

      Başta da dediğim gibi, crack bir yazılım ile kendinizi illegal olmakla öğünen birilerine emanet ediyoruz. Bu ne kadar mantıklı???

      Sil