17 Temmuz 2023 Pazartesi

CorelDRAW'da görsel iyileştirme - JPEG Artifact Remove

 CorelDRAW son sürümlerinde makine öğrenme kullanarak görsel işlemeye ağırlık vermişti. Bu kapsamda çeşitli görsel efektler, çözünürlük artırma gibi birkaç özellik dışında JPEG görsellerde sıkıştırmadan kaynaklı sorunların giderilmesi için de bir özellik getirdi.

JPEG sıkıştırma mantığını genel olarak biliyorsunuzdur. Bir bitmap bloklara bölünür ve bu bloklar belirli bir algoritmaya göre görseli yeniden oluşturur. Bir JPEG görselin boyutunu ne kadar küçültmek isterseniz görseldeki sıkıştırmaya bağlı bozulmalar (artifact) artar. Bu bozulmaları düzeltmek için CorelDRAW'da çok basit bir komut var. Düzeltmek istediğiniz görseli seçin ve ardından Bitmaps menüsünden Remove JPEG Artifacts komutuna tıklayın.



Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır. Başka hiçbir işleme gerek kalmadan JPEG bozulmaları düzelecektir.

Görselin üstüne tıklayarak büyütüp detayları inceleyebilirsiniz.

CorelDRAW bu ve benzeri pratik kullanım uygulamaları sunuyor. Böylece başka bir raster editöre (örneğin CorelPHOTOPAINT ya da Adobe Photoshop) gerek kalmadan bir çok işlemi CorelDRAW'dan çıkmadan yapabilirsiniz.

6 yorum:

  1. Teşekkürler. Hocam. Elimdeki işlevsel bir araçtan haberim yokmuş.

    YanıtlaSil
  2. Emek verilen yararlı paylaşımlar için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Bi etki olmadı? neden acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyguladığınız JPEG görsel fazla sıkıştırılmamış olabilir. Örnek görseli gönderebilirseniz ben de incelemek isterim.

      Sil
  4. Kürşad bey Merhaba. Coreldraw'da düzenlemek için 84 sayfa açtım. 84 tane jpeg formatında sayfam var. Bunların tümünü seçip sıralı olarak tek seferde İmport ederek coreldeki açtığım sayfalara yerleştirebilirmiyim.

    YanıtlaSil