5 Temmuz 2023 Çarşamba

CorelDRAW'da Pantone® Renkler Ücretsiz


Adobe
kullanıcıları 2022 yılının sonlarına doğru bir şok yaşadı. Önceden çalıştıkları belgeleri açtıklarında bazı yerlerin siyah olduğunu gördüler. Sorunu çözmek için detaylı inceleme yaptıklarında ise siyah görünen nesnelerin Pantone® renk katalogundan kullanılan bir spot renk olduğunu gördüler. Sorunu çözmek için Adobe'ye başvuran kullanıcılar 16 Kasım 2022 tarihinden itibaren başlayarak tüm Pantone® Plus renk paletlerinin artık Adobe programlarında kullanılmayacağını, bu renk paletlerini kullanmak için aylık 15$ civarında ek ödeme yapmak zorunda olduklarını öğrendiler.

Adobe konuyla ilgili yaptığı açıklamada sadece CMYK renkleri içeren 3 tane Pantone® renk paleti dışındaki hiç bir renk paletinin kullanılamayacağını ve eğer kullanıcıların belgelerinde bu renkler kullanıldıysa bu renklerin siyah olarak görüntüleneceğini belirtti.

Sonuç olarak kullanıcılar Adobe ve Pantone® arasındaki lisans sözleşmesinin değişmesinden kaynaklanan bir kısıtlama ile karşı karşıya kaldılar. Özellikle basım sektörüne hizmet veren kullanıcıların olmazsa olmazı Pantone® renk paletlerinin kullanılması için her ay 15$ (bu yazının yayınlandığı tarih itibariyle yaklaşık 400 TL) gibi bir maliyetle karşılaşılması maalesef üzücü.

2022 sonunda bu olayla karşılaşınca hemen Corel tarafındaki durumun ne olacağı sorusu geldi aklıma. Corel yetkilileriyle görüşmem sonucunda Corel'in Pantone® renk paletlerinin tamamını kullanmaya devam edeceği bilgisini aldım ve hem kendim hem de tüm CorelDRAW kullanıcıları adına rahatladım.

Çalışmalarınızda benim gibi spot renklerden bolca yararlanıyorsanız CorelDRAW'da Pantone + (Plus) renk paletleri dahil onlarca Pantone renk paleti olduğunu biliyorsunuzdur. Sadece Pantone değil, HKS, Roland, DIC, FOCOLTONE, SpectralMaster, TOYO ve hatta son güncellemeyle eklenen ONYX Graphics gibi firmaların resmi güncel renk paletlerinin tamamını CorelDRAW kullanıcılarına sunuyor.

CorelDRAW'da Pantone + Solid Coated V5 Renk Paleti

Takipçilerimiz bilir, Pantone® firması ne zaman renk paletlerini güncellerse Corel bu renk paletlerini doğrudan CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT uygulamalarına entegre eder. Corel bırakın Pantone® renk paletleri için ek ücret istemeyi, en son paletleri kullanıcılarına ücretsiz sunuyor. CorelDRAW 2023 sürümünde PANTONE® PLUS Solid Coated V5 ve Solid Uncoated V5 paletleri bir yenilik olarak programa dahil edildi.

ileride ne olur bilinmez fakat şimdi 220'den fazla renk ilave edilmiş Pantone® Plus renk paletleriyle CorelDRAW ile basım sektöründe güncel kalmaya devam edebilirsiniz.

CorelDRAW için bulamadığınız renk paletleri varsa lütfen yorumlara yazın. 

CorelDRAW ve bir çok grafik yazılımı için halihazırda bulunmayan önemli bir renk paleti olan RAL renk paletini de CorelDRAW kullanıcıları için hazırlayıp ücretsiz olarak yayınlamıştım. Ayrıca ORACAL, 3M, Arlon, Summa, Avery gibi CorelDRAW'da olmayan renk paletlerini de Kaynaklar sayfamızdan indirip kullanabilrisiniz.

3 yorum:

  1. Güzel bir makale. Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. Adobe Creative Cloud (Farklı işlevde 20 Program-yazıyla YİRMİ), Aylık 159 TL. Üstüne Pantone eklentisine 400 TL ödendiğinde toplam 559 TL eder. CorelDRAW resmi sitesinde Graphic Suite ( Draw, Photo Paint ve AfterShot) Yıllık 369 Euro. Aylık 876 TL ediyor gün itibariyle. Üzücü olan tam olarak hangisi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatlar konusunda benzer fikirleri paylaşıyorum fakat Adobe CC Türkiye fiyatlarının gerçekçi olmadığına da dikkat edin. Hatta uyandırmayalım da aylık fiyatları yarın ABD fiyatları gibi 85$'a çıkarmasınlar. Adobe satış departmanı elbette bu mesajı okumayacaktır ama ben yakın zamanda fiyatları güncelleyeceklerini düşünüyorum ama uyandırmayalım, bu şekilde kullanmaya devam edelim. :)

      Sil