7 Mart 2024 Perşembe

CorelDRAW 2024 Yayınlandı


Geleneksel Mart ayı CorelDRAW yeni sürümü yayınlandı. Geleneksel diyorum çünkü her ne olursa olsun, ara güncellemeler de yapılsa, aboneler için yeni özellikler içeren farklı güncellemeler de olsa her yılın Mart ayının başlarında Corel lokomotif ürününün majör diye adlandırdığımız yeni sürümünü yayınlıyor. CorelDRAW Graphics Suite ve CorelDRAW Technical Suite paketlerinin 2024 sürümü yani 25 inci sürümleri birkaç gün önce yayınlandı.

Haydi detaylı inceleyelim;

Önce meraklısına notlar;

Technical Suite

İçinde CorelDRAW Graphics Suite uygulamalarının tamamına ek CorelDESIGNER ve XVL Studio uygulamalarını barındıran CorelDRAW Technical Suite de Graphics Suite ile aynı anda yayınlandı. Geçen yıla kadar CorelDRAW Graphics Suite yayınlandıktan yaklaşık 3 ay sonra ilk güncelleme ile birlikte CorelDRAW Technical Suite yayınlanırdı. Bunun sebebi de paket içinde bulunan CorelDESIGNER programının daha kararlı ve iyileştirilmiş olmasının istenmesiydi. 2023 itibariyle iki paket de aynı anda yayınlanıyor. Bu da Corel’in beta testlerini çok daha verimli bir hale getirdiğine işaret ediyor.


MacOS

CorelDRAW Graphics Suite'nin 6’ıncı MacOS sürümü yayınlamış bulunuyor. Ben de yazarken şaşırdım. Tam 6 yıl ve tam 6 versiyon. İlk birkaç sürümü çok kötü olmasına karşın artık harika çalışıyor. Windows versiyonundan çok da hızlı çalıştığını söylemek yalan olmaz. Özellikle Apple Silicon işlemcili bir mac’iniz varsa performans anlamında Windows versiyonunu aramayacaksınız.


CorelDRAW Standart ve Essentials

Kullanan var mı bilmiyorum fakat kademeli ekonomik çözüm sunmak adına CorelDRAW Standart ve CorelDRAW Essentials adlarında iki farklı kısıtlanmış paketin de 2024 sürümü yayınlandı.


Lisans

Corel yine kalıcı lisansı kaldırmadı ve hem kalıcı lisans hem de abonelik sunmaya devam ediyor. Kalıcı lisansın en büyük dezavantajı kesinlikle yükseltilememesidir. Zaten bunun için de adı tek seferlik satın alınmış demek olan “One-Time Purchase License”. Bu durum bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Abonelik ve kalıcı lisans dışında bir seçenek daha mevcut. Hem kalıcı lisans alabilir hem de üzerine Maintenance adındaki yıllık ödemeli bakım anlaşması alırsanız yaklaşık üçüncü yılda abonelikten çok daha uygun fiyata gelmiş olacak. Bunun için distribütörden detaylı bilgi alabilirsiniz.


CorelDRAW 2024 Yenilikler

Geçmiş sürümlerin bazılarında “hayal kırıklığı” başlığıyla haberini yaptığım yeni sürümler oldu. Çünkü heyecan veren yenilikler sunmamışlardı. Bu sürüm için hayal kırıklığı diyemeyeceğim fakat sadece birkaç yenilik var. Bunların içinden bir tanesi benim alanıma girmese de illüstratörler ve dijital boyama sanatçıları için gerçekten de sevindirici olabilir. Hadi yeniliklere kısaca göz atalım.


Painterly Brush (Painterly Fırçası) Corel Painter Fırça Teknolojisi

Bu yeni araç adında bir ipucu barındırıyor. Corel PAINTER kullanıcıları bilir... Painter’da harika fırçalar mevcut fakat bu fırçalar tamamen raster (pixel) tabanlı olan Painter programında çalışıyordu. İşte bu fırçaları ve uyarlanabildiği kadar fırça yapısını CorelDRAW’a taşıdılar. Böylece hem vektör çizim esnekliği hem de raster fırça şekilleri ile çok daha kolay etkiler yaratılabiliyor. Painterly Brush’ın en büyük özelliği çizdiğiniz bir eğri üzerine uygulanabiliyor ve bu eğriyi dilediğiniz gibi tekrar tekrar değiştirebiliyor olmanız. Aslında Artistic Media gibi düşünün ama çok daha farklı etkiler yaratanı. Meraklıların kesinlikle denemesini tavsiye ediyorum. Bu arada çok hızlı çalıştığını söylemeden de geçmeyeyim. 

Painterly Fırçaları bir metine de uygulayıp farklı efektler elde edebilirsiniz.



Remote Fonts (Uzak Yazıtipleri)

CorelDRAW 2021.5 adlı güncellemesiyle Font Manager üzerinden Google fontlara da erişim sağlayabilme özelliği gelmişti. Böylece Google Fontları sitesine girmeden de Font Manager üzerinden fontlara bakıp dilediğimizi yükleyebiliyorduk. Bu sürümde işi bir adım öteye taşıdılar. Remote Font adındaki özelliği aktif etmeniz durumunda doğrudan CorelDRAW’ın içindeki font listesinde fontların tamamını görüntüleyebiliyoruz. Font listesinde yanında bulut simgesi olan fontlar uzak fontları temsil ediyor. Fonta tıkladığınızda otomatik olarak indirip kullanabiliyorsunuz. İndirilen fontlar windows fonts klasörüne kopyalanmadığı için sisteminizi de kirletmiyor. 


Böylece internette ayrı ayrı yerlerde font aramaktan büyük ölçüde kurtuluyoruz. Google ve Corel font kütüphanesinde toplamda yaklaşık 4000 civarında font bulunuyor.


Non-Destructive Efekt Yönetimi

CorelDRAW tüm raster efektleri vektör dahil tüm nesnelerde uygulanabilmesini sağlıyor ve efektlerin özelilklerini dilediğiniz zaman değiştirebilmenize izin veriyor. Properties Docker (Özellikler Paneli) altında olan efekt kontrol bölümü bu sürümde geliştirildi. Artık her eklenen efektin tüm özellikleri anında panelde aynı anda görünüyor ve hepsine aynı anda müdahale edebiliyoruz. Böylece daha çok tıklamadan kurtulup daha fazla kontrol sağlayabiliyoruz.


Performans ve Kararlılık

Yeni özellikler bu kadar. Şimdi de performans ve kararlılık adına neler yapılmış bakalım. CorelDRAW son birkaç sürümde önceliği kritik hata düzeltmelerine veriyor ve yazılım ekibinin bu konuda oldukça başarılı olduğunu söylemem gerek. Yeni sürümleri kullanıyorsanız eskisi kadar çökme ile karşılaşmadığınızı fark etmişsinizdir. Bu sürümde de karşılaştığınız ve karşılaşmadığınız yüzlerce hata düzeltildi. Bu düzeltmeleri Corel halka açık olarak yayınlamadığı için ben de sizlerle paylaşamıyorum fakat özellikle kullanıcılardan gelen geribildirimler ve hata raporlamaları sayesinde düzeltme sayısının yüzlerle ifade edildiğinden eminim.

Performans olarak da bu sürümün önceki sürümlere göre daha hızlı, seri çalıştığını belirten kullanıcılar oldu. Özellikle Corel topluluk sitesinde bu ifadeleri bulabilirsiniz. Umarım sizin için de aynı şey geçerli olur.

CorelTÜRK olarak CorelDRAW kullanıcılarını bilgilendirmek ve sorunlarını çözmek için buralarda olmaya devam ediyoruz. Siz de yaşadığınız sorunları bize bildirirseniz çözüm üretmek için Corel yazılım ekibiyle doğrudan iletişime geçebiliriz. Tabii siz de hem Türkiye desteği (destek@eti.com.tr) hem de global destek servislerine (https://www.coreldraw.com/en/support/) sorunlarınızı bildirebilirsiniz. Ayrıca yeni fikirleriniz varsa ya da forum tadında soru ve sorunlarınıza çözüm bulmak istiyorsanız Corel’in Ideas Portal’ına bekleriz (https://coreldraw.ideas.aha.io/)

Son olarak profesyonel kullanıcılar için CorelDRAW Mart 2024 sürümü tam sürüm numarasının 25.0.0.230 olduğunu belireyim.

16 yorum:

  1. Güzel bir haber hocam. Beğeniyle kullandığımız programın daha da geliştiğini bilmek güzel.
    Bir öcenki güncellemedeki gelişmiş Print Merge ve Export dock seçeneklerini çok sevmiştim. Bu sürümde de işimize yarayacak özellikler olduğuna eminim.
    Paylaşım için ayrıca size de teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. Yeni sürüm, kullanıcılara hayırlı olsun.
    Painterly fırçaları güzel yenilik olmuş, belki ileride bu fırça ile elde edilen sonuçlar aynı zamanda vektörel olarak da elde edilebilir.

    YanıtlaSil
  3. Hocam deneme sürümünü yükledim mail adresim le 16 gün deneme hakkı verdi. Ben arka arkaya çok PNG dosyası dışa aktarıyorum genelde ağır çizim oluyor ölçü 25x32 cm. bu sürümde 3. yada 4. dışa aktarma işleminde CorelDRAW 25.0.0.230 sürümü kapanıyor hafızaya alınmamış dosyalarda gidiyor 24 sürümünde bu sorunla asla karşılaşmadım. Daha kararlı bir sürüm beklerken, hayal kırıklığı oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorunu düzenli olarak yaşıyorsanız, yani biz de kendi tarafımızda aynı sorunu tekrar edebilirsek doğrudan raporlayabiliriz. Bunun için yaşadığınız sorunu ve dosyaları işlem aşamalarıyla birlikte detaylı anlatan bir maili corelturk@gmail.com adresine gönderin.

      Sil
    2. hocam 2024 deneme sürümü yükledim tone curve den resimlerin rengini açmaya çalışırken çalışma durduruldu hatası veriyor ve programı kapatıyo

      Sil
  4. hocam 2024 deneme sürümü yükledim tone curve den resimlerin rengini açmaya çalışırken çalışma durduruldu hatası veriyor ve programı kapatıyor

    YanıtlaSil
  5. Mac versiyonunda çok yüksek çözünürlükte bitmap'lerle denedim fakat bir çökme ile karşılaşmadım. Elinizde tekararlanabilir bir örnek varsa yani aynı görseli açıp aynı işlemi her yaptığınızda çöküyorsa lütfen corelturk@gmail.com adresine gönderin. Detaylı inceleyip çözüm için yazılım ekibiyle görüşelim.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar hocam hayırlı günler. Ben corel kullanıcısı değilim , fakat bilgisayar işi ile uğraşıyorum. Corel x7 yüklemiş bir müşterim var. 18.5" bir monitörde yani benim işyerimde bir çalışmayı açtığında o çalışmayı işaretleyip hareket ettirmeleri hızlı iken kendi işyerinde 24" hp monitör bağlı orada saniyerle yavaşlık farkediyor. bunun bir çözümü varmıdır? monitörden kaynaklanır mı bu yavaşlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, X7 çok eski bir sürüm, bu nedenle yapılacak tek şey servis paketlerinin tamamının yüklendiğinden emin olmak. Bunun dışında bir şey yapılacağını sanmıyorum. Çalıştığına şükretmek gerek :)

      Sil
    2. Monitörün ve ekran kartının sürücülerini güncel kullanmaya çalışın.

      Monitörün sürücüleri genelde es geçilir ama etkisi oluyor. ICC renk dosyaları filan var. onların yüklenmesi de iyi olur.
      24" e geçildiğinde monitörün tazeleme hızı düşmüş olabilir.

      Sil
  7. Merhaba, uzun zamandır Corel X6 kullanıyorduk, Corel 2024'e geçiş yaptık ancak çok yavaş olduğunu farkediyorum, özellikle copy paste işlemlerinde. Bununla ilgili yapabaileceğimiz bir şey var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorununuzun detaylı incelenebilmesi için sorun yaşadığınız dosyayı işlem adımlarıyla birlikte destek@eti.com.tr adresine gönderin.

      Sil
  8. çok sağlam program..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Yıllık aboneliğim varken ve henüz süresi dolmamışken 2024 sürümünü doğrudan kurabiliyor muyum? Kuruluyorsa nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllık aboneliğinizin süresi bitmemişse her zaman en son sürümü kullanabilirsiniz.

      Sil
  10. Her açılışta çöken dosyaları kurtarıyor.

    YanıtlaSil