3 Eylül 2008 Çarşamba

CorelDRAW'da çoklu sayfa çalışanlara kolaylık !

Corel DRAW'da çoklu sayfa çalışmak rakiplerine göre (Illsutrator ve Freehand) daha etkildir. Normalde yeni açtığınız döküman tek sayfalıdır. Sayfa eklemek için sol altta yer alan Page1 (sayfa1) sekmesinin solundaki + (artı) işaretine tıklamanız yeterlidir. Daha etkili kullanım için hiçbir nesne seçili değilken PageUp ya da PageDown tuşlarından birine basarsanız sayfa ekleme diyalog penceresi açılır ve bu pencereden bulunduğunuz sayfanın önüne ya da sonrasına sayfa ekleyebilirsiniz. Yine bu diyalog penceresinde eklemek istediğiniz sayfa sayısını girerek istediğiniz kadar sayfa eklemesi yapabilirsiniz.
PageUp ve PageDown tuşları sayfa eklemenin yanında çoklu sayfalı çalışmalarda hızlı gezinmeyi de sağlar.Örneğin 12 sayfalı bir dökümanın 3. sayfasında iken PageUp tuşuna basarsanız 2. sayfaya gidersiniz, aynı şekilde PageDown tuşuna basarsanız 4. sayfaya gidersiniz. Bu tuşlar sayfalar arasındaki gezintiyi oldukça kolaylaştırır ve kullanmaya başladıktan sonra ciddi alışkanlık haline gelir.


PageUp ve PageDown ile sayfalar arasında birer birer gezinebilirken herhangi bir tuşla son sayfaya ya da ilk sayfaya gidemeyiz. Bunu için Home ve End tuşları ne kadar da kullanışlı olurdu değil mi? Bu durum MancroMonster canavarlarından (!) Sancho'nun da aklına gelmiş olmalı ki küçük ve ücretsiz bir makro hazırlamış. Makronun adı Sancho DocNav. Makroyu yüklediğinizde CorelDRAW'a home tuşu için ilk sayfaya, end tuşu için ise son sayfaya gitme komutlarını atıyor. Böylece bir eksik daha tamamlanmış oluyor. CorelDRAW X3 ve X4 sürümleriyle uyumlu olan DocNav makrosunu buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder