9 Mayıs 2009 Cumartesi

[CorelDRAW Macro] Nesneleri katmanlara ayırmak

CorelDRAW'ın kullanılması pratik olmasına rağmen bazı CorelDRAW çalışmalarımızı Photoshop'a aktarıp, Photoshop'ta düzenleme yapmak istediğimiz zamanlar olabiliyor. CorelDRAW çalışmamızı PSD olarak export ettiğimizde nesnelerin Photoshop'a tek bir katmanda tek bir nesne olarak geldiğini görüyoruz. Bunun sebebi de Photoshop'ta nesne mantığı yerine sadece katman mantığının olması.

Nesnelerin Photoshop'ta ayrı ayrı katmanlarda olması için her bir nesneyi kendi sıralamalarına göre Corel DRAW'da farklı katmanlara yerleştirip PSD olarak export etmemiz gerekir. PSD Export işlemi srasından Maintain Layers seçeneği de seçili olmalıdır. Bununla ilgili daha önce yayınladığım derste nesneleri katmanlara tek tek kendimiz yerleştiriyorduk. Bu işlem, çalışmanızda ne kadar çok nesne varsa o kadar da fazla zaman alıyor. Bu durumda da "keşke tüm nesnelerin her birini her biri farklı olan katmanlara otomatik olarak ayırma gibi bir şey olsaydı" diyebiliriz ama keşkeye gerk yok, çünkü bu işlemi yapan bir makro yazmışlar zaten :) İnceleyelim.

Makromuzun adı ToLayers. Küçük ve pratik bir makro. ToLayers makrosunu buradan indirip kuruyoruz. Makro kurulumunu bilmiyorsanız burayı inceleyin.

Şekilde de görüldüğü üzere 3 farklı nesnemiz sıralanmış bir şekilde duruyor. Object Manager'i açtığımızda bu nesnelerin tek bir katmanda olduğunu görüyoruz. Normal şartlarda bu nesneleri katmanlara ayırmak istersek ayrı ayrı katmanlar açıp her nesneyi de sıralamalarına göre bu katmanlara yerleştirmemiz gerekiyor.

Nesneleri seçip ToLayer makrosunu çalıştırdığımız zaman her bir nesne için yeni bir katman açılıyor ve her bir nesne bu katmanlara otomatik olarak yerleştiriliyor.

Fakat İşlemi yaptıktan sonra katman sıralamasında bir problem olduğunu görebilirsiniz.

Bunu gidermek için önce başa dönelim. Yani nesnelerimiz yine bir katmanda olsun. Sonra kullanmayacağınız son bir nesne çizelim.
Ben tüm nesneleri kapsayacak bir rectangle (Dikdörtgen) çizdim.Nesnelerin tamamını seçelim ve makroyu tekrar çalıştıralım.
Sonuç mükemmel. Tüm nseneler doğru sıralamada katmanlara ayrılmış. Son yaptığımız nesneyi ve katmanı silip artık PSD export yapabiliriz. Photoshop'ta PSD'yi açtığımızda her bir nesnenin ayrı bir katman olarak geldiğini görebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Kürşad Bey şuanda bu makroyu netten bulamıyorum.
    linkteki sitedende kaldırılmış sanırım.
    indirebileceğimiz bir yer varsa yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil