15 Ağustos 2009 Cumartesi

Aynı özellikteki nesneleri tek tıklamayla seçin: Same Select

Yaz mevsiminin sıcaklarını, ekonomik krizi ve tatilsiz çalışmayı birbirine eklediğimde kendimi rehavet dolu geçen bayık bir ortamda buluyorum. Blogum da bu durumdan etkileniyor ve son zamanlarda benden fazla ilgi bulamıyor. Bir kaç gündür yazmaya çalışıyorum ama bir türlü elim gitmiyordu. Kısmet bugüneymiş.

Biz geleceğe bakıp, CorelDRAW X5 (resmi adı belki X5 olmayabilir) çıkmasını beklerken tam 10 yıl önce yazılmış bir makro çıktı karşıma. Hem de CorelDRAW'ın eksikliklerinden birini gideren ve oldukça da kullanımı kolay olan bir makro. Bakalım neler yapabiliyormuş.


Jeff's Same Select adındaki makro adından da anlaşılacağı gibi Jeff Harison'a ait ve aynı özellikteki nesneleri seçmeye yarayan bir yardımcı. Makro 1999 yılında Robin Trew adında bir arkadaş tarafından yazılmış ama Corel DRAW kullanıcılarının karşısına çıkmamış. Jeff Harrison bu makroyu almış, belki de biraz derlemiş toplamış ve CorelDRAW severler için ücretsiz olarak macromonster sitesinde yayınlamış.


Daha önce sizlerle paylaştığım Same Color Select makrosunu bir adım öteye taşıyan özellikleri bulunuyor. Same Color Select makrosu sadece aynı ya da seçiminize bağlı olarak yakın renklerdeki nesneleri seçiyordu. Same Select makrosu ise fill (dolgu), outline (çizgi), outline color, type (nesne tipi), size (ölçü) lerdeki aynı nesneleri tek tıklamayla seçmenizi sağlıyor.
Makro şöyle çalışıyor: Bir nesneyi seçiyoruz. Sonra makro penceresindeki istediğimiz niteliği işaretleyip "select" düğmesine basıyoruz. Örneğin seçtiğimiz nesnenin çizgi kalınlığı 0,3 mm olsun. Nesnemizi seçip Outline'ı seçip Select butonuna tıklarsak dökümandaki 0,3 mm kalnılığa sahip tüm nesneleri seçmiş oluruz. Makro grupların içindekileri de seçebir fakat Powerclip içindekileri malesef seçemiyor. "Bana bu da yeter" derseniz kullanmanızı tavsiye ederim.

Ücretsiz olan Same Select makrosunu buradan indirebilirsiniz. CorelDRAW X4 sürümünde çalışıyor fakat bir kaç hatası var. Efektli bir grup seçiminde makro debug istiyor.

5 yorum:

  1. yeni bir yazı görmek gecenin bu saatinde ve bu sıcakta hafif bir ferahlama hissi verdi :) bilgilendirme için teşekkürler. işe yarar bir macro.

    YanıtlaSil
  2. Kürşad kardeşim verdiğin bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Bu macro' da çok işimizi görür nitelikte. Sen burda yayınlamamış olsan haberimiz olmazdı. corelturk.blogspot.com' u sürekli takip ediyorum. Yine kazannçlı çıktım. Edit menüsünden Find And Replace Ve Find Objects diyip birçok seçenek ve tıklama yapmaktan kurtulmuş oldum. Nesneleri seçim işlemleri ile fazla uğraşan arkadaşlar için çok iş görür bir macro.

    YanıtlaSil
  3. İlginiz için teşekkürler arkadaşlar. Sizlerden geri dönüş geldikçe emin olun ki daha çok yeni yazılar-paylaşımlar göreceksiniz blogta.

    YanıtlaSil
  4. Same color Select den biraz daha gelişmi dakat, yine şifreli bi macro oldugu için toolbox a kısayol atayamıyoruz (: , fakat options>commands menusunden klavye kısayolu atayabiliyoruz sanırım.. insallah X5 sürümünde find>replace olayı gelişir de bizi bu tür macrolara muhtac etmez corel (:

    YanıtlaSil
  5. onur, daha önce de aynı şeyleri konuşmuştuk gibi hatırlıyorum :) Makrolara buton oluşturmak için "macro installer" makrosunu kullanıyorsun. Bunda bir sorun var. Şifrelenmiş makroların içlerindeki modülleri göremediği için işlemi gerçekleştiremiyor. Fakat CorelDRAW'da zaten normalde customization>commands ile yapacağın özelleştirmelerde şifreli ya da şifresiz tüm makrolara buton, kısayol oluşturabilirsin.

    YanıtlaSil