21 Temmuz 2010 Çarşamba

CorelDRAW X5 ve %100 siyah rengin yazıcıdan tramlı çıkma problemi.

Bu sorun hakkında uzun süredir yazmayı düşünüyordum fakat X5 Servis Paket 1 ile gelecek düzeltmelerin içinde sorunla ilgili çok daha detaylı çözümler içereceği ümidiyle Servis Paket 1'in çıkmasını bekliyordum. Fakat gerek e-posta gerekse CorelTURK Blog online destek bölümünden ve hatta telefondan bana ulaşarak sorunla ilgili çözüm isteyenlerin sayısı o kadar çok arttı ki artık çözümü blogta paylaşmamın zamanı gelmiş gibi görünüyor.

Sorun senaryosu genelde şu şekilde oluyor;
CorelDRAW X5 kurdunuz, her hangi tek renkli bir grafiki (%100 siyah içeren bir yazı olabilir ya da kartvizit) ofset baskı kalıbına ya da serigraf ipeğine pozlandırmak için masaüstü mono laser yazıcınızdan aydingere çıktısını aldınız. Kalıbı pozlandırdınız ve baskıyı yapmaya başladınız. Baskıda rengi biraz soluk gördünüz ve yakından (belki bir lup ile) baskıyı incelediniz. Ve grafiklerin %100 renk (solid) olmadığını, tramlı olduğunu gördünüz.

Şansılysanız ve aydingeri önceden kontrol ettiyseniz fazladan yapılacak olan kalıp ve baskı maliyetlerinden kurtuldunuz demektir.

Sorun ise kısacası %100 olarak hazırladığınız bir rengin yazıcınızdan %100 olarak değil de %80-90 olarak kağıt üzerine çıkmaısıdr.

Aslında bu bir hata değil, yeni renk yönetim sisteminin getirdiği bir değişikliktir.

Sorun yaşanan yazıcıların tamamı Postscript desteklemeyen yazıcılardır ve bu yazıcıların tamamı GDI sürücüleri kullanmaktadır. Postscript destekleyen yazıcıların fiyatı daha pahalıdır ve genelde bu sebepten dolayı ülkemizde pek fazla tercih edilmez. Bu durumda CorelDRAW X5 kullananların %95 gibi bir kısmı bu sorunla karşı karşıya demektir. Psotscript destekli bir siyah-beyaz laser yazıcınız varsa bu sorunla karşılaşmayacaksınız demektir.

Sorunun sebebi GDI sürücülü yazıcılara gönderilen tüm renklerin RGB'ye çevirlerek gönderilmesidir. Hal böyle olunca sizin çalıştığınız %100 siyah renk RGB ye çevrilecektir. Bu durumda da RGB ye çevrilen %100 siyah R:0, G:0, B:0 (RGB Siyah) değeri alamayacak ve renk R:26, G:23, B:27 gibi bir değerde yazıcıya gönderilecektir. Bu renk de yazıcı tarafından %100 olarak algılanmadığından tramlı bir çıktı ile karşılaşılacaktır. Bahsettiğim bu renk değişimleri sadece yazdırma ile ilgili değil, CorelDRAW X5'in tüm renk çevirim işlemlerinde de geçerlidir.

Sorunun birden fazla çözümü bulunuyor.


Çözüm 1: Postscript yazıcı kullanın.
Yazıcınızı değiştirin demiyorum fakat yeni bir siyah-beyaz laser yazıcı satın alacaksanız mutlaka Postscript destekleyenini tercih edin. CorelDRAW X5'in yeni yazdırma motoru ile PS destekli yazıcınızdan en yüksek verimi alabilir ve PS desteklemeyen yazıcıların yapamadığı bir çok şeyi yapabilirsiniz. Öğrneğin tramlı çıktı alabilir, tram şeklini, açısını ve büyüklüğünü değiştirebilirsiniz.

Çözüm 2: Renk yönetimini tamamen kapatın.
Bunun için Tools>Color Managament>Default Settings ile açacağınız Default Color Managament Settings penceresinden Preset bölümünden Simulate Color Managament Off ayarlarını seçin. Bu yöntem sorunu çözse de tavsiye etmiyorum çünkü renk yönetimini tamamen kapattığınızda renk görüntüleme ile ilgili sorunlar yaayabilirsiniz. Özellikle çalışmalarınız CMYK ise CMYK renkleri bu durumda göremezsiniz. Tüm renkleriniz RGB olarak görünecektir.

Çözüm 3: Preserve Pure Black seçeneğini açın
Sorunu belki de kökünden çözen ve renk profillerinize de tam anlamıyla müdahale etmeyen çözüm renk yönetiminde Preserve Pure Black seçeneğini açmaktır.

Preserve Pure Black'in anlamı her hangi bir %100 rengin diğer renk uzaylarına aktarılırken %100 olarak aktarılmasını sağlamaktır. Preserve Pure Black ile %100 CMYK siyah her renk uzayına %100 solid olarak çevirlir.

%100 CMYK Siyah --> RGB'ye çevrildiğinde --> R:0,G:0,B:0 (%100 RGB Black) olur.
%100 CMYK Siyah -->Gri Skalaya çevrildiğinde --> G:0 (%100 Grayscale Black) olur.

Böylece GDI yazıcınıza giden siyah bilgisi %100 siyah olarak gönderilir ve CorelDRAW'ın önceki sürümlerindeki gibi sorunsuz bir şekilde çıktılarınızı alabilirsiniz.

Preserve Pure Black seçeneğini açmak için Tools>Color Managament>Default Settings ile açacağınız Default Color Managament Settings penceresindeki Color Conversion Settings bölümü altında bulnuan Preserve Pure Black kutucuğunu işaretleyin.


CorelDRAW X5 aydingere yazdırma problemi, CorelDRAW X5 renklerin soluk çıkması, siyah rengin yazıcıdan tramlı gibi çıkması, yazıcıdan %100 siyah renk alamıyorum, Corel X5 renk ayarı gibi soruların yanıtını bu üç çözümde bulabilirsiniz.

Yazımı bitirirken, bu yazıyı benden izin almadan kopyalayıp farklı ortamlarda, forumlarda ve sitelerde yayınlayacak olan kişiler, CorelTURK Blog'tan alıntı olduğunu yazarlarsa emek hırsızlığı ve dolayısıyla hırsızlık yapmamış olurlar. Ben de bu durumdan memnun olurum :)

22 yorum:

  1. Çok teşekkürler. Ben sorunumun yazıcının kartuşundan ileri geldiğini düşünmüştüm. Eninde sonunda doldurma kartuş işte demiştim.

    Peki siyah rengi aydıngere'e C75 M68 Y67 K90 (Photoshop RGB 0,0,0 ın cmyk karşılığı olarak gösteriyor) göndersek olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Siyah rengi 75,68,67,90 ayarlayıp gönderesinz de kağıtta/aydingerde solid (%100) siyah alamazsınız.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler :)
    Bir ihtimal demiştim :)

    YanıtlaSil
  4. Söylediklerini yaptıktan ve renk ayarlarını senin kullandığın ayarlara getirdikten sonra

    ----------------
    Missign color profile (RGB, CMYK)
    Color profiles are missing from this file.

    Embedded color profiles
    RGB: Missing
    CMYK: missing

    Default color settigns
    RGB: sRGB IEC61966-2.1
    CMYK: coated FORGA27 (ISO 12647-2:2004)

    What do you to do?
    Assign color profiles:
    RGB: (Default)sRGB IEC61966-2.1
    CMYK:(Default)coated FORGA27 (ISO 12647-2:2004)
    .
    .
    .
    ----------------------

    Ekran yakalayıp ctrl-v ile yapıştırınca da benzeri bir mesaj alıyorum.

    Bir sorun olur mu?

    YanıtlaSil
  5. Bu bir sorun değil. Fakat benim gönderdiğim ekran görüntüleri benim kullandığım ayarlar da değil. Görsellerin renklerinde sorun yaşamak istemiyorsanız CorelDRAW X5'te renk yönetimini mutlaka öğrenmelisiniz.

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem hız :)
    Artık renk yönetimi konusunda yazdığınız güzel bir makaleden sonra iyice öğreniriz :)

    Felaket yüzsüzüm :)

    YanıtlaSil
  7. RGB yi
    Adobe RGB (1998)

    yapıp
    warm on ..... ların check'ini de kaldırınca düzeldi.

    Tüm dersler ve bilgiler için teşekkürler. Takipçinim.

    YanıtlaSil
  8. Saol kardeşm ya, bu sorun yüzünden çıldırıyordum az kalsın. 3. yöntem problemi çözdü.

    YanıtlaSil
  9. Paylaşım için teşekkürler. Ben aydıngere çıkış olacağım belgeyi pdf yapıp gönderiyordum yazıcıya...

    YanıtlaSil
  10. PDF yapıp göndermek de çözüm tabii ki fakat zaman kaybına neden olur.

    YanıtlaSil
  11. Çok yararlı oldu, özellikle matbaalar için çok iyi oldu. Çok sağolun.

    YanıtlaSil
  12. Öyleki bu sorun yüzünden ve Şu shift + 7 = " ' " problemi yüzünden kullanamıyordum. Bu tırnak sorununu AltGr + Y birleşiminden halledebildim. Print de yaşadığım sorunu ise tesadüfmüdür nedir anlamadım ama kurcalayınca çözüme ulaştım. Print color sekmesinden Print seperations seçeneğini işaretledim ve Correct colors using color profile den ise photoshop 5 default cmyk seçip aşağıda bulunan preserve cmyk number seçeneğini işaretledim. Sonrasında ise Separations sekmesinden renkleri ayarlayabildim ve zeminlerde sorunun ortadan kalktığını gördüm. Yinede sonradan gördüğüm bu açıklama için teşekkür ederim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. 3. yöntemi uyguladığım halde değişen bişey olmadı sorunum ne olabilir?

    YanıtlaSil
  14. Preserve Pure Black seçeneğini işaretledikten sonra CorelDRAW'ı kapatıp açın, bir de böyle deneyin.

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,

    Hocam resimdeki ayarlar sizin kullandığınız ayarlarmı CMYK profili bende ISO Coated v2(ECI) Rendering intent: Absolute colorimetric ve sağ taraftaki "WARN" kısımları aktif değil ama onları aktif yaptım renk uyusmazlığı felan olursa uyarsın diye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak değil çağlar. Farklı durumlar için farklı ayarlar kullanıyorum. Fakat Wrning'ler sürekli işaretli.

      Sil
    2. ımport and paste kısmındakileri aktif yapınca sayfaya herhangi bir resim ekleyip veya yapıstırınca bir pencere çıkıyor renk profilleriyle aslakalı neden bahsettiğimi anlamıssınızdır. O özellik kapattım biraz tohaf buldum

      Sil
    3. Color Managament Policy, yani renk yönetimi politikası ya da renk yönetimi davranışları diyebiliriz.

      Bir resmi import ya da paste yaparken eğer resim gömülü bir profil barındırıyorsa bu profilin nasıl değerlendireceğini sorar. Profili iptal edip çalışlan profille mi çalışsın? Ya da gömülü profili çalışılan profile mi çevirsin? gibi...

      Sil
  16. coreldraw x5 te yeni renk yapıp palete nasıl eklicez yardımcı olursanız seviniriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengi yapın, herhangi bir nesneye renk verip Uniform Fill Dialog penceresini açıp, pencerenin sol altındaki "Add to Palette" düğmesine tıklayın.

      Sil
  17. cok teşekkür ederim eline dılıne bilgine saglık hocam =)

    YanıtlaSil
  18. çok teşekkürler üstadım ellerinizden öpüyorum;)

    YanıtlaSil