20 Ekim 2012 Cumartesi

CorelDRAW X6.1 Yenilik: PowerClip Options.


Uzun bir aradan sonra CorelDRAW X6 yeniliklerine devam ediyoruz. Bu sefer yenilik X6'dan değil X6.1'den geliyor. Bildiğiniz CorelDRAW güncellemelerini artık servis paket olarak değil Update (güncelleme) olarak gerçekleştiriyor ve güncellemeler ile hata düzeltmelerinin yanında yeni özellikler ekleniyor.

Bundan yaklaşık 2 ay önce X6.1 yayınlanmıştı ve yeni özelliklerini henüz yayınlanmadan önce CorelTÜRK Blog farkıyla sizlerle paylaşmıştım. Bu yazımda X6.1 ile gelen yeni PowerClip denetimleri ve ayarlarıyla ilgili yeniliklere değineceğiz.

CorelDRAW X6 ile gelen Yeni PowerClip Denetimleri ile Powercliplerle (maskeler) çalışmak çok çok daha kolay hale gelmişti. Özellikle sayfa tasarımı yapanların oldukça işine yarayacak özellikler eklenmişti. Powerclip içine girmeden sadece ALT tuşu ile powerclip içindeki nesneye müdahale edebilme, sürükle bırak ile Powerclip içine nesne ekleyebilme, powerclip içinde çalışırken dosyanızı kaydedip kapatabilme özellikleri bunlardan bir kaçı.


Yeni PowerClip özellikleri geldi gelmesine de bu yeni PowerClip davranışları her kullanıcı için hem alışılmadık olabilir hem de her kullanıcı bu yeni özelliklerden memnun kalmayabilir ya da powerclip davranışlarını değiştirmek isteyebilir. İşte tam da burada tüm bu yeni PowerClip özelliklerini düzenleyebileceğimiz bir ayar penceresi X6.1 ile geldi.

Tools>Options altından Workspace'yi açarsanız orada PowerClip başlığı göreceksiniz. Bu başlığı dıkladığınızda sağ tarafta tüm PowerClip ayarlarını değiştirebileceğiniz bir pencere ile karşılaşacaksınız...


Powerclip yapılmış nesneye ve içinde nesne içeren bir PowerClip nesnesinin üzerine bir çizim taşıdığınızda nasıl davranacağını, Auto Center PowerClip (PowerClipe otomatik ortalama) seçeneklerinin nasıl çalışacağını bu ayara penceresinden düzenleyebiliyorsunuz.
Ayrıca boş PowerClip nesnelerinin üzerinde bulunan X (çarpı) işaretini de bu ayara penceresinden kaldırabilir ya da ekranda görüntülenmesini sağlayıp yazdırma ya da export işleminde kaybolmasını sağlayabileceğiniz ayar bölümü de burada sizi bekliyor...

9 yorum:

  1. sağolun hocam. boş powercliplerdeki x rahatsız ediyordu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, fakat X in olması gerektiği kullanım alanları da var. X6.1 ile X'i ekranda görüp baskıda ya da exportta çıkmamasını sağlayabiliyorsunuz ki bence bu en mantıklı ayar.

      Sil
  2. yada kataloğu yaptın, resmi değiştirdiler çıkart powerclipten, windowsdan içine sürükle bırak, fitle bitti :)

    YanıtlaSil
  3. Harika bir seçenek şu çalışmada görünüp, baskıda görünmemesi :)

    YanıtlaSil
  4. power cliğ içindeki resmi oynamak için power clip in içine girince donma ve kasma oluyor bu donmalar buradaki ayarlar yüzünden olabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz perfomans sorunu CorelDRAW'ın Powerclip dışındaki nesneleri de göstermesi durumunda yaşanır. Maalesef ayarlarda bu işlemle ilgili bir seçenek bulunmuyor. CDR Tuning uygulaması ile powerclip dışındaki nesnelerin görünmemesini sağlayıp sorunu çözebilirsiniz.

      Sil
  5. merhaba kürşad bey CDR Tuning uygulamasının 2020 versiyonu için olanı varmıdır ? yada powerclip dışındaki nesneleri göstermesini nasıl engelleyebiliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu uygulama 2020 sürümü için mevcut değil. Fakat sorun performans ise 2020 sürümünde bu sorunun yaşanmadığını belirtmeliyim. Sorun yaşıyorsanız güncellemeleri yüklememiş olabilirsiniz. Detaylı destek talebi için destek.eti.com.tr adresinde bir bildirim açabilirisniz.

      Sil