4 Temmuz 2013 Perşembe

Yurt dışından satın alınan Corel lisansları Türkiye'de geçersiz.

Corel ürünlerinin Türkiye'deki son kullanıcı fiyatı ile ABD ve Kanada'daki son kullanıcı fiyatları arasında epey bir fark olduğunu biliyoruz. Avrupa ülkelerindeki satış fiyatlarına bakıldığında ise Türkiye'deki fiyatlarla hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. ABD ve Kanada dışındaki fiyatların yüksek olmasının nedeni ise nedeni gümrük vergileri, kutu ürünler için lojistik maliyeti, diğer vergiler ve diğer etkenlerdir.

Maliyetlerimizi düşürmek için doğrudan Corel internet sitesinden lisan satın almak düşüncesi elbette ki mantıklı. Fakat önemli bir noktayı atlamamak gerekiyor. Corel'in son kullanıcı lisans anlaşmasında (programları kurmaya başladığımızda kabul ettiğimiz lisans anlaşmasıdır) belirtildiği gibi lisansın geçerli olabilmesi için ikamet ettiğiniz ülke dağıtıcılarından alınması gerektiği şartı koşulmuş.

Konuyla ilgili Corel Türkiye Distribütörü de bir yazı yayınladı. Metnin tamamını sizlerle paylaşmak istiyorum.

"Yazılım Üreticileri ile Son Kullanıcılar arasındaki lisans kullanım kurallarını ve şartlarını EULA (End User License Agreement) sözleşmesi belirler. Bu sözleşme, tüm yazılımlar için geçerli olan ve yazılım yükleme aşamasında kabul ettiğiniz bir metindir.

Telif hakkına sahip tüm yazılımlar için geçerli olan bu sözleşmede yazdığı gibi, yazılımı sadece ve sadece yaşadığınız ülkede bulunan Corel ofisinden ve/veya Corel Distribütörü veya Yetkili Satıcısından satın alabilirsiniz.

You may only purchase and/or download the Software from Corel's or its authorized reseller's store, eStore, or website that is located in the country where You currently live.

Aksi durumlarda bedelini ödeyip almış olsanız bile lisansınız geçerli sayılmayacaktır."


Bu nedenle internet üzerinden lisans almadan önce mutlaka bu durumu dikkate almanızı tavsiye ediyorum.


6 yorum:

  1. Bence mantıksız.
    Ben Çinden ve Amerikadan Tablet getirttim. Tamam bu tabletlere Türkiye'de destek verilmeyip garantiden tamir vs yapılmamasını anlarım. Bu durumda Corel Türkiye Yurtdışından alınan Corel'e destek vermemesi normal. Ama ben Lisans alıyorum. Yani Lisans ücreti verdiğim ürüne korsan muamelesi yapılamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence mantıklı ve mantıksız yanları var bu uygulamanın fakat ürünü üreten Corel firması, fiyatları da belirleyen yine aynı firma. Bugün Corel.com'dan her ülke için uyguladıkları fiyatları görebilirsiniz, hepsinin de birbirinden farklı olduğunu göreceksiniz. Şu anda en ucuz lisans ücreti Kanada ve ABD'de. Bunun da sebebi yazılımın Kanada'da üretiliyor olması. Bence gerçek destek alabildiğiniz sürece ödenen fark çok da değil. CorelTÜRK'ten bedelsiz destek almaya alışanlar senin gibi düşünebilir :)

      Sil
  2. baaaa hocam abana arada laf soktu.

    bu uygulama üretici firmanın uygulaması diye hatalı değil diye bir şey yok. aynı şeyi birçok üretici yapıyor. strateji ve pazarlama olayı.

    Ha işin birde vergi yönü var. bir diğer yasal dezavantaj da vergi ödenmediği için Türk mevzuatına göre kaçak durumuna düşebilir. Ama bu yine Corel'in korsan muamelesi haklı göstermez. Vergi vs olayıda vergi dairesiyle alakalı.

    #direncorelkanadalisansı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafirullah, laf sokmadım, sadece şunu demek istedim. CorelDRAW ile ilgili ücretsiz destek alınabilen Türkçe bir site olduğu için "destek alma" meselesinin ticari bir değeri bulunmamakta ya da çok aza inmektedir.

      Destek almak isteyenler forumlardan da alabilirler fakat forumlardaki bilgilerin çoğu maalesef birinci ağızdan olmadığı için kesin sonuca ulaştırmak yerine bazen yanlış yönlendirmelere de neden olabiliyor.

      Neticede CorelTÜRK var ve çözüm üretiyor hem de ücretsiz :)

      Sil
  3. laf sokma lafı işin esprisi hocam... Alınmış filan değilim.

    destek işi ise her zaman her dilde forumlar var. sadece corel olur, adobe programları olur. türkçe olur fince olur. ama tabiki birinci elden olduğu gibi olmaz. kişiye özel bir sıkıntıyı bile Destek veren firmanın çözümü olacaktır.

    Orjinal programın desteği gibi olmayacaktır tabi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Destek işi her zaman her dilde forumlar var demişsin... Doğru çözümler sunabilen Türkçe bir Corel forumu gösterebilir misin bana? CorelDRAW.com forumları gibi mesela... coreldraw.com forumları ingilizce fakat orada cevap veren kişiler ya Corel yazılım mühendisleri ya da beta kullanıcıları. Hangi Türkçe forumda var bu kişiler?

      Sil