5 Temmuz 2014 Cumartesi

CorelDRAW X7 Gizli Yenilikler 2 - PANTONE Renk Paletleri


Tam bir hafta önce CorelDRAW X7 gizli yeinliklerini paylaşmaya başlamıştım, umarım bu zaman aralığını koruyup haftada bir yeni bir gizli özellik paylaşabilirim...

Yazımızın konusu olan yeni özellik renk paletleri ile ilgili. Bir kaç sürüm önce CorelDRAW renk paletleri tamamen değişti ve XML temelli, daha anlaşılır ve kolay dönüştürülebilir bir sisteme dönüştü. CorelDRAW'ın renk paletleri konusunda oldukça titiz davrandığını bilirsiniz. X5 sürümünde (neredeyse 5 sene önce) Pantone + (Plus) renk paletine geçmesi ile rakiplerinden bir adım öne geçmişti. PANTONE PLUS SERIES adı üstünde genişletilmiş renk katalogu. Örneğin Pantone Solid Coated paletine 200 adet yeni renk eklenmiş ve adı Pantone Solid Coated + olmuş.

Ayrıca Pantone Solid Coated + paletinde "Transparant White" yani beyaz renk de bulunuyor. Beyaz spot renk kullanacağınız metalize bir baskıda bu renge ihtiyacınız olacaktır.

Hem tasarım anlamında güncel kalmak hem yeni renklerle farklılık yaratmak hem de karşımıza farklı kodlarda bir renk çıkınca şaşırıp kalmamak için Pantone + serisini kullanmak şart. Örneğin müşterinizin Pantone 7578 kodunda bir kurumsal rengi var. Bu renk sadece Pantone Solid Coated + katalogunda olduğu için bu renk paletini mutlaka edinmek gerekir.

Neyse ki CorelDRAW bize en güncel renk paletlerini sağlıyor. Örneğin Pantone + dışında Pantone Fashion gibi. CorelDRAW'ın sağlamadıklarını da CorelTÜRK sağlıyor, örneğin RAL renk paleti gibi...

Şimdi gizli yenilik neymiş ona gelelim artık. CorelDRAW X7 Pantone + serilerinin 2. sürümlerini kullanmamızı sağlıyor. İkinci sürümler v2 olarak geçiyor ve çok daha fazla sayıda renk içeriyor. Örneğin PANTONE Solid Coated + v2'de ilk sürümden 419, + olmayan paletten ise tam 636 tane daha fazla sayıda renk var. Böylece yine en güncel PANTONE kataloglarını CorelDRAW ve CorelPHOTOPAINT'te kullanabilirsiniz.

Pantone Renk Paletlerinin son sürümlerini kullanmak için X7.1 güncellemesini yapmanız gerektiğini de belirmeliyim. Renk paletlerine "Color Palette Manager" docker'ından ulaşabilirsiniz.


Aşağıdaki görselde de 3 paletteki renk sayısı farklılıklarını görebilirsiniz.

1 yorum: