21 Haziran 2016 Salı

Corel Font Manager ve Type 1 fontlar

Corel Font Manager'i kullanmaya başlamışsanız ve font arşiviniz de düzenli değilse bazı sorunlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu sorunların bir kısmını CorelDRAW Graphics Suite X8 Hotfix 1 ile çözebilirsiniz. Bazılarını da Corel Font Manager ve Bozuk Fontlar ve Corel Font Manager ve Font Sayısı başlıklı makalelerimizdeki ipuçları ile çözebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen yine de sorun yaşıyorsanız sisteminizde ya da arşivinizde bulunan Type 1 fontlara el atmanız gerekebilir.



Type 1 fontlar TrueType ve OpenType fontlara göre çok eski ve çok dosyalı fontlar olmakla birlikte günümüzde kullanımı pek de gerekli olmayan fontlardır. Tüm ticari fontların OpenType sürümlerinin bulunabildiği bu zamanda Type 1 font kullanmak sistem uyumluluk sorunları açısından pek de sağlıklı değildir.

Mümkünse font arşivinizdeki tüm Type 1 fontları temizleyin. Bu fontları illa ki kullanmanız gerekiyorsa güncel OpenType sürümlerini edinin ya da bu fontları fonts2u gibi çevirim içi ücretsiz font dönüştürücü sitelerle OpenType'a çevirin.

Sisteminizden ve arşivinizden Type 1 fontları temizlediğinizden emin olduktan sonra bir de Windows Fonts sistemi ile Type 1 fontların ilişiğini kesin. Bunun için aşağıdaki registry kaydını çıkartmanız ve sisteminizi yeniden başlatmanız yeterli olacaktır.

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Type 1 Installer\Type 1 Fonts]

Windows Kayıt Defterinde ayar yapmak karışık geliyorsa buradaki .reg dosyasını indirip çalıştırabilirsiniz.

Uyarı; Windows Kayıt Defterinde değişiklik yapmak sistem sorunlarına sebep olabilir, bu konuda sorumluluk kabul edemiyoruz.




5 yorum:

  1. Bu iyi oldu. teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Kürşad bey, güzel bir açıklama olmuş. Ancak önceki versiyonlarda bir çalışma içinde texte tıkladığımız zaman font penceresine o font otomatik olarak ekleniyordu. X8 versiyonunda bu ayarı bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Son kullanılan fontlar" özelliğinden bahsediyorsanız bu özelliği elle kapatmadığınız sürece bir değişiklik olmaz. Varsayılan açık olarak gelir. Arayüzü sıfırlamayı deneyin. Tabi bir de programınızın lisanslı bir kopya olduğundan emin olun.

      Sil
    2. Teşekkürler Kürşat bey. Ancak son kullanılan font listesinden bahsetmiyorum. Kullandığım program x8 sürümü ve lisanslıdır.
      Bir önceki sürümde yani x7'de çalışma belgesinde herhangi bir text e tıkladığım zaman o fontu son kullanılan fontlar listesine ekliyordu ve böylece font aramaktan kurtuluyordum. Bu x8'de olmuyor yada ben ayarları bilmiyorum.

      Sil
    3. son kullanılan font listesinden bahsetmiyorum demişsiniz sonraki satırlarda son kullanılan font listesinden bahsetmişsiniz. Bahsettiğiniz durum son kullanılan fontlarla ilgili. Fakat siz font içeren bir belgenin içindeki fontları listede görüntülemek istiyorsanız "document fonts" filtresine tıklayarak font listesinde görebilirsiniz. Böylece belge fontlarını ve son kullanılan fontları aynı anda listede görebilirsiniz.

      Sil