28 Mayıs 2019 Salı

CorelDRAW 2019 Gizli Yenilikler - 2


CorelDRAW 2019 gizli yenilikler serimize File Locations ile devam ediyorum. File Locations yani dosya konumları bir önceki sürümle gelmiş bir özellik. Öncelikle Dosya Konumları'nın ne olduğuna kısaca bakalım.



Dosya konumları dolgular, belgeler, fontlar, şablonlar, fotoğraf çerçeveleri gibi CorelDRAW'da kullanacağımız grafik malzemelerinin nerede depolanacağını belirtir. Dosya konumları gerek Corel Connect ile indirilen içerikleri gerekse bizim kendimizin kopyalayacağı içerikleri bu klasörlerden okuyarak CorelDRAW içinde kullanmamızı sağlar. Bunun için en basit örnek dolgulardan verilebilir. Dışarıdan edineceğiniz bir dolguyu dosya konumu olan "Fills" klasörüne eklediğinizde CorelDRAW içindeki dolgu bölümüne gelecek ve kullanıma hazır olacaktır.

Dosya konumları özelliğinin CorelDRAW 2018 sürümü ile geldiğini belirtmiştim. Peki 2019'daki değişiklik nedir? CorelDRAW 2019'da çok daha fazla sayıda dosya konumu göreceksiniz. Bu dosya konumları sadece grafik içerikleri değil, renk paletlerinden tutun da hazır ayarlara (preset) kadar özelleştirilebilir ne varsa neredeyse hepsini içeriyor.




Böylece CorelDRAW için özelleştirdiğiniz tüm içerikleri ve ayarları tek bir klasörde toplayabilirsiniz.

Varsayılan olarak tüm klasörler Belgelerim klasöründeki Corel / Corel Content klasöründe olduğu için yeni sürüme geçerken ya da başka bir bilgisayar taşınırken sadece bu klasörü kopyalamanız tüm ayarlarınızın aynı şekilde gelmesini sağlayacaktır.

Dosya konumlarına ulaşmak için menüden Tools > Options > Global komutuna tıklayın ve açılan pencerede sol taraftan File Locations seçin.

Bana göre hala bir kaç eksiği var. Örneğin PDF hazır ayarları burada yok. Ayrıca tek bir ayarla tüm alt klasörleri taşımak gibi bir seçenek de bulunmuyor. Sizin de olmasını istediğiniz bir özellik ya da değişiklik varsa lütfen yorumlarda belirtin, benimkilerle birlikte Corel yazılım ekibine bildireyim.

3 yorum:

  1. Teşekkürler, Object Data klasörüne göz attım ama listede yok, belki zaman içinde o da listede adreslenebilir.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir paylaşım hocam. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil