30 Ekim 2019 Çarşamba

CorelDRAW Home & Student Edition ile ticari sürümün farklılıkları ve doğru lisanslama.

Son yıllarda ülkemizdeki ekonomik koşulların pek iyi olmaması ve ABD dolarının artması sonucunda ithal edilen her ürünün fiyatının arttığı gibi ithal edilen yazılımların da fiyatları artmış durumda. Kanada menşeli olan CorelDRAW Graphics Suite yazılım paketi de bu durumdan etkilenerek satın alınması güçleşti.


CorelDRAW paketinin satış fiyatı Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da çok daha ucuz olmasına karşın Avrupa’da ve dolayısıyla ülkemizde fiyatları daha yüksek. Bunun sebebi tamamen Corel’in satış politikasıyla ilgili. Fiyat belirlemelerini operasyon giderleri gibi bir çok gideri dahil edip belirleyen Corel’in kendisi. Fiyatları her ülkedeki distribütörler değil Corel belirliyor.

CorelDRAW Graphics Suite fiyatını Adobe ile karşılaştırınca Adobe’nin ne kadar pahalı olduğunu daha iyi anlıyoruz. Her yıl Adobe’ye ödeyeceğiniz abonelik ücretinden daha azını sadece bir kere ödeyerek kalıcı bir CorelDRAW GS lisansı almış oluyorsunuz. Her yıl yeni sürümü kullanmak istiyorsanız da yıllık sadece 150 $ + KDV ile bunu yapmanız mümkün. Bu konuyla ilgili detayları  CorelDRAW Upgrade’leri sonlandırıyor başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Adobe karşısındaki avantajlı fiyatı sayesinde aslında grafik işini tamamen CorelDRAW GS kullanarak çözen işletmeler çok ama çok avantajlı duruma geçmiş oluyorlar.

Burada değinmek istediğim asıl konu ise doğru lisanslama. Doğru lisanslamanın da birkaç hususu var, şöyle ki;

Öncelikle Corel ürünlerinin tamamı 1991 yılından bu yana Corel Türkiye Distribütörü olan Eti Bilgisayar tarafından ülkemize getiriliyor ve yasal satış, destek ve sorumluluk tamamen bu distribütöre ait. Bu nedenle daha uygun fiyatlara yurt dışından ya da yurt içinden farklı kanallardan alınan lisanslar hem geçerli olmuyor hem de bu kullanıcılar Corel Türkiye’den destek alamıyorlar. Yasal olarak ve teknik olarak bir sorun yaşamak istemiyorsanız CorelDRAW paketini mutlaka Corel Türkiye Distribütörü’ne bağlı yetkili satıcılardan almanız gerekiyor.

İkinci olarak ticari bir işletme iseniz mutlaka ticari lisans almanız gerekiyor. Bunun dışında alacağınız Home & Student Edition ya da Akademik lisans gibi lisanslar ticari olarak kullanılamayacakları gibi yasal olarak da ticari işletmelerde geçerli olamıyor.

Zaten Home & Stundent lisansını alsanız bile bir çok işlemi gerçekleştiremezsiniz. CorelDRAW GS ticari lisans ile Home & Student Edition arasındaki farklar şöyle. Daha doğrusu Home & Student Edition sürümünde şu özellikler bulunmuyor;

  • Corel Font Manager
  • Ben Vista Photo Zoom Pğro 4
  • CorelDRAW.app
  • Corel After Shot 3 HDR
  • Makrolar.
  • Bazı profesyonel yazdırma seçenekleri. Örneğin CMYK çıktılar, postscript, renk ayrımları ve montaj seçenekleri.
  • Gelişmiş renk yönetimi.
  • Renk stilleri ,nesne stilleri, renk armonileri, kare kod, renk prova ayarları, geri alma paneli, üniversal laser ve roland renk paletleri, bazı pantone paletleri, sağ ve sol master sayfa oluşturma ve yer tutucu metin.
  • Bazı dosya formatları desteklenmiyor. DXF, DWG, DCS, CGM, JPEG2000 ve benzeri.
  • Simetri çizim, blok gölge, impact aracı, noktalama aracı, foto kokteyl gibi özel araçlar.
  • Güncelleme seçenekleri ve VSTA.

Bunların dışında ise CorelDRAW paketini satın aldığınızda size sağlanan 7000 üzeri clipart, 1000 adet yüksek çözünürlüklü fotoğraf, 1000 adet font, 150 profesyonel şablon, 600 dolgu gibi ek materyallerin sadece onda birlik bir kısmına sahip oluyorsunuz.

CorelDRAW ticari sürüm ve ticari olmayan sürüm karşılaştırma dosyasına buradan erişebilirsiniz.

Sonuç olarak parasını verip bir ürün aldığınızda, hele ki bu ürün yazılım gibi destek ihtiyacı olan bir ürünse “ucuzuna” kaçmayın ve 7/24 teknik destek alabileceğiniz hatta bazı durumlarda uzak bağlantı ile CorelDRAW uzmanlarıyla sorunlarınızı çözebileceğiniz, lisansınızda bir problem olduğunda ya da programınız çalışmadığında, seri numaranızı ya da kurulum dosyalarını kaybettiğinizde karşınızda muhatap bulabileceğiniz bir kaynaktan satın alın.

1 yorum: