24 Aralık 2008 Çarşamba

Merhaba yeni yıl... (2009 yılı takvimi)

Yeni yıl yaklaşırken CorelTURK Blog okuyucuları için bir hediye hazırlamak istedim. Bu hediyenin yeni bir Corel makrosu olmasını çok isterdim fakat her zamanki gibi vakit darlığı nedeniyle yeni makrolar yazamıyorum. Fakat bu yazmayacağım anlamına da gelmiyor. Özellikle okuyucularımın istekleri doğrultusunda ileriki zamanlarda yeni makrolar gelecek ve halihazırda olan CorelTURK makroları geliştirilecek. Konuyu dağıtmadan yeni yıl için faydalı olacağını düşündüğüm 2009 yılı takvimini sunuyorum. 2 renk Spot olarak hazırladığım takvimde tek bir tip font kullandım. Fontları değiştirerek farklı tasarımlar geliştirebilirsiniz.
Corel DRAW 13 biçimindeki 2009 yılı takvim dosyasını buradan indirebilirsiniz. Hepinizin yeni yılının şimdiden kutluyorum.

13 Aralık 2008 Cumartesi

Corelbook afiş yarışması

Daha önce de tanıtımını yaptığım Corelbook.com bir afiş yarışması düzenliyor. Son dönemlerde bu tip yarışmalara grafik temalı forumlarda sıkça rastlanıyor fakat bu yarışma CorelDRAW kullanıcılarını ilgilendiriyor. Çalışmalar CorelDRAW'da hazırlanacak ve aslında bir anlamda sanatçının CorelDRAW kullanımı ve CorelDRAW'ın yetenekleri sergilenecek. Bu güzel etkinlik için Corelbook yönetimini kutluyor, etkinliklerinin devamının gelmesini diliyorum.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SON konulu yarışmanın ödülleri de şöyle:
Birincilik ödülü : 1 Ad. (com, net, org) Domain + 1 GB Hosting.
İkincilik ödülü : 1 Ad. (com, net, org) Domain + 500 MB Hosting.
Üçüncülük ödülü: 1 Ad. (com, net, org) Domain + 100 MB Hosting.

yarışma ile ilgili detaylı bilgiye buradan eirşebilirsiniz.

Corelbook.com ile ilgili önemli bir diğer bilgi ise sitenin CTP (Corel Training Partner) olmak için gün sayıyor olması. Corelbook yetkili eğitimleri için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

12 Aralık 2008 Cuma

Curve'lerdeki Node'ların başlangıç noktasını değiştirmek.

Bezier, freehand, pen ve benzeri çizim araçlarıyla yapacağınız çizimlerde ve sonradan curve yapılmış (eğrilere çevrilmiş - convert to curves) tanımlı nesnelerde (rectangle, elipse gibi) shape tool'u seçtikten sonra noktacıklar göreceksiniz. Bu noktalara Node adı verilir. Her eğrinin (çizimin) Postscript tanımında bir başlangıç noktası ve bir bitiş noktası bulunmaktadır. Açık eğrilerde eğrinin bir ucu başlangıç, diğer ucu ise bitiş noktasıdır. Kapalı eğrilerde ise başlangıç ve bitiş noktaları aynıdır. Aşağıdaki şekilde sarı dairenin içinde gösterilen ok eğrinin başlangıç noktasıdır. Bu noktaya Start Node denir.

6 Aralık 2008 Cumartesi

Corel X4 Türkçe nihayet geldi

Geçen hafta Corel Türkiye distribütörü Eti bilgisayar resmi olarak Corel X4 Türkçe sürümünü yayınladı. 23 Ocak 2008 tarihinde Corel firması CorelDRAW Graphic Suite X4'ü piyasaya sürmüştü. X4'ün Türkiyede resmi olarak satışı Mayıs 2008'e sarksa da Mart 2008'de Türkiyede satışı başlamıştı. Eti bilgisayar X4 Türkçe sürümünün Haziran-Eylül ayları arasında piyasaya sürüleceğini söylemişti. X4 çıktıktan neredeyse 1 yıl sonra Türkçe sürümüne kavuşmak yine de güzel. Corel'in yerelleştirme süreci yavaş da olsa en azından olduğuna seviniyorum çünkü Corel resmi olarak Türkçe arayüz desteği vermiyor. Eti bilgisayar bu yerelleştirmeyi kendi çabalarıyla gerçekleştiriyor.

CorelDRAW'ı kendiniz de Türkçeleştirebilirsiniz ya da menüleri ve arayüzü kendiniz istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. CorelDRAW'ı Türkçeleştirmek için buradaki yazı size yardımcı olacaktır.

5 Aralık 2008 Cuma

CorelTURK Çoklu Ölçülendirme 1.3

Son zamanlarda vakit bulamadığım için pek fazla yazamıyorum. CorelTURK Çoklu Ölçülendirme makrosunun yeni sürümünü yaklaşık 15 gün önce yazmama rağmen ancak bugün yayınlayabiliyorum. CorelTURK makrolarını CorelTURK Blog müdavimlerinden gelen istekler doğrultusuna geliştiriyorum. CorelTURK Çoklu Ölçülendirme 1.2 makrosunu kullanıp beğendiyseniz yeni srümünü daha çok seveceksiniz. CorelTURK Çoklu Ölçülendirme 1.3 makrosunu buradan indirebilirsiniz. Makro istekleriniz ya da yazdığım makrolarla ilgili değişiklik/geliştirme isteklerinizi her zaman bana ulaştırabilirsiniz.

4 Aralık 2008 Perşembe

Resimlerden renk paleti oluşturmak.

Bu yöntem ile corelin renk paletlerinin dışına çıkarak, renklerini beğendiğimiz bir çalışmadan renk alıp bunlardan palet oluştarmayı göreceğiz.

1- Çalışma sayfamızın içine renklerini alacağımız resmi alıyoruz.
2- Çalışma sayfamıza aldığımız resmi Quick trace ile vektör hale getiriyoruz. 3- Nesnemiz seçili halde iken Window - Color Palettes - Create Palette From Selection'ı seçip paletimize isim veriyoruz, ve palet çalışma sayfamıza ekleniyor.

3 Aralık 2008 Çarşamba

CorelDRAW Graphic Suite X4 Servis paket 2 yolda


Servis paket 1 ve Hotfix 1 'in ardından Servis Paket 2 hazırlıkları da bitmek üzere. Servis Paket 2 ile şu sorunlar giderilecek.

1- CorelDRAW geliştiricilerinin üzreinde durduğu RAW desteği geliştiriliyor. SP2 ile Panasonic LX3 ve FZ8, Nikon D90, P6000, Canon EOS 50D, EOS 1000D, Canon Powershot SD300, Sony A900, Kodak C603 ve Olympus E-520 gibi güncel kamera modellerine destek gelecek.

2- Ekran kaydırmalarında (fare tekeri ya da kısayolu olan alt + ok tuşları) görüntü tazeleme (refresh draw) problemi giderilecek.

3- Bir önce yayınlanan yama olan Hotifx 1 de bu yamaya dahil edilecek. Hotfix 1, Autodesk Inventor, AutoCAD Mechanical 2009, ya da Microsoft SQL Server 2008 programlarından birin kurduktan sonra CorelDRAW uygulamalarının başlatılamama sorununu çözüyordu.

4- Wirefirame görüntü modunda text düzenlemeleriyle ilgili görüntüleme sorunları çözülecek.

5- Dropshadow (gölge) efektinde düzeltmeler yapılacak. Özellikle powercliplerin üzerindeki dropshadow efektlerindeki sorunlar giderilecek.

6- Tek katmanlı dökümanların import (ithal) işlemlerindeki katman sorunları çözülecek.

7- Print Merge ile ilgili birkaç düzeltme gelecek.

8- Barkod'ların bastırılırken tek renk (siyah) olarak basılamamsı sorunu düzeltilecek.

Servis paket 2 üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yayınlandığında otomatik güncelleştirmeler ile bildirilecek. Corel'i genelde 2 servis paketi geçmeyen güncellemeleri ile tanıyoruz. Bu durumda servis paket 2 çıktıktan sonra bir daha güncelleme mi gelir yoksa yeni sürüm mü bilemiyorum ama sp2 ile X4'ün bugüne kadar yayınlanan tüm CorelDRAW sürümlerinden daha stabil olacağına eminim.