30 Haziran 2010 Çarşamba

Plotter'da Kesim Sırasını Düzenleyin: Artwork Optimizer

90'lı yılların ortalarında bir kaç yıl boyunca Mutoh marka bir plotter kullanmıştım. 5 - 10 metre viniller kestiğmizi hatırlıyorum. 5 metrelik bir vinil üzerini tamamen doldurduğumuz şekiller kesilirken plotter'ın şekil kesim sırasına bir türlü anlam veremiyordum. Çünkü önce en baştaki şekli kesiyor, sonra en sondaki başka bir şekli kesiyor sonra da ortadaki şekillerden birini kesiyor. Bu şekilde uzun metrajlı vinil kesimlerinde bir başa bir sona gitmesi hem makinenein ömründen götürüyor hem de müthiş bir zaman kaybına neden oluyordu.

Günümüzde nesne sıralaması kesim programlarında nasıl yapılıyor bilmiyorum fakat CorelDRAW için bu sorunun önüne geçen bir eklenti mevcut.

James Leonard's Artwork Optimizer Standar.
Bu eklenti bir ölçü içine sığdırdığınız şekillerin kesim sırasını düzenliyor ve plotter'ın kesim sırasında bir başa, bir sona gitmesini engelleyerek zaman kazandırıyor. Aşağıdaki görsellere bakarak eklentinin tam olarak ne yaptığını görebilirsiniz.
Gördüğünüz kırmızı çizgiler plotter'ınızın izleyeceği rotayı gösteriyor. Optimizer ile rotanın ne kadar düzgün olduğunu görebilirsiniz.

CorelDRAW X3 ile WinXP ve Vista altında çalışabilen eklenti aynı zamanda X4 ve X5 ile Windows 7, XP ve Vista altında çalışabiliyor.


Fiyatı 50$ olan eklentinin detaylarına buradan bakabilir ve satın alabilirsiniz.

6 yorum:

  1. bu folyo kesimler için kullanılıyor değil mi Kürşat bey ? Yani dijital resimlerde makine görmez, acaba sizin vinil dediğiniz olay nasıl oluyor, vinil kesimi de yapan makineler var mı ?

    YanıtlaSil
  2. Yanlış terim kullanmış olabilirim, vinil'den kastım sizin yazdığınız gibi folyo'dur aslında.

    YanıtlaSil
  3. bu gibi çoklu kesimlerde sayfadaki hazırlama sırasıan göre hazırlıyorum yani soldan sağa doğru ve makine bi en başa bi en sona gidip gelmek zorunda kalmıyor. corelde sayfadaki objelerde hangisinde en son değişiklik yapıtıysan onu en son keser. Ki bu programda da kesim yönünü ayralayım ve zaman kazanayım diye harcadığınız zamanı makina kendi performansı ile kapatır.

    YanıtlaSil
  4. kesim ayarlarını yazıcı üzerinden yapılan bir yer yokmu? arkadaşlar

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Ben kesim sıralaması için eCut isimli bir makro kullanıyorum. CorelDRAW kullanan ve CNC lazer, Router, plotter kullanan firmaların çok işine yarayacak harika bir makro.
    Sıkıştırma, kesim sıralaması,led dizimi, dxf export, yazıları göbekleri ile birlikte ayırma, kesişen çizgilerden birini silme, aynı boydaki,aynı renkteki nesneleri seçme, ana nesne ile diğer nesneleri değiştirme gibi çok sayıda ve çok faydalı özellikleri var.

    YanıtlaSil