14 Haziran 2011 Salı

Treat As Filled: Boş nesneler, içi tıklanınca seçilsin/seçilmesin.

CorelDRAW, kişiselleştirme (custom) ayarlarına oldukça detaylı olarak yer vermekte ve bu konuda uzun zamandır başarı kaydetmektedir. Birçok kullanıcı, CorelDRAW kurulumundan hemen sonra, çalışmaya başlamadan önce, kendine özgü kişisel ayarlarını bu sayede rahatça uygulayabilmekte ve programın genelini tamamen kişiselleştirebilmektedir. Bu konu hakkında ilerde daha detaylı bir yazı oluşacaktır.

Burada, CorelDRAW kurulumunda default olarak aktif halde gelen ve kimi zaman kullanıcıyı olumlu/olumsuz etkileyebilen bir komutu, işte bu kişiselleştirme (custom) ayarlarına başvurarak yönetme konusuna değinelim.

İlk kuırulumda default olarak aktif olan Treat As Filled isimli bu komutun, simgesinin de DRAW ortamında herhangi bir yerde olmayışı, bazı kullanıcıları zor durumda bırakabilmektedir. Özellikle kapalı (uçları birleştirilmiş) geometrik şekiller gibi vektörel nesnelerin seçiminde, nesneleri vektör kenarlarından değil de içleri doluymuşçasına herhangi bir yerinden seçmemize yarayan, seçme, taşıma, sürükleme vb. işlemler için kullanıcıya önemli bir rahatlık sağlayan bu komut bazen (özellikle iç içe vektör çalışmalarında ve vektörler içine uygulanan nesnelerin yönetimleri konusunda) pasif hale getirilme ihtiyacı doğurabiliyor. Her ne kadar object manager gibi yönetimsel araçların desteği ile bu durumlara hakim olabilsek de yine de bilinmesi ve gerektiğinde uygulunabilmesi daha doğru olacaktır.
Bu durumda kurulum sonrasında ilk yapılacaklar listesine bu komutun simgesini bulup toolbar ımıza yerleştirme işlemi de katılmış oluyor.

İzlenecek Yol : Üst menüden, Tools/Customization/(Açılan pencerede sol bölümden yine Customization altındaki)Commands/(Sağda açılan bölümde "File" görünen bara tıklanarak)Toolbars seçilir/altta açılan listede Treat As Filled bulunur (Alfabetik) ve simgesi, sürükle bırak yöntemi ile DRAW da istenilen yere bırakılır. Ardından Customization penceresi "OK" tıklanarak kapatılır.

Artık komutumuzun butonu elimizin altındadır ve göreceğiniz üzere aktif haldedir ve istediğimizde tıklayarak pasif hale getirilmek üzere bir kenarda beklemeye bırakılabilir, kolay gelsin.

4 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Bu arada tek taşla iki kuş vurmuşsunuz.

    İkinci öğretilen de Corel Toolbar'a araç/kısayol eklemek.

    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. bu özellik eski versiyonlarında menü çubuğunda vardı. neden kaldırıp böyle bir işkence yöntemi seçmişler hiç anlamış değilim

    YanıtlaSil
  3. Tools menüsünde options'a gir. Açılan pencereden workspace - toolbox - pick tool'u işaretle. Açılan pencerede "treat all object as filled" seçeneğindeki işareti kaldır. bu seçenek işaretli olduğu sürece bütün nesneleri içleri dolu olarak görür. İşareti kaldırdıktan sonra aynı pencerede document'e gir ve "save optionsas defaults for new documents" i işaretle ve pencereyi kapat.

    YanıtlaSil
  4. Ne zamandır eklendi bilmiyorum ama sürüm 2020'de Property Bar'ın (Özellik Çubuğu) en sağında standart olarak Treat as Filled komut simgesi var. Yine de bu simgeyi kaybeden olursa ya da başka bir yere taşımak isteyen varsa Serhat Merdivenci'nin yazdığı bu makale oldukça işe yarayacaktır. Yazarımıza buradan tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil