18 Haziran 2011 Cumartesi

True Doc ile Fontları Corel dosyalarınıza iliştirin.

TrueDoc, Bitstream firması tarafından geliştirilmiş bir outline font standardıdır. Son zamanlarda daha çok web sayfalarında tasarımcının istediği fontu kullanmasını sağlayan bir sistem olmasına karşın yıllardır CorelDRAW'da da olan bir özelliktir. TrueDoc embed (gömmek) mantığıyla şalışan bir sistemdir. Yani her hangi bir fontu web sayfasının içine gömerek, her hangi bir bilgisayardan web sitesine erişim sağlandığı zaman, web sayfasındaki font kullanıcı bilgisayarında olmasa bile fontu doğru göstermeyi amaçlayan bir işlevi vardır.

CorelDRAW'da da fontları TrueDoc özelliği ile CDR belgesinin içine gömebilir, başka bilgisayarda açıldığında, o bilgisayarda sizin kullandığınız fontlar yüklü olmasa bile fontların doğru şekilde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Şöyle ki mesela siz bir tasarım yaptınız ve Brush738 BT fontunu kullandınız. Bu dökümanı kaydederken TrueDoc özelliğini seçerseniz Brush738 BT fontu CDR belgesinin içine gömülecek ve herhangi bir yerde açtığınızda Brush738 BT ile yazdığınız yazıları doğru şekilde görüntüleyebileceksiniz. Peki TrueDoc nasıl çalışır?

TrueDoc ile Font gömmek işlemi çok basittir. Yapmanız gereken tek şey belgeyi kaydederken kaydetme seçeneklerinin olduğu penceredeki "Embed Font using TrueDoc (TM)" seçeneğini işaretleyeceksiniz ve belgeyi kaydedeceksiniz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Fontlar yasal lisanslara tabi olup yasadışı kopyalanması ve dağıtılması yasaktır. TrueDoc özelliği de aslında fontun bir şekilde dağıtılmasını sağladığı için her fontta bu özellik uygulanamaz. Kısacası fontun Embed özelliğinin açık olması gerekmektedir. Embed özelliği kapalı olan fontlar hiç bir şekilde CDR belgesine TrueDoc vasıtasıyla gömülememktedir.


Kendi ürettiğiniz fontlara embed özelliği eklemek için FontLab gibi yazılımlara başvurabilirsiniz. FontLab'da açacağınız fontun özelliklerine File>Font Info ile girip Embedding bölümünden izinlerini ayarlayabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Senelerdir Corel'in şu özelliğine gıcığım. Süper bir özellik ama Lisans zımbırtısı yüzünden bir türlü doğru düzgün kullanamıyorum.

    Elimdeki kaç fontun embedding özelliği açık ki? Bedava yani açık fontlarımın çoğunda bile bu özellik kapalı.

    Acaba kaçdefa Corel çalışmamı Font problemi yüzünden (convert etmeyi unutmuşumdur) tekrar göndermişimdir hatırlamıyorum bile.

    Binlerce fontun tektek embedding özelliği açılır mı?

    Bu inat yüzünden Corel'in çok güzel bir özelliği güme gidiyor. Bence saçma, lisans uyarısı yapıp yine de dökümana iliştirilmeliydi.

    YanıtlaSil