9 Nisan 2012 Pazartesi

CorelDRAW X6, yeni PowerClip denetimleri.

CorelDRAW X6 duyurulduktan sonra küçük bir tanıtım yazısı yazdım, yeni upgrade politikalarını anlattım, bir basın bülteni paylaştım, paket içeriğini aktardım, bir kaç küçük video paylaştım ve tam bir kurulum kılavuzu yayınladım... Fakat hiç bir yeniliği detaylı bir şekilde ele almadım. Bunun sebebi ise internette paylaşımları gözlemek ve CorelTÜRK okuyucularına bu paylaşımlardan daha fazlasını sunabilmekti.

Bu yazımda yeni PowerClip özelliklerini anlatacağım ki daha Corel DRAW X6 duyurulmamışken bir kaç ipucu vermiştim.

CorelDRAW X6'da powerclip kullanmaya başladığınızda hemen değişikliği fark etmişsinizdir. Powerclip yapılmış bir nesneye tıkladığınızda nesnenin hemen altında küçük bir menü beliriyor. Bu menüden hızlı bir şekilde powerclip ile ilgili özelliklere erişebiliyorsunuz. Bu özellikler sırasıyla şöyle:

Edit PowerClip: Powerclip yapılmış nesnenin içine girip düzenleme moduna geçiş yapar.
Select PowerClip Contents: PowerClip içindeki nesnelerin tamamını PowerClip içine girmeden seçmenizi sağlar.
Extract Contents: PowerClip içindeki tüm nesneleri dışarı çıkarır.
Lock Contents to PowerClip: PowerClip içindeki nesnelerin powerclip nesnesiyle birlikte hareket etmesini sağlar.
Buraya kadar aslında bir değişiklik yok. Bu komutların tamamı daha önceki sürümlerde de bulunuyordu fakat CorelDRAW X6 ile daha hızlı erişilebilir bir menüye sığdırılmışlar.

Asıl yenilik ise bu menünün sağ tarafındaki küçük okta gizli. Menünün yanındaki küçük oka tıklarsanız bir alt menü açılır ve burada powerclip içindeki nesneleri powerclip nesnesine sığdırma işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlayan komutlar barındırır. Bu komutlarda powerclip nesnelerinin tamamını powerclip içine farklı seçeneklerde sığdırabilirsiniz. Aslında bir kaç eksiği var. Örneğin bir nesneyi Stretch contents yaptığında ve daha sonra tekrar Fit Contents yaptığınızda nesnelerin ölçülerinin bir daha değişmediğini göreceksiniz. Adobe Indesign ve Quark kullanıcıları bu durumu mutlaka yadırgayacaklardır.Sonraki sürümlerde ve hatta servis paketlerle bu mantık sorununun düzeltilmesini bekliyorum.

Gelelim asıl işimize yarayacak yeniliklere...
CorelDRAW X6 sürümünde Frame Type adında yeni bir çalışma mantığı getirdi. CorelDRAW X6'da iki tip Frame bulnuyor. Bunlardan birincisi şu anda incelemekte olduğumuz PowerClip Frame ki bu tip frame'in powerclip'ten hiç bir farkı yoktur fakat yeni powerclip özellikleriyle güçlenmiştir. İkinci Frame Type ise Text Frame'dir ki bu da bir vektör nesnenin paragraphic text frame olmasını sağlar. Biz PowerClip Frame'e geri dönelim.

Bir vektör nesneye sağ tuşla tıklayıp açılan menüden Frame Type seçerseniz bir alt menü açılacaktır ve buradan PowerClip Frame ya da Text Frame'yi seçebiliriz. Biz PowerClip Frame'yi seçiyoruz.
Komutu seçtikten sonra vektör nesnemizin içinde bir çarpı işaretinin oluştuğunu göreceksiniz. Bu işaret bu nesnenin artık bir PowerClip Frame olduğunu ve PowerClip ile ilgili tüm özellikleri kullanabileceği anlamına geliyor. 

Nedir bu yeni PowerClip özellikleri?
Başlayalım...

Başka bir nesneyi PowerClip Frame yapılmış nesnenin üzerine taşırsanız PowerClip nesnesinin maviye boyandığını ve altta da bir kaç satır yazı çıktığını göreceksiniz.
• Add To Powerclip Frame: Hiç birşey yapmayıp farenin tuşunu bırakırsanız nesne PowerClip'in içine girer. Burada çok önemli gizli bir yeniliği de söyleyeyim. Herhangi bir grafik dosyasını import ettiğinizde ya da masaüstünden veya klasörlerden sürükleyip, CorelDRAW içindeki PowerClip nesnesinin üzerine bıraktığınızda, grafik nesnesi doğrudan PowerClip içine girecektir.
• Hold (F) to ignore PowerClip frame and place object here: Bu da klavyeden F tuşuna basılı tutarak farenin tuşunu bırakmanız durumunda nesnenin powerclip içine girmesini engelleyip powerclip nesensinin dışında fakat bıraktığınız pozisyonda durmasını sağlayacaktır.

Biz burada hiç birşey yapmayalım ve nesnemizi PowerClip içine atalım...

Şimdi başka bir nesne çizelim ve aynı şekilde bu nesneyi de powerclip frame üzerine doğru taşıyalım. Karşımıza daha farklı yönergeler çıktı değil mi... Bu yönergeler eğer bir powerclip nesnesi herhangi bir nesneyi barındırıyorsa çıkar ve farklı işlere yararlar... Bakalım...

•  Ignore PowerClip frame and place object here: Hiç bir şey yapmadan farenin tuşunu bırakırsak nesneyi powerclip dışında fakat bıraktığımız pozisyona taşır.
• Hold (W) to add powerclip frame: W tuşuna basılı tutarak farenin tuşunu bırakırsak nesneyi powerclip frame içine atar.
• Hold (K) to replace existing contents: K tuşuna basılı tutarak farenin tuşunu bırakırsak taşıdığımız nesne ile powerclip içindeki nesneleri yer değiştirir. Yani taşıdığımız nesneyi powerclip içine atarken powerclip içindeki nesneleri de dışarı çıkarır. Bu yenilik özellikle dergi, gazete, bülten gibi çalışmalarda fotoğraf kadrajlamak ve değiştirmek için çok işe yarayacaktır.

Başka ne gibi yenilikler var?
İşte benim en beğendiğim iki özelliğe geliyor sıra...
PowerClip içindeki nesneleri seçmek için mutlaka powerclip içine girip (Edit Contents) nesneleri burada seçip, düzenleyip, tekrar powerclip dışına çıkmak gerekiyordu. CorelDRAW X6'da ise PowerClip içine girmeden powerclip içindeki nesneleri tek tek seçebiliyoruz. Bunun için powerclip içindeki nesneye tıklarken ALT tuşuna basmanız yeterli.
Bir diğer güzel özellik ise PowerClip içine girdiğinizde PowerClip dışında kalan tüm nesneleri silik (şeffaf gibi) görebiliyoruz. Bu da bir çalışma sırasında yüzlerce kez powerclip içine girip çıkmaktan bizi kurtarıyor.


İşte CorelDRAW X6 ve yeni PowerClip özellikleri... Umarım hep birlikte öğrenmişizdir...

Önümüzdeki günlerde yaklaşık 40 civarında yeni gizli özelliği paylaşmaya devam edeceğim.

Esen kalın...

20 yorum:

  1. Çok teşekkürler hocam. Çok sık kullandığım PowerClip için birçok yeni özellik eklenmiş.

    Özellikle de sizin de hoşunuza giden powerClip içine girmeden işlem yapmak çok güzel bir özellik olmuş...

    Yeni tanıtımlarımızı bekliyoruz hocam.

    Ama X6'nın x5'in yerini alması için bazı sıkıntılarını halletmesi gerekiyor. Sanırım SP ile bu sorunlar hallolur. Birde şu benim macroları halledebilsem süper olacak.

    YanıtlaSil
  2. online bölümünde geçen bahsetmiştim ya. Obreon Color Repleacer ve Crop Maker diye olmaz sa olmazım 2 macrom çalışmıyor. x86 sürümünde çalışıyormuş (Çağlar arkadaşımız söyledi) ama bendeki x64 sürümünde çalışmıyor.

    hani online bölümünde sizde konuya dahil olmuştunuz. Aşırı yoğunsunuz tabi hangisini hatırlayasınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırladım... Oberon makrolarının güncellenmesini bekliyorum. Fakat Color Replacer'a artık ihtiyacın olacağını zannetmiyorum, çünkü yeni ColorStyles ile çok çok daha hızlı bir şekilde renk değiştirebiliyorsun.

      Sil
  3. Çok Teşekkür ederim Kürşad Bey, yazı çok güzel ve öğretici. Umarım vaktiniz olur ve şu farklı formatlardan Corel'e, Corel'den de diğer formatlara aktarım hakkında detaylı bir yazı yazarsınız. Illustratordan Corele, Corelden Illustratora yada baskı için PDF çevirisi gibi konular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW gün geçtikçe Adobe dosyalarını daha doğru açıyor. Tabi birebir açmasını beklemeyin. Adobe Illustrator bile satın aldığı Freehand'in dosyalarını tam anlamıyla sorunsuz açamıyor.

      Bu tamamen geliştiricilerin kendi çabalarıyla yaptığı bir programlama. Bu nedenle oturması zaman alacaktır.

      CorelDRAW'dan AI'ye ise dosya dönüşümü çok kolay. PDF kaydedip AI'de açabilirsiniz.

      Sil
  4. Hocam o konuda (ColorStyles) bir yazınızı bekliyorum. Herhalde bir şeyleri yanlış yapıyorum ki daha alışamadım... Halen Color Repleacer'ın eksikliğini hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ColorStyles yazısı çok uzun olacak... yazabileceğimi sanmıyorum fakat parça parça yeniliklerini aktarabilirim.

      Sil
  5. Canın sağolsun hocam :)

    YanıtlaSil
  6. Kürşad Abi Yeni Powerclip Denetimindeki Hold(W) to add powerclip frame ait kısayolu nasıl değiştirebilirim ben 4 yıldır "W" tuşunu Size kısayolu olarak kullandığımdan diğerini kullanamıyorum. . . Hatta Size Komutunun Kısayolunu Değiştirip save settings as defualt dememe ragmen powerclip denetimindeki kısayol sorunu düzelmedi :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla Powerclip denetim kısayolları kişiselleştirilebilir değil. Fakat yine de konuyu gündeme getiririm ;)

      Sil
  7. Alt tuşuna basılı tutarak powerclip maskemizin üzerine tıkladığımızda direk nesneye işlem yapabiliyoruz bu güzel ama keşke ALT yerine başka bir kısayol olsaydı. Normalde Alt tuşuna basarak alttaki objeyi seçerim ben powerclip altındaki objeyi zor seçiyoruz. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt tuşu ile yapacağın seçim (dig) bu durumdan etkilenmiyor ki. Powerclip içinde alttaki nesneyi seçmek istersen Alt tuşu ile birlikte CTRL'ye de basman yeterli.

      Sil
  8. power clib te giydirdiğim birşeyi tekrar çıkardığımda çarpı işareti oluyor,gidirdiğim çizimde.
    bunu yok edemiyorum.Nasıl yok edebilirim.Lütfen yardımcı olurmusunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesnenin üzerine sağ tıklayıp Frame Type>None seçin.

      Sil
  9. Hocam bi sorum olacak;
    Bir nesneyi Poverclip'li nesne üzerine sürükleyip bırakınca powerclip içerisine girmesini nasıl engelleyebilirim?
    Her seferinde "F" tuşuna basmama gerek kalmadan yani. X5'deki gibi.
    Çalışmalarınız ve yardımlarınız için sizi kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilik böyle bir özellik yok, fakat konuyu Corel firmasına ileteceğim.

      Sil
  10. Teşekkürler hocam. Her seferinde basmak sıkıcı :S

    YanıtlaSil
  11. Peki powerclipi bozmadan maskelediği alanın ebatını değiştiremez miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, bunu zaten eski sürümlerde de yapılabiliyordu.

      1. Yöntem: Powerclipli nesneyi sağ tıklayıp "Lock Contents to Powerclip" komutunu tıklayın (pasif yapın), ölçülendirmenizi yapın ve tekrar aynı komuta tıklayın ki powerclip nesnesini taşıdığınız zaman içerik de birlikte hareket etsin.

      2. Yöntem: Shape Tool ile Node'ları (noktaları) seçin ve hareket ettirin. Bu durumda Lock yapmanıza gerek kalmaz. Fakat ölçülendirmeyi de değer girerek veremezsiniz. Daha ziyade taşırma, dekupe gibi işlemlerde kullanılır.

      Sil