16 Eylül 2013 Pazartesi

CorelDRAW X6.4 ile gelen yenilikler.

20 Ağustos 2013 tarihinde CorelDRAW Graphics Suite X6 Update 4 yayınlandı ve CorelTÜRK Blog müdavimleri ile bu haberi paylaştım. Sonraki aşamada ise CDGS X6 Update 4 güncellemesi için bir de kurulum rehberi yayınladım. Merak konusu olan X6.4 güncellemesi ile yapılan düzeltmeleri de paylaştım. Fakat bir şey eksik kaldı, X6.4 ile gelen yenilikler... Bu yazımda detaylı bir şekilde X6.4 yeniliklerini inceleyeceğiz.

CorelDRAW X6 ile text motorunu güncellemiş, tam opentype desteği sunmaya başlamıştı. Bunun dışında Corel yazılım mühendisleri bizden giden geribildirimleri değerlendirerek CorelDRAW'a daha çok sayfa mizanpajı özellikleri eklediler. Placeholder Text, Text Properties Docker, Yeni nesne ve text stilleri, otomatik sayfa numaralandırma, açılışta sayfa sayısı belirleyebilme, yeni powerclip (FRAME) mantığı, Page Sorter View gibi daha bir çok yeni özellik, gazete, dergi gibi sayfa mizanpajı gerektiren çalışmalarımızı kolaylaştıracak şekilde kullanıcılara sunuldu. Fakat CorelDRAW'ın hala text konusunda eksikleri olduğunu biliyoruz. Corel yazılım mühendisleri bu eksikleri kulak arkası yapmamışlar ve her yeni güncellemede eksiklikleri bir bir gidermeye devam ediyorlar.

X6.4 ile gelen yeniliklerin tamamı text'lerle ilgili. İnceleyelim.


Geliştirilmiş Font Listesi

Font listesi artık daha kullanışlı. Font listesinin yeni özelliği font gruplama. Font gruplama ile daha çok fonta daha kolay bir şekilde ulaşabileceğiz. Örneğin Myriad Pro font ailesine sahipsiniz ve bu font ailesinin onlarca stili var. Bold, Condensed, Light vs... Yeni listede sadece Myriad Pro adını görüyoruz ve yanındaki ok tuşuna tıkladığımızda Myriad Pro font ailesine ait tüm alt stilleri yan tarafta görebiliyoruz. Böylece daha kısa bir font listesi ile font seçimi yapmak çok daha kolaylaştırılmış. Aşağıdaki ekran görüntüsünde yeni özelliği daha iyi görebilirsiniz. Görseli büyütmek için üzerine tıklayın.

Font listesindeki ikinci geliştirme ise font büyüklükleri. Artık font listesindeki fontların büyüklüğünü ayarlayabileceksiniz. Yapmanız gereken Tools menüsünden Options komutu ile Options penceresini açıp, Workspace>Text>Fonts bölümünden "Font size used in font list:" seçeneğinin değerini değiştirmek.
Buradaki değeri yükselterek font listesindeki fontların punto boyutlarını büyütebilir, aşağıdaki görseldeki gibi bir sonuç alabilirsiniz. Ya da küçültebilir, aynı anda daha çok fontu listede görebilirsiniz.

Font Playground Docker

Font Playground Docker'ı ilk başta çok önemsememiştim fakat kullandıkça ne kadar faydalı olduğunu anladım. Özellikle tipografik tasarım yapıyorsanız çok işinize yarayacağından eminim. Font Playground Docker'ı açmak için Text menüsünden Font Playground komutuna tıklamanız yeterli.

Font Playground Docker'da aynı yazıyı birden fazla font ile aynı anda kıyaslayabiliyorsunuz. Single Line, Multi Line ve Waterfall adında üç farklı görüntüleme tipini kullanabilir, aynı anda aynı fontun farklı opentype özellikleri ile görüntüleme yapabilirsiniz.


Insert Character Docker

Insert Character Docker aslında CorelDRAW'ın çok eski sürümlerinden bu yana bulunuyordu. X6.4 güncellemesi ile birlikte bu docker da epey geliştirildi. Öncelikle docker'ı açmak için Text menüsünden Insert Character komutuna tıklamanız gerektiğini belirteyim.

Insert Character Docker'ı açtığınızda ilk fark edeceğiniz şey bir slider ile font boyutunu ayarlayabiliyor olmanız. Böylece aynı anda docker alanına çok daha fazla sayıda karakter sığdırabilir ya da karakterleri çok daha detaylı görebilirsiniz.

En üst kısımdaki alanımız son kullanan karakterleri içeriyor. Böylece sık sık kullandığınız karakterleri aramak için uğraşmayacaksınız. Onun altındaki listeden font seçimi yapabilirsiniz. Entire Font bölümüne aşağıda deyineceğim. Bunun da altında sağda bir sürgü (slider) görüyoruz ve bu sürgüyü sola çekerek listedeki karakterleri küçültebilir, sağa çekerek büyütebilirsiniz.

Görselde de gördüğünüz gibi 1/3 karakteri seçilmiş. Aslında Arial fontunda normal olarak böyle bir karakter yok. Bunu sağlayan ise CorelDRAW'ın yeni Opentype özellikleri ile Arial fontunun opentype özelliklerini kullanabilmesi. Docker'ın en altında da göreceğiniz gibi 3 farklı karakter belirtilmiş. Unicode değerlerini görebilirsiniz. Bu karakterler "1", "/" ve "3" karakterleri. Opentype'ın Fraction özelliği sayesinde bu karakterler birleştirilerek "1/3" karakteri elde edilmiş ve 1151 adında bir glyph (karakter) kimliği almış. 

Küçük bir not olarak şunu da belirtmeliyim: Seçilen karakterin üzerindeki mavi çizgiler ise Ascender, descender mesafelerini ve punto boyutu mesafelerini gösteriyor.

Gelelim Entire Font kısmına. Aşağıdaki görselde Entire Font listesini görebilirsiniz. Burada da kullanılan fontun hangi karakter gruplarını Insert Character Docker'da bulunduğunu belirleyebiliyorsunuz. Örneğin sadece Arapça harfleri, Yunanca harfleri ya da sadece okları, sadece matematik sembollerini görebilirsiniz. Bunlar için de Entire Font listesinden bu özellikleri seçmeniz yeterli.

Yeni özelliklerin bir kısmını resmi Corel kanallarında X6.4 yayınlanmadan önce paylaşılan videolardan izleyebilirsiniz.

Son olarak, X6.4 ile gelen yeni özelliklerin tamamını kullanabilmeniz için premium üye olmanız gerektiğini de belirtmeliyim.




7 yorum:

  1. Teşekkürler hocam. Corel 6.4'ün Premium özelliklerini görmüş oldum. artık x7 de kullanmaya başlarım :)

    Font gruplama ise Premium'a özel değil. Onu 6.4 yükleyen herkes kullanabiliyor (malesef :) )

    YanıtlaSil
  2. Herşey iyi güzel de Premium hesap diye çıkıp benden para istemesi! :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından Adobe CC'deki gibi bir dayatma söz konusu değil. CDGS'yi dilersen kutu ürün olarak alırsın, ek özellik istersen ücretini ödersin. Ki bu özelliklerin tamamı X7'de standart olarak gelecek. Siz de Kont gibi X7'yi bekleyebilirsiniz.

      Sil
  3. arkadaşlar ben kurmak için kaç gündür uğraşıyorum corel.com üyesi olun diyok aldum fakat yineden yüklemiyo güncellemeyi aynı hatayı veriyor oturum açın diyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lisans ürün satın aldıysanız lisans sertifikasında yazan e-posta adresinizle giriş yapın.

      Sil
  4. Font Gruplamayı Nasıl Kapatabiliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Font gruplandırma kapatılamıyor fakat yakın zamanda sorunla ilgili bir güncelleme yayınlanacak.

      Sil