27 Eylül 2019 Cuma

CorelDRAW 2019 Update 3 yayınlandı


CorelDRAW 2019'un üçüncü güncellemesi olan Update 3 bu gün yayınlandı. Yayınlandı yayınlanmasına ama hem içerik hem de platform bakımından pek de tatmin edici değil gibi görünüyor. Birlikte inceleyelim..



CorelDRAW Graphics Suite'nin 21. sürümü olan CorelDRAW GS 2019 macOS platformu için de yeniden yazılmış ve yayınlanmıştı. Gerek macOS'a uyumluluk için gerekse de acemi kullanıcılara daha açıklayıcı bir yazılım sunabilmek için arayüz elemanlarının tamamı elden geçmiş ve büyük bir kısmı değiştirilmişti. Bu durum da bir çok küçük sorunun oluşmasına sebep olmuştu.

İlk güncelleme çok hızlı gelmiş ve büyük sorunlar düzeltilmişti. İkinci güncellemede ise yine önemli olan sorunlar düzeltilmişti. Bu güncelleme ile ise tamamen müşterilerden gelen geri bildirimleri dikkate alarak düzeltmeler yapıldığını ifade edilen güncelleme sayfasındaki detaylar ise soru işareti oluşturuyor.

Evet aşağıdaki listede göreceğiniz gibi bir çok düzeltme yapılmış. Hatta bu düzeltmelerden daha fazlasının da yapıldığına eminim fakat özellikle şu "hatırlamama" sorunları hala giderilmiş değil. Hatta arayüzdeki bazı küçük ama çok önemli sorunlar da düzeltilmemiş.

Yine de mutlaka bu güncellemeyi de yüklemenizi tavsiye ediyorum.

Üçüncü güncelleme ile biraz daha toparlanan CorelDRAW bir sonraki sürümde daha derli toplu olacaktır. Özellikle de macOS kullanıcıları için. Çünkü görünen o ki CorelDRAW 2019 macOS için üçüncü güncelleme yayınlanmamış. CorelDRAW güncelleme sayfasında sadece Windows 64 bit ve 32 bit için güncelleme dosyaları bulunuyor. macOS'çuların üzülmesin, bu güncelleme önümüzdeki günlerde mutlaka yayınlanacaktır.

Daha önce olmamasına karşın CorelDRAW 2019 ile birlikte gelen güncellemeler Windows 32 bit 64 bit için ayrı ayrı yayınlanıyor. Bunun sebebi yükleme dosyasının boyutunu küçük tutmaya çalışmak olabilir.

Son olarak bu güncellemeyi yüklemek için Update 2 güncellemesini yüklemiş olmanız gerekiyor. Windows 64 bit kullanıcıları için Update 2 yüklemek için de Update 1 güncellemesinin yüklü olması gerekiyor. Evet garip ve kullanışsız ama burada da dosya boyutlarını mümkün olduğu kadar küçük tutmaya çalışıyor olabilirler.

Yaklaşık 53 mb'lık CorelDRAW 2019 Update 3 dosyalarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

CorelDRAW 2019  Update 3 Windows x86
CorelDRAW 2019  Update 3 Windows x64

Sonuç olarak CorelDRAW 2019 Update 3 yükledikten sonra sürüm numarası 21.3.0.755 olacak. Buna dikkat edin ve kontrol edin. Update 3 ile gelen düzeltmelerin tam listesini de sizin için çevirerek buraya ekledim. Güle güle kullanın...

Renk ve Efektler (Colors & Effects)

  • Bul ve Değiştir (Find And Replace) ile artık Monochrome Bitmap’lerin renkleri değiştirilebiliyor.
  • Adobe Illustrator belgesi import ettiğinizde renkler artık doğru görünüyor
  • Gölgeleri (Drop Shadow) ayırdıktan (Break Apart) sonra konvertlediğinizde kaybolma sorunu giderildi.


Nesne Bağlantıları (Object Link), Nesne Verisi (Object Data) ve Yapışma (Snapping)

  • Bağlantı (Link) olarak gelen nesnelerin özelliklerini değiştirirken yaşanan bozulma sorunu düzeltildi.
  • Nesne Verisi (Object Data) içeren bir nesneyi kopyalayıp başka bir dosyaya yapıştırdığınızda yaşanan veri bozulma sorunu düzeltildi.
  • Bir nesne grubunu bir kılavuza yapıştırmaya çalıştığınızda artık nesne grubunun dış hatları doğru olarak algılanıyor.


Görünüm (Display)

  • Tel çerçeve (Wireframe) görüntü modunda çalışırken bitmap nesnelerin görüntüleme bozulmaları düzeltildi.
  • Görüntüyü kaydırma yaparken yaşanan görüntüleme sorunları düzeltildi.


PhotoPaint’te Cutout Lab (Dekupe) and Smart Craver (Akıllı Dolgu)

  • Ön izleme penceresinde artık fırça ucu doğru olarak görüntüleniyor
  • Windows 10 kullanıcıları artık ön izleme penceresinde fare tekeri ile yakınlaşıp uzaklaşabilecekler. Windows 7 ve 8 kullanıcıları ise mutlaka ön izleme penceresine tıklamak zorundalar.


Diğer

  • Özel bir yazıcı kurduğunuzda yazıcı özelliklerini artık doğru bir şekilde seçebiliyorsunuz.
  • Varsayılan cetvel doğru şekilde gösteriliyor
  • 32 bit sürümünde dosya kaydederken ikinci güncellemeden (Update 2) sonra yaşanan çökme sorunu düzeltildi.
  • EPS belge kaydederken yazı nesnelerinde (Artistic Text) yaşanan ölçü sorunu düzeltildi.
  • Connect Browser ve Tepsi (Tray) panellerinde gerçekleştirilen Import (İçe Aktar), Import at original Position (orijinal pozisyonda içe aktar) ve import and link (içe aktar ve bağla) özellikleri artık sorunsuz çalışıyor.

3 yorum:

  1. Bilgilendirme için teşekkürler hocam. Doğrusu bir sonraki sürüme kadar bir güncelleme beklemiyordum. Güncelleme bilgilerine bakarsak baya bir sorunu çözüyor gibi. Karşıma çıkmasa bile düzeltilen bazı sorunlar baya ciddi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle görünüyor ki CorelDRAW 2019 için son güncelleme buydu. Artık diğer hata düzeltmeleri için 2020'yi bekleyeceğiz.

      Sil
  2. PP önizlemesi güncellemeleri küçük ama işe yarar olmuş.
    "32 bit sürümünde dosya kaydederken (up2) çökme sorunu" 64 bit sürümlerde de gözlemleniyordu. Umarım tamamen çözülmüştür.
    Emek içeren makale için teşekkürler.

    YanıtlaSil