14 Haziran 2010 Pazartesi

Kesme, Tırnak, Apostrof işareti sorunu bir sorun mu?

CorelDRAW'ınızı bilgisayarınıza kurdunuz. Biraz kurcaladıktan sonra ilk dizginizi yapacaksınız. Hemen bir paragraphic text frame (paragraf yazı çerçevesi) açtınız ve yazmaya başladınız. Yazının bir yerinde apostrof (kesme işareti) kullanmak durumundasınız ve apostrof işaretini (Shift + 2) tuşladınız ve garip bir sorun...

Apostrof yerine > gibi garip bir işaret çıkıyor. Siz zorladıkça o orada kalmak istiyor. Tırnak işareti yapmaya çalışıyorsunuz bu sefer de << gibi işaretler karşınıza çıkıyor.

Peki bu bir sorun mu. Hem sorun, hem değil. Şöyle ki;

Profesyonel bir dizgi yazılımı siz yazılarınızı yazarken hataları bulup düzeltir. CorelDRAW da tırnak ve tek tırnak işaretlerini algılayarak bunları gerçek tırnak işaretine çevirir. Normalde (shift + 2) tuş kombinasyonunu tuşladığınızda apostrof işareti (üstten çengel gibi) yerine düz bir kısa çizgi yazılır. Oysa ki apostrof işareti çengel gibidir. Ya da alıntı bir metinn başına ve sonuna koyduğunuz tırnak işaretleri açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit olacaktır. Fakat klavyeden girdiğiniz tuş sadece iki kısa çizgi şeklindedir. CorelDRAW bunu da düzeltir. İşaretler şu şekilde
Klavyeden girilen açık çift tırnak işareti "
Olması gereken açık çift tırnak işareti
Klavyeden girilen kapalı çift tırnak işareti "
Olması gereken kapalı çift tırnak işareti
Klavyeden girilen açık tek tırnak işareti '
Olması gereken açık tek tırnak işareti
Klavyeden girilen kapalı tek tırnak işareti '
Olması gereken kapalı tek tırnak işareti

İşte CorelDRAW yazım sırasında girilen işaretleri olması gereken işaretlere çevirir. Bunu da tamamen sezgisel olarak gerçekleştirir. Bir açık tırnak işaretinin kelimenin başında olduğunu anlar, kelimenin sonunda bir tırnak işareti girilirse bunun da kapalı tırnak işareti olduğunu anlar. Rakamların yanına tırnak işareti konulursa bunun da bir ölçü birimi olan inch işaretine tekabül ettiğini tahmin ederek değişikliği gerçekleştirmez.

Peki sorun nerede?

Sorun CorelDRAW'da Türkçe tırnak işaretlerinin yanlış tanımlanmış olmasında. CorelDRAW bir çift tırnak işareti girdiğinizde bunu anlayıp değiştiriyor. Fakat değiştirdiği işaret açık çift tırnak işareti değil de << gibi bir işaret, tek tırnak açık için <, tek tırnak kapalı için ise > işaretleri kullanılıyor. Neyse ki bu sorunun bir çözümü var ve bu işaretleri biz kalıcı bir şekilde belirleyebiliyoruz.
Tools>Options komutu ile option penceresini açın.
Workspace>Text>QuickCorrect bölümüne gelin.


Burada Language kısmında Turkish seçili olmalıdır. Single Quotes ve Double Quotes yazan yerlerin sağında simgeleri bir açılır liste içerisinde göreceksiniz. Bu listelerden olması gereken ya da dilediğiniz işaretleri seçebilirsiniz. Ve bir dahaki sefere tırnak işaretlerini tipografiye daha uygun bir şekilde kullanabilirsiniz.

Change Straight Quotes to Typographic Quotes seçimini iptal ederseniz tırnak işaretleri klavyeden girilen gibi kalır, yani değişmez.

Uzun zamandır CorelDRAW kullanıcılarına sıkıntı vermiş olan bu konuyu da açıklama getirmiş olduk. Tipografik Tırnak işaretlerinin değiştirilmesi konusunda Corel'e isteğimizi dile getirdim. Belki servis paketlerle belki de diğer sürümde düzelmesini bekliyorum. O zamana kadar bu çözümü kullanın.

Yazarın notu: Corel geliştirici ekibine ilettiğimiz geri bildirimler gerekli ilgiyi görmüş ve CorelDRAW X6'da bu sorun giderilmiştir.

17 yorum:

  1. arayıpta bulamadığım, hatta bu hata için x4 ve x5 i kaldırdığım bir sorunun çözümünü yazmıuşsın teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. hay eline, yazan parmağına, yüreğine, emeğine sağlık. İnan yanımda olsan sana sarılıp hüngür hüngür ağlardım sevinçten ! :D o kadar ihtiyacım vardı ki buna, teşekkürler Kürşat bey.

    YanıtlaSil
  3. Corel kurduğumda herzaman ilk yaptığım şey QuickCorreck seçeneğini iptal etmek olduğundan sorunu yaşamadım ama şimdi daha sonra lazım olur diye sayfayı daha doğrusu bilgiyi yedeklemek istiyorum ama şu yazıları kopyalama engeli scrip'i yüzünden yapamıyorum. Eskiden özel bir programla PDF yapardım ama artık o da işe yaramıyor. Şu scrip'i kaldır lütfen :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba KontDRACULA, Quick Correct'i kapatma sebebin "Jav" yazmaya çalışırken CorelDRAW'ın kapanmasıysa X5SP1 den itibaren bu sorunla karşılaşmayacağını belirtmeliyim.

    Yazılarım sürekli koyalanıp başka ortamlarda yayınlanıyor ve alıntı olduğu maalesef belirtilmiyor. Script'i kaldırmak isterdim ama emek hırsızlığına (sizi tenzih ederim) karşı küçük bir savunma olarak durması gerekiyor. En azından yazılarımı çalıp yayınlamak isteyenler bir nebze bunun için uğraşsınlar, onlar da en azından biraz emek harcasınlar.

    YanıtlaSil
  5. :) Kurunun yanında yaş da yanıyor :P

    YanıtlaSil
  6. Quick Correct'i kapatma sebebim. Corel Jav filan değil Corel 11 den beri kapatıyorum. C11 de bir kaç sıkıntı yaşamıştım. Altta linkler, hatalı yazdığımı belirtmesi, ilk harfi otomatik büyütmesi, web linklerini word gibi altı çizili yapmasına illet oluyorum. Ben de otomatik olarak hepsini daha ilk kurulum da hiç bakmadan kapatıyorum :)

    Screen Tip leri, Snap to objects'i kapatmak, Transformation, object Manager vs gibi bir kaç tool u açmak, birkaç tane ıvır zıvırı ve makroyu ana ekrana ikonla atmak vs ilk yaptıklarım.

    Tool lar için Workspace i vs yi hep yedekliyorum. C4 den c5'e aktardım mesela hiç yabancılık çekmedim.

    Örneğin Place Inside'ı çok kullanırım hemen ana ekrana kısayolunu atarım. bu nedenle başka makinaya geçince bulmam biraz sürüyor :) hehehe

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim.Emeğinize sağlık. Ben yeni üyelerinizdenim....

    YanıtlaSil
  8. Uzun süredir bulamadığım bir çözümdü...Nihayet sayenizde öğrenmiş olduk...

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Çok teşekkür ederim. Çok sevaba geçti. Çözümün olduğunu tahmin ediyordum ama google bunu bulacağımı sanmıyordum. İyi paylaşmışsınız bu bigiyi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi sürümü kullandığınızı bilmiyorum fakat X5 güncellemeleriyle bu sorunu giderdik. Dolayısıyla X6'da da bu sorunu yaşamayacaksınız.

      Sil
  10. COREL X6 web linkini otomatik altı çizili yapıyor nasıl iptal edebilirz?

    YanıtlaSil
  11. merhaba
    corel x5 te aynı renk olan birden fazla objeyi tek seferde seçerek tek seferde rengini değiştirmek istiyorum yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arsayılan olarak böyle bir özellik yok. Belki makro ile yapabilirsiniz. Fakat coreldraw x8' de bir kaç tıklamayla yapabiliyorsunuz.

      Sil
  12. tik işaretini nasıl yapacaktık ??

    YanıtlaSil