26 Aralık 2011 Pazartesi

CorelDRAW'da bütün sayfaları aynı anda görüntüleyin



CorelDRAW'da çoklu sayfa çalışırken ekranda sadece çalıştığımız sayfayı görebiliriz. Ya da facing pages (karşılıklı sayfalar) özelliğini aktif ettiyseniz en fazla yan yana olan 2 sayfa görüntülenebilir. Fakat bir sayfa tasarımında genellikle çoklu sayfalarda tasarımdaki tüm sayfaları (küçük de olsa) bir arada görmek genel tasarım için daha geniş bir görüş açısı sunar bize.

CorelDRAW'da bize bu avantajı sunan ve daha fazlasını yapmamıza olanak sağlayan bir komut mevcut.
Page Sorter View
View menüsünden Page Sorter View'e tıklarsanız çoklu sayfalı dökümanınızda (diyelim ki 16 sayfa) tüm sayfaları bir arada görebilirsiniz.

Fazlası ise şu, bu sayfaları tutup, taşıyıp dilediğiniz yere koyabilirsiniz. Sayfaları buradan silebilir, kopyalayabilir ve sayfa ile ilgili yapılan neredeyse tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 
Resmi büyütmek için üstüne tıklayın.
Corelde sayfaları yanyana görmek bu kadar basit.

19 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler, Kürşad hocam...

    YanıtlaSil
  2. Kürşad bey, çok teşekkürler. Corel biliyoruz sanıyoruz ama sayenizde hep yeni ipuçları ve pratik şeyler görüyoruz :)

    YanıtlaSil
  3. eh beee kardeşim bunu ananın karnında ögrensen yetmez sen özel birisisin.teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Bunun kısayolu nedir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halihazırda bir kısayolu bulunmuyor, size customization'dan dilediğiniz kısayolu atayabilirsiniz.

      Sil
  5. Corel sayfaları karışık ise, alfabetik veya küçükten büyüğe nasıl sıralama yaptırılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef CorelDRAW'da bahsettiğiniz gibi bir özellik bulunmamaktadır.

      Sil
  6. facing pages çalışırken bir nesneyi ya da yazıyı diğer sayfaya da otomatik geçiriyor, örnek 3-4. sayfayı aynı görüp 3. sayfada ne varsa 4. sayfaya da atıyor bu durumu nasıl düzeltebilirim. ben eksik birşeymi yapıyorum?

    YanıtlaSil
  7. yorumum çıkmadı herhalde :) tekrar yazayım çıktıysada kusura bakmayın.... facing pages çalışırken bir sayfaya yaptığım çalışmayı diğer sayfaya otomatik atıyor, master yapmadığım halde, örnek 3-4. sayfalarda çalışırken 3. sayfaya ne yaptıysam 4. sayfada da aynısı görünüyor, bu durumu nasıl düzeltebilirim. saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm sayfalarda görünen nesneler ya master page ya da desktop'ta kalmıştır. Object Manager'de nesneleri bulup dilediğiniz sayfaya taşıyabilirsiniz.

      Sil
    2. malesef master page ya da desktop'ta birşey yok orda olsa bütün sayfalarda olması gerekir zaten, benim problemim sayfaları 2'şer 2'şer görüyor, yani 2-3 olan karşılık sayfalarda birşey yaptığımda 4-5. sayflarda aynısı görünüyor.

      Sil
  8. corelde ikiyüz sayfalık işi aynı anda pdf yapabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  9. nasıl karşılıklı sayfaları tek ekranda görebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facing Page özelliği ile yapabilirsiniz. Blogta konuyla ilgili bir makalemiz mevcut.

      Sil
  10. Corel de yan yana actigimiz sayfalari yan yana pdf nasil kaydederiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yan yan PDF olarak aktarmaktan kastınız her iki sayfayı bir sayfa olarak aktarmak ise böyle bir özellik yok. Baskı öncesi montaj programlarında da böyle bir şeyle çalışmak mümkün olmaz, olsa da operatörü ciddi anlamda zorlar.

      Sadece yan yan görüntülemek istiyorsanız PDF görüntüleyicilerin benzer özellikleri var.

      Sil
  11. Merhaba Kürşat bey. İllutrator programında olduğu gibi art board neden olmuyor Corel'de? Biz sebeplerle değil sonuçlarla ilgileniyoruz açıkçası. Artboard istiyoruz. Sayfalar arasında gezinip onu oradan bunu buradan aramak istemiyoruz. Neden bu kolaylığı kullanıcılarından esirgiyor bu program?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, CorelDRAW'ın son sürümünü kullanıyorsanız Adobe Illustrator'den çok daha detaylı Page (artboard) ayarlamaları yapılabildiğini göreceksiniz. İster illustrator'deki gibi ister CorelDRAW'daki gibi isterseniz de CorelDRAW'ın getirdiği yeni ve çok daha verimli olan bir mantıkla sayfaları kullanabilirisiniz.

      Sil