3 Nisan 2012 Salı

CorelDRAW GS X6 Deneme Sürümü Kurulumu

Program kurmak, özellikle çok bileşenli grafik yazılımlarını install etmek biraz bilgi gerektiriyor ki hangi yazılımları nasıl kurmanız gerektiği önem arz ediyor. CorelDRAW Graphic Suite X6 kurulumu çok zor olmasa da yine de biraz detaylı olduğu için adım adım bir kurulum rehber hazırladım.

CorelDRAW Graphic Suite X6 Deneme Sürümü Kurulum Rehberi.

Öncelikle işletim sisteminizin 32 bit mi ya da 64 bit mi olduğunu bilerek setup dosyasını indirin. İşletim sisteminiz 64 bit ise mutlaka 64 bit setup dosyasından kurulum yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü 64 bit Corel çok hızlı ve daha sorunsuz. Aynı zamanda 2 gb ve üstü dosyalarla çalışmanıza da izin veriyor.

İşe CorelDRAW Graphic Suite X6 Setup dosyasını buradan indirmekle başlayalım. Download bağlantısına tıkladığınızda küçük bir pencere açılacak ve burada 64 bit için farklı bir bağlantı verilecek.
32 bit setup dosyasının adı CorelDRAWGraphicsSuiteX6Installer_EN32Bit.exe ve büyüklüğü 503 mb.
64 bit setup dosyasının adı CorelDRAWGraphicsSuiteX6Installer_EN64Bit.exe ve büyüklüğü 496 mb.

Dosyamızı indirdikten sonra çift tıklayarak çalıştıralım. Karşımıza aşağıdaki pencere gelecek ve Setup ön hazırlığı yapılırken kısa bür süre bekleyeceğiz.


Sonrasında ise yine aşağıdaki ekran görüntüsünde göreceğiniz bir son kullanıcı lisans sözleşmesi gelecek. Bu sözleşmeyi kabul edip Next düğmesine basıp devam ediyoruz.

Sonraki adımda ise aşağıdaki şekilde göreceğiniz seri numarası ve kullanıcı adını gireceğiniz pencere gelecek. Kullanıcı adınızı (User Name) yazdıktan sonra eğer seri numaranız var ise seri numaranızı gireceksiniz. Seri numaranız yok ise I dont have a serial number and want to try the product seçeneğini işaretleyip Next düğmesine basarak devam ediyoruz ki bu durumda deneme süresi kurulumdan sonra başlayacaktır. Deneme süresi boyunca hiç bir kısıtlama olmadan CorelDRAW Graphic Suite X6 nın tüm özelliklerini eksiksiz kullanabileceksiniz.

Sonraki pencerede kurulumun nasıl yapılacağını seçeceğiz. Typical Installation seçerseniz Corel paketi tipik olarak (gereken ve gerekmeyen eklentiler, programlar da dahil) yükleyecektir. Biz daha bilinçli bir yükleme yapalım ve Custom Installation'u seçip devam edelim.


Aşağıdaki şekilde de göreceğiniz gibi ilk önce programları seçeceğiz.
Kurulumda Hangilerini seçmeliyim?

Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi PROGRAMS sekmesinde CorelDRAW grafik paketiyle gelen temel yazılımlar ilk önce karşımıza çıkıyor. Bunlardan istediğimizi seçip kurabilir, istemediğimizi kurmayabiliriz. Ama size tavsiyem ekranda gördüğünüz yazılımların tamamını kurmalısınız. Sadece CorelDRAW bile kullanıyor olsanız bu yazılımların hepsine ihtiyacınız var. Şöyle ki;
CorelDRAW
Zaten bunun için kuruyoruz :)

Corel PhotoPaint
CorelDRAW'da bir bitmap'i dışarı çıkarmak için kullanacağımız en iyi ve en doğru yöntem "Edit Bitmap" komutuyla Photopaint'te açıp, daha sonra Photopaint'te sıkıştırmasız bir formatta kaydetmektir. (Tiff, PSD gibi) En azından bu nedenle PhotoPaint kurulmalıdır ki PhotoPAint ayrıca Adobe Photoshop'un tek büyük rakibidir. Photopaint'te olan CMYK desteği ve yeni renk yönetim sistemi gibi profesyonel özellikler Photoshop dışında pek bulabileceğiniz özellikler değil.

CorelCapture
Corel grafik paketinin yıllardır en sadık üyesi CorelCapture. Aslında bir ekran görüntüsü yakalama yazılımı. Hatta ekran görüntüsü yakalama yazılımlarının öncülerindendir kendisi. Peki bunu neden kuralım?. CorelDRAW X4 ile gelen en güzel özelliklerden biri olan WhatTheFont (font bulma özelliği) çalışabilmesi için CorelCapture kurulmalıdır.

CorelConnect
Aslında hakkında başlı başına bir yazı yazılması gereken ve CorelDRAW graifk paketinin yeni üyesi bir malzeme (resim, clipart, font vs) yönetim ve organizasyon yazılımı. CorelConnect'i Adobe Bridge'e benzetebiliriz ama henüz ilk sürümü olduğu için çok basit, sade ve henüz emekleme aşamasında olduğunu belirtmeliyi. Connect'in en güzel özelliği (ki Bridge'de bile yok) CorelDRAW içinde bir Docker olarak açılabilmesi (Scrapbook gibi) ve buradan içeriğin yönetilebilmesi. Scrapbook'un yerini alacak olan CorelConnect mutlaka incelenmesi gereken bir yazılım. Yalnız önemli bir not: Eğer varsayılan olmayan bir windows teması kullanıyorsanız Connect'le sorunlar yaşayabilirsiniz. En azından ilk servis pakete kadar.

BitStream Font Navigator
Emektar Font gezgini. Benim için mükemmel bir Font yönetim yazılımı. Hala çok sade ve kullanışlı arayüzüyle benim bir numaram. Üzerine bir çok font yönetim yazılımı çıkmasına ve bunların bir çoğunu kullanmama karşın hiçbir zaman BFN'den vazgeçemedim. CorelDRAW paketiyle gelen binlerce fontu yönetmek, izlemek, gruplandırmak için mutlaka gerekli bir yazılım.


Gelelim FEATURES sekmesine. Buradaki yükleme seçeneklerini de size tek tek açıklamaya çalışayım.
Writting Tools
Kullandığınız klavye diline bağlı olarak onlarca dilin içerisinden kendi kullandığınız dilin zaten seçili olduğunu ögreceksiniz. Türkçe ve İngilizce desteği için bu iki dil seçilmiş durumdadır. Bunun dışında başka bir dil desteği eklemek isterseniz dilediğinizi seçebilirsiniz. Bu arada sadece İngilizce ve Türkçe bile seçili olsa bile CorelDRAW'da her dilde yazabileceğinizi belirtmeliyim. Özellikle Arapça gibi dillerdeki yazıları sorunsuzca yazabilirsiniz. Yine burada Adobe ile kıyaslama yapacağım. Adobe yazılımlarında Arapça yazabilmek için ME sürümünü edinmeniz gerekiyor. CorelDRAW'da böyle bir kısıtlama yok. Dilediğiniz dilde (Çince ve Japonca bile) yazabilirsiniz.




Utilities
Buarada Duplexing Wizard yazdırma ile ilgili ayarlar yapmanızı sağlayan bir özelliktir. Çok da kullanılan bir şey değil. Visual Basic For Applications 6.4 (VBA) mutlaka kurulmalıdır ki meşhur Corel makrolarını çalıştırabilelim. Visual Studio Tools for Applications (VSTA) ise başlı başına CorelDRAW X5 paketinde gelen yepyeni bir özellik. Yazılımcılar daha iyi bileceklerdir ki VSTA desteği ile yazılımın kodlarını daha etkin kullanıp çok daha etkin eklentiler yazabilirsiniz. Siz son kullanıcı olarak yazamasanız bile böyle bir desteğin gelmesi çok çok daha gelişmiş eklentiler ve özelliklerle üçüncü parti desteğinin geleceği anlamına geliyor. Özellikle C++ desteği ile... Windows Shell Extensions ise Bir CDR belgesinin özelliklerine Windows'tan (Dosya seçi>Sağ klik>Özellikler) erişebilmenizi sağlar. Dosytayı açmadan ölçülerini, kullanılan fontları, renkleri ve bir çok özelliği görebilmenizi sağlar.

GPL Ghostscript
GhostScript mesleğim açısından en beğendiğim yenilik. GhostScript CorelDRAW'a PostScript 3 desteği getiriyor. Sisteminizde zaten kurulu ise tekrar kurmaya gerek kalmıyor ama değilse mutlaka kurulmalı. Ghostscript'in CorelDRAW'a getirdiği özellikleri ayrı bir yazıda inceleyeceğim.

Additional Import/Export Filters
Bu da birincil dosya biçimlerinden hariç ilave dosya biçimleri desteği sağlar. CorelDRAW endüstri standartı olmuş bir çok dosya biçiminia destekleyen nadir yazılımlardan biridir, belki de yeganedir. CorelDRAW X5 teki yeni dosya biçimleri desteğine yine ayrı bir yazı altında değineceğim.

Guidebook
CorelDRAW kullanma kılavuzu. Güzel ve detaylı bir şekilde hazırlanmış PDF biçimindeki bu kılavuza da göz atmakta mutlaka fayda var.



OPTIONS sekmesinde ise masaüstü simgeleri ve otomatik güncelleştirme seçeneklerini bulacaksınız.

Tüm işlemlerimizi tamamladık Şimdi Install Now düğmesine tıklayıp arkamıza yaslanıp kurulumun tamamlanmasını bekleyeceğiz. Aşağıdaki şelide de göreceğiniz gibi kurulum devam ederken CorelDRAW ile tasarlanmış çalışmaların olduğu bir slayt gösterisinin de tadını çıkarabilirsiniz.
 

Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki pencere karşımıza gelecek. Finish düğmesine tıklayarak kurulumu bitirebilirsiniz.
İşte bu kadar... CorelDRAW Graphic Suite X6'yı bilinçli bir şekilde kurdunuz... Kullanmaya başlayabilirsiniz... CorelDRAW Graphic Suite X6 Türkçe paketi elime ulaştığında full paket kurulumunu da anlatan bir rehber hazırlayacağım. Full paket kurulumunda çok daha fazla özellik bulunduğu için biraz daha uzun bir rehber olacak ama aklınızda soru işareti kalmayacak...

14 yorum:

  1. Font bulma özelliğini kullanabilmek için Capture programınında yüklü olması beni şaşırttı açıkcası ikisinin tamamen bağımsız hareket etmesi gerekirdi. Ayrıca diğer paylaştığınız bilgiler içinde teşekkür ederim gerçekten hepsi açıklayıcı ve doyurucu olmuş. .

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler hocam. Mutlaka birilerinin ihtiyacı vardır.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba;
    Öncelikle blog içerisindeki verilmiş olan tüm bilgiler destekleriniz ve eklenti program destekleriniz için sonsuz teşekkür ederim. Ben uzun zamandır vazgeçmeden corel 12 kullanıyorum. X5 i bazı özel durumlarda kullanıyorum. Sizden öğrenmek istediğim konu şu: Corel 12 deki bir seçenekle çizdiğim kare yada daire gibi şekillerin içi renksiz (boşken) içine tıkladığımda tutabiliyorum. Seçeneği deactive ettiğimde daire içinde rahatlıkla çalışabiliyorum. X5 te de şeklin içine tıkladığımda (şekli değil içindekini tutmak istediğimde) şekli tutmaması için bir sekme yada seçenek var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyla ilgili bir makalemiz var.
      http://corelturk.blogspot.com/2011/06/treat-as-filled.html

      Sil
  4. Çok teşekkür ederim. Bundan sonra tamamen araştırmadan sizi rahatsız etmeyeceğim. Affedin...

    Bu bilgilendirmeleriniz içinde ayrıca Allah razı olsun diliyorum...

    YanıtlaSil
  5. 64 bit te bendeki makrolar çalışmıyo 32 bitte çalışıyo bilginize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. memoli, bir çok makronun 64 bit sürümü yayınlanacak. Mümkün olduğunca buradan bilgilendireceğim.

      Sil
  6. Hocam ben x6 deneme sürümünün süresi doldu uyarı vermeden ve tüm işler x6 olarak kaldı bende x4 kullanıyorum elimde o var sadece işleri açamıyorum deneme sürümünüde tekrar yükliyemiyorum yardımcı olurmusunuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki seçeneğiniz var.

      1. Programız satın almak
      2. Başka bir bilgisayara deneme sürümünü kurup, tüm belgelerinizi tek tek açıp X4 biçiminde yeniden kaydetmek.

      Sil
  7. deneme sürümü olmayan corel yok mu ya neyı açsam kod ıstıyor hıc bırı de tutmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var tabii ki... Lisanslı sürüm satın alabilirsiniz. Ticari amaçla kullanmayacaksanız ev sürümünü de çok uygun fiyata edinebilirsiniz.

      Sil
  8. Kürşad Hocam iyi günler,
    benim sorum şu; tek pc lik lisanslı bir coreldraw'ım var.
    Bunu ikinci pc ye yükelrsem başıma ne gelir onu öğrenmek istiyorum...
    şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 lisans 1 bilgisayarı lisanlayabilir. Aynı lisans ile ikinci bir bilgisayara yüklenen ürün korsan / yasa dışı olarak işlem görür.

      Sil