9 Mayıs 2013 Perşembe

CorelDRAW Graphics Suite X6.3 - Hotfix 1 yayınlandı.

CorelDRAW Graphics Suite X6 nın üçüncü güncelleştirmesi olan X6 Update 3 (X6.3) yakın zamanda yayınlanmış, CorelDRAW kullanıcılarına bir çok yeni özellik getirmiş ve bir çok da sorunu çözmüştü. Fakat bir şeyler düzelirken başka şeyler de bozulmuştu. Örneğin X6.2 ve öncesi sürümlerde Clone Text özelliğini sorunsuz kullanabiliyorken, X6.3 yüklediğinizde Clone Text kullanılmış dosyaları açamadığımızı gördük. Gerekli geri bildirimler ve raporlar Corel yazılım ekibine gönderildi ve hızllı bir şekilde yeni bir yama hazırlanıp yayınlandı.
CorelDRAW Graphics Suite X6.3 Hotfix 1 adındaki yamayı yüklemek için buradaki 14.4 MB büyüklüğündeki CDGSX6_Update3_HF1.exe dosyasını indirip yüklemeniz yeterli. (Yükleme rehberini bir kaç gün içinde yayınlayacağım).

Dosya boyutundan da anlaşılacağı üzere X6.3 HF1 fazla sayıda düzeltme içermemesine karşın çok önemli ve kritik düzeltmeler içeriyor. Nedir bu düzeltmeler, bakalım.
  1. Çoklu sayfalardaki belgelerde sadece seçili bir nesneyi .eps biçiminde selected only seçili iken export ettiğinizde çıkan .eps dosyası çoklu sayfa içerebiliyordu. Düzeltildi.
  2. Linklenmiş gruplar ile birlikte diğer nesneleri seçtiyseniz ve skew yapmaya çalıştıysanız CorelDRAW yanıt vermiyor, çöküyordu. Düzeltildi
  3. Bazı efektler vektör nesnelerde çalışmıyordu, düzeltildi.
  4. X6.3 ile tüm kullanıcılar için sunulan Polyline ile Alt tuşuna basarak yay çizme özelliği eğer özelleştirilmiş bir arayüz kullanıyorsanız çalışmıyordu, düzeltildi.
  5. Yukarıda da bahsettiğim gibi CLone Text nesnesi içeren dosyalar açılamıyordu, düzeltildi.
  6. Bazı dosyalar yazdırırken gereksiz boş kalıplar (seperation'da plate) bastırıyordu, düzeltildi.
  7. Photo-Paint'te text'lerle çalışırken Texxt Anti-Ailasing sürekli olarak Soft moduna geçiyordu, düzeltildi.
Gördüğünüz gibi önemli üretim, çökme ve çalışma sorunları bu yama ile düzeltilmiş. Fakat CorelDRAW X6 için 3 yama, 2 hotfix yayınlanmasına karşın tüm sorunlar çözülmüş değil. Ama merak etmeyin, Corel ekibi X6 için gerçekten de çok sıkı çalışıyor ve daha bir çok hatanın sonraki yama ile düzeltileceğini düşünüyorum.

Her zaman olduğu gibi yaşadığınız sorunları bana bildirirseniz bir sonraki yamada ya da bir sonraki sürümde çözüme kavuşma ihtimalinin oldukça yüksek olacağını belirtmeliyim.

Son olarak şunu da belirtmeliyim ki, X6.3 HF1 yüklendikten sonra CorelDRAW sürüm numarasında bir değişiklik olmayacaktır. Sürüm numarası yine 16.3.0.1114 olarak gözükecektir, çünkü Hotfix'ler ana sürüm numarasını değiştirmiyor. Ama bir şeylerin değişmiş olması lazım değil mi? Evet, sadece bir kaç temel .dll dosyasının sürüm numarası değişiyor. C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Programs\ klasörünün içinde bulacağınız CorelDrw.dll, CRLCLR.dll, CRLCLR.dll gibi bir kaç .dll dosyasının sürümü numarası HF1 ile 16.03.0.1115'e yükselmiş oluyor. Bu .dll dosyalarını kontrol edip HF1'in doğru yüklenip yüklenmediğini anlayabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Teşekkürler hocam....
    doğrusu bahsi geçen sorunlarla karşılaşmadım, ama yükleyeceğim...

    YanıtlaSil
  2. Bende karşılaşmadım bahsedilen sorunlarla ilk fırsatta yüklemeyi düşünüyorum, gerçi dün bir uyaı penceresi acılı verdi kendiliğinden hotfix download gibi bir şeyler yazıyordu iş yoğunluğundan es geçmek zorunda kaldım

    YanıtlaSil