6 Haziran 2011 Pazartesi

Clone aracı kullanımı

Tüm CorelTurk Blog takipçilerine kolay gelsin diyorum. Bu gün Corel’in "Clone" aracından basitçe bahsedeceğim.
Araca Edit menüsünün altından kolayca erişebilirsiniz.

Ne işe yarar Clone aracı? Basitçe Clone ettiğiniz nesneyi kopyalar. Master kopyada yapılan değişiklikleri ise diğer kopyalara yansıtır. Ben gerçek hayattan örnek vermeyi sevdiğimden yine gerçek hayattan bir örnek vereyim. Diyelim bir katalog yapıyorsunuz ve tüm sayfaların başı aynı (Banner bölümü). Müşteride habire o bölümü değiştiriyor. Tabi sayfanın yönüne göre çalışmanın baktığı yön de değişik. Her değişiklikte tüm sayfalarla uğraşmak yerine master kopyada değişiklik yaparsınız ve tüm kataloğa bu değişiklik yansır.

Hadi yapalım :)
Öncelikle ana şekli vs’yi seçelim ve Edit menüsünden “Clone” a tıklayalım.
Object Manager da nasıl göründüğünü görüyorsunuz.
Object Manager sizde yok mu? Çok büyük hata. Corel kullanıcısı mutlaka Object Manager ile çalışmalı. Hemen Window - Dockers - Object Manager dan açın.
Konuya dönersek. Clone ile birden fazla Clone oluşturabiliriz. Bunun için Master şekil seçiliyken yine clone komutunu vermeliyiz. Copy/Paste çalışmıyor.
Aşağıdaki çizimde gördüğünüz gibi; clone’lardan biri faklı renk. Ama Master işaretliyken yapılan renk değişikliği yine bu clone’u değiştirir.
Hadi çalışmada gibi kullanalım. Yeni 2 sayfa açalım ve clonları bu iki sayfaya yerleştirelim. 2. sayfaya yerleştirdiğimiz şekli Toolbar’daki “Mirror horizontally“ aracıyla aynasını alalım.
Gerçek çalışmadaki gibi banner’ın yönünü sayfa sayfa göründüğünde bütünlük olsun diye çevirdik. Dikkat ettiyseniz ekran görüntülerinde Object Manager görüntüsüne de yer vermeye gayret ediyorum.
Şimdi birinci sayfaya yani ana şeklin olduğu sayfaya gidiyorum ve ufak değişiklikler yapıyorum. Mesela rengi turuncu yapıyorum.
Değişiklikler 3 sayfaya da yansıdı.
Birazda farklı şeyler yapalım. Mesela renk geçişi.
2. sayfayı gördünüz mü? Bence bu olmadı. Renk geçişide aynasını aldığımız için ters olsa daha iyi olurdu. Yani Turuncudan kırmızıya değil, kırmızıdan turuncuya olsa. Neyse elle düzeltiyoruz artık.
Clone da değişiklik yaptık. Böylece clone zincirini kırmış olduk. Daha iyi anlaşılsın diye ana rengi zıt bir renkle değiştireyim.
Bakın Master ın rengini değiştirdim ama 2. sayfadaki renk değişmedi. 2. sayfadaki clone’a sağ tıklayalım. Karşımıza 2 yeni araç çıktı.
Buradan Revert To Master’ı seçersek yeni bir pencere geliyor. Bu araç ile yapılan değişikliği masterdakine uyumlu hale getiriyoruz. Ekranda Doldurma rengi master’a uygun hale getiriliyor.
Select Master ise adı üstünde Master şekli seçiyor.
Şimdide şekli değiştirelim. Master’ı deforme ediyorum. Oda ne? 2. sayfada aynasını aldığımız banner düz hale gelmiş. Gıcık işte :)
Master şekil de Shape Tool ile değişiklik yapalım.
Shape Tool ile yaptığım değişiklikler diğer sayfalara yansıdı. Ama mesela bir kare çizip master şekilden silmeye kalkarsanız ilgili tool lar pasif halde kalıyor silinmiyor.
Clone’lar da ise silme işlemi uygulana biliyor.



Ama Revert To Master stabil bu silme sonucunda stabil olmayabiliyor. Ben yapınca sayfanın dışına bir yere yine düz olarak çıktı.
Sonuçta Clone aracı işlevsel ve kullanabilir ama sanırım biraz daha revize edilmesi gerekiyor. Ama ufak tefek işlerde kullanılabilecek bir araç.

4 yorum:

  1. corel draw 12 de bi sıkıntım var yardımcı olurmusunuz clone toll ayarları ile alakalı ?
    emregezereg@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzu buraya yazabilirsiniz. Ne gibi bir problem yaşıyorsunuz?

      Sil
    2. corel draw 2018 de shape tool aracinda problemim var yardimci olurmusunuz?

      Sil
    3. corel draw shape tool sorunum var yardimci ola bilirmisiniz shape tool calismiyor

      Sil