10 Nisan 2013 Çarşamba

CorelDRAW GS X6.3 yenilik: Photopaint'te yeni efektler.

CorelDRAW ve Photopaint'teki bitmap efektlerinin ne kadar başarılı olduğunu her defasında dile getirmeye çalışıyorum. Öyle ki bu efektlerin sayısı hem oldukça fazla hem de bir kaç tıklamayla harika etkiler almanızı sağlıyor. Örneğin dramatik etkiler, kar, yağmur ve sis etkisi, sayfa kıvırma etkisi gibi bir çok bitmap efektini uygulayabilirsiniz. Blog'ta Bitmap Efektleriyle ilgili diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

CorelDRAW GS X6.3 ile uzun zamandır yenilik getirilmeyen bitmap efektlerine yenileri eklendi. Bu efektlerin katman ve seçim gerektirmeyenleri aynı zamanda CorelDRAW'a da eklendi. Şimdi bu efektleri Photopaint üzerinden inceleyeceğim, CorelDRAW'daki bir kaç sürprizi de sonraki yazılarıma bırakıyorum. Bakalım bu efektler nelermiş...

Yeni efektler

Time Machine (Zaman Makinesi): Bu efektin kullanımı gerçekten de çok kolay ve çok verimli. Görselde de görebileceğiniz gibi seçtiğiniz fotoğraflarınıza 1800’lerden 1900’lerin sonuna kadar kullanılan farklı foto grafik teknikleri uygulamanıza izin veriyor. Hatta seçtiğiniz yıllara ait fotoğraf çerçevelerini de dilerseniz eklemenize izin veriyor.



Colorize (Renklerndirici): Fotoğraflarınıza ve görsellerinize belirlediğiniz renk tonlarını uygulayan bu efekt farklı etkiler elde etmek için de kullanılabilir.

Sepia Toning (Sepya Tonlaması): Adından da anlaşılacağı gibi sarımtırak sepya tonlamalarını bu efektle gerçekleştirebilirsiniz. Birkaç tıklamayla efektin yoğunluğunu da ayarlayabilirsiniz.

Bokeh Blur: X6.3 ile birlikte gelen Planar Mask Tool ile kullandığınızda Depth of Field (derinlik) etkisi verebileceğiniz bir efekt. Bu efektle dilerseniz seçtiğiniz bölgelerin belirli kısımlarını bulanık yapıp derinlik etkisi verebilir, dilerseniz fotoğraflarınıza minyatür etkisi de verebilirsiniz.

Lens olarak Unsharp Mask: Corel Photopaint’te lens ibaresi farklı anlamlarda kullanılabiliyor. Burada bahsedilen lens’in Adobe Photoshop’taki karşılığı Smart Filters’dir. Yani herhangi bir katmana lens olarak bir efekt verirseniz bu efekti daha sonra dilediğiniz gibi değiştirebilir ya da silebilirsiniz. Böylece görselinizin orijinalliği hiçbir şekilde bozulmadan üzerinde oynamalar yapabilirsiniz. Unsharp Mask etkisi de X6.3 ile birlikte Lens olarak kullanılabiliyor. Yani daha sonra değerlerini değiştirebileceğiniz bir efekt olarak yer alıyor.

Add Noise: Gürültü, daha doğrusu parazit efekti X6.3 ile birlikte 16 bit Gri skala ve 48 bit görsellerde kullanılabilir duruma getirildi.

Yeni Araçlar

Planar Mask Tool: Bildiğimiz maske araçlarından farklı olarak çalışan bu yeni maske aracı seçimlerinizde belirli bölgelerde feather (yumuşatma) etkisi vermenizi sağlıyor. Ayrıca Tilt Shift efekti uygulayarak gerçek görüntüleri minyatür maketlermiş gibi de gösterebilirsiniz. Buradaki videoda detaylı anlatımını bulabilirsiniz.

Şeffaflık ayarlamak için Alt tuşu kullanımı: Corel Photopaint’te bildiğiniz gibi fırçalarla çalışırken Shift tuşuna basarak fırça kalınlığını ayarlayabiliyorduk. X6.3 ile birlikte Alt tuşu ile fırça şeffaflığını da ayarlayabileceğiz.

CDGS X6.3'te bulunan yeni özellikler CDGS X7 özellikleri olup premium üyelik gerektirmektedir.

5 yorum:

  1. sağolun hocam. çok yardımcı oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
  2. Güzel inceleme, eline fikrine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat, sanırım en çok Planar Mask ve Bokeh Blur efektini seveceksin :)

      Sil
  3. evet hocam ya. planar mask çok hoç gözüktü gözüme... sepia da fena değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arıca dikkat ettiniz mi... efekt pencereleri açıkken navigasyon yapılabiliyor. Bu da bir yenilik. Aynı zamanda preview düğmesi, kilit simgesi de kaldırıldı. Uygulayacağınız her efekt gerçek zamanlı olarak gösteriliyor. Bu da bir yenilik...

      Sil