17 Nisan 2013 Çarşamba

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 11 - Transparan Vektör Desenler

CorelDRAW sürümlerinde tanıtılmayan bir çok gizli özellik olduğunu daha önce de belirtmiş ve tüm bu gizli özellikleri ve yenilikleri sizlerle paylaşmıştım. Bu konuda biraz arayı açmışım ve son zamanlarda gizli özelliklerle ilgili bir şey paylaşmadığımı fark edince CorelTÜRK Blog okuyucularını Corel'deki gizli yenilik ve özelliklerden mahrum bırakmamak için tekrar kolları sıvadım.

Yeni gizli özelliğimiz Pattern'lerle ilgili... CorelDRAW bir çok dolgu çeşidini pratik bir şekilde uygulamamıza izin veriyor. Solid, pattern, texture, gradient gibi... Corel DRAW'daki dolgu çeşitleri arasından genelde tekstil sektöründe kullanılan bunun yanında desen çalışmalarında sıklıkla kullandığımız Pattern Fill (desen dolgu) özelliğini bilmeyenler için küçük bir kaç hatırlatma yapayım.
Pattern Fill içinde 3 farklı dolgu seçeneği mevcuttur. Bunlar 2 Color, Full color ve Bitmap Pattern'lerdir. Bunların içinden sıklıkla kullanılanın Full Color Pattern olmasının sebebi de tamamen vektör çizimleri kullanabildiğimiz bir desen dolgu türü olmasıdır.

Corel ekibi son iki sürümde (X5 ve X6) Full Color Pattern Fill'i geliştirmeye özen gösteriyor. Öncelikle X5 sürümünde full color pattern fill görüntü kalitesi düzeltildi. X5 öncesi sürümlerde özene bezene hazırladığınız vektör desen dolguları dolgu olarak kullandığınızda ekranda kenarlarını kırık kırık görürdünüz. Her ne kadar baskıda ya da raster çıkışta bu sorun yaşanmasa da tasarım aşamasında rahatsız edici olabiliyordu. İşte X5 sürümünde bu sorun giderildi ve pürüzsüz full color patern'lerle çalışmaya başladık.

Full color pattern in en büyük dezavantajlarından biri de transparan (şeffaf) zeminli kullanılamıyor olmasıydı. Yani ne yaparsanız yapın full color pattern ile dolgu verdiğiniz bir nesnenin zemininde illa ki beyaz bir zemin oluşuyordu. İşte çözüm X6'da gizli yeniliklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. X6'da artık full color patternlerinizi şeffaf zeminli kullanabiliyorsunuz. Aşağıdaki görsel durumu daha iyi açıklayacaktır.

Diğer X6 gizli yenilikleri


5 yorum:

  1. Corel ilk önce kitlenme sorununu çözsün sonra yeniliklere geçsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız, (önce adını yazsa iyi olacaktı ama olsun..)

      Birkaç sorum olacak,
      1- kitlenme demişsiniz, "kit" nedir ? ve bu "kit"lenme nasılk bir sorundur, hengi durumlarda olur ve sürekli midir ?
      2- Corel yazılımınız lisanslı mı ?
      3- Corel yazılımcıları tarafından yayınlanan "up" (yamalar) yüklü mü ?
      4- Burada ve corel.com forumlarında da tartışılan sorunlara aşina mısınız ve siz de sorunlara dair birşeyler paylaştınız mı ?

      Sil
  2. aferin la sağlam cevap çakmışsın

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    İnternetten indirdiğimiz bir deseni pattern fill olarak kaydedebilirmiyiz.
    Tesekkur ediyorum (İLKNUR)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlknur,

      Evet internetten indirdiğiniz bir deseni pattern fill olarak kaydedebilirsiniz. Desen vektör ise vector pattern, bitmap ise bitmap pattern olarak kaydedebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey deseni CorelDRAW sayfasına import ettikten sonra Tools>Create>Pattern Fill komutunu çalıştırıp ardından desenin sınırlarını belirlemek.

      Sil