1 Mayıs 2008 Perşembe

Corel DRAW X4 Yenilik 17 (Adobe CMM)

CorelDRAW renk yönetimi konusunda rakiplerine göre oldukça iyi bir yerde. Overprint Preview ve spot renk gösterimi ile de yerini masaüstü yayıncılık sektöründe sağlamlaştırdı. CorelDRAW x4 yeniliklerinden biri olan renk yönetimindeki yenilik ise Adobe'nin yardımyıla gerçekleşti. Bundan böyle Corel X4 versiyonunda Adobe programlarında gördüğünüz renkleri göreceksiniz.


CorelDRAW'da Tools menüsünde Color Managament'e tıklarsanız Color Managament (renk yönetimi) penceresi karşınıza çıkar. Buradan çok çeşitli renk ayarları yapabilirsiniz. Renklerle ilgili hataları düzeltebilirsiniz. Pencerede Ortadaki RGB simgesine tıklarsanız renk çevirimlerinin ve renk gösteriminin ayarlarını değiştirebileceğiniz bir pencere ile karşılaşırsınız. Burada Color Engine bölümünde Kodak Digital Science CMM ve Microsoft ICM CMM seçenekleri önceki sürümlerde de bulunuyordu. Varsayılan olarak Kodak Digital Science CMM kullanılır. X4 sürümünde ise Adobe CMM'i bir yenilik olarak görüyoruz. Fakat X4'ü kurduğunuzda burada Adobe CMM'i görmezseniz şaşırmayın. Çünkü Adobe CMM desteği adobe tarafından sağlanan renk yönetim apilerinin 3. parti yazılımlar tarafından kullanılmasıyla elde ediliyor. Yani CorelDRAW'da Adobe CMM kullanmak için Adobe CMM'i bilgisayarınıza yüklemeniz gerekir.

Adobe CMM Adobe paketiyle dağıtılmayan yeni bir uygulama. Normalde Adobe programlarını kurduğunuz zaman Adobe programları yine adobe cmm apilerini kullanır. Fakat bu apilerin 3.parti yazılımlar tarafından kullanılması için Adobe CMM'i adobe'nin sitesinden indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekir. 22,5 mb'lık Adobe CMM kurulum dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Adobe CMM'i kurduktan sonra CorelDRAW'ı başlatın. Color Managament bölümünde 3. bir seçenek olarak ADOBE CMM'i göreceksiniz. Adobe Cmm'i seçerseniz Photoshop, illustrator ya da indesign gibi yazılımlarda gördüğünüz renkler ile CorelDRAW'da gördüğünüz renkler aynı olacaktır. Tabi aynı renk profillerini kullandığınız takdirde.

6 yorum:

  1. Çok kaliteli ve mantıklı bir bilgi, emeğine sağlık tşk. ediyorum çok işime yaradı.

    YanıtlaSil
  2. Süper bir bilgi, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. dediğiniz şekilde kurdum ama 3. seçenek olarak çıkmadı öyle bir şey hala 2 seçenek var

    x4 için konuşuyorum

    YanıtlaSil
  4. Kurulumdan kaynaklanan bir sourn olabilir.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil