25 Mayıs 2012 Cuma

Corel nostaljisi...

İlk kullandığınız CorelDRAW sürümünü hatırlıyor musunuz? Ben CorelDRAW 3 ile başlamıştım ve geçtiğimiz yaklaşık 20 sene süresi boyunca da tüm sürümlerini kullandım ve bildiğiniz gibi severek kullanmaya devam ediyorum. 1989 yılında başlayan CorelDRAW serüveni neredeyse çeyrek asırı geride bıraktı. Detaylarıyla kronolojik olarak CorelDRAW'ın kısa tarihi'ni inceleyebileceğiniz gibi teknik olara da CorelDRAW Sürümlerine kısaca göz atabilirsiniz. Fakat bu yazımda daha ilginç şeyler paylaşacağım. Ekran görüntüleri, yeni nesilin pek de bilemeyeceği OS/2 işletim sistemi için geliştirilen sürümlerini, Floppy disketlerini, CD kutuları gibi pek çok sürpriz hazırladım. E hadi başlayalım...

Kod Adı: Waldo. Sene 1987, CorelDRAW geliştirilmeye başlanıyor.

Corel'in ilk logosu.

CorelDRAW 1 kutusu... gerçeğini gören var mı?

Corel DRAW Sürüm 1.21... Sene 1990... Pantone firması Corel başlangıç ekranına en başından beri yapışmış :)

Corel DRAW sürüm 2.0, sene 1991... Renklenmişiz... 1991 senesinde yayınlanmış bir CorelDRAW 2.0 incelemesine buradan erişebilirsiniz.


Ülkemizde de ilk sürümünden bu yana CorelDRAW kullananlarımız var fakat IBM'in OS/2 işletim sistemi için olan sürümünü hangimiz görebildik?

OS/2 için üretilen Corel DRAW paketinde bugüne kadar gelememiş CorelCHART, MOSAIC, WFNboss gibi yazılımlar da vardı.


OS/2 için üretilen CorelDRAW'ın görüntüsü. Sürüm 2.5 olmalı... Ne kadar az araç var değil mi? Henüz dockerlar ve paneller bile yok. Fakat o yıllara göre oldukça başarılı bir yazılımdı... Özellikle vektör efektleri tartışmasız rakipsizdi...

CorelDRAW Sürüm 2... Sol tarafta Wireframe görüntü, sağ tarafta ise render yapılmış asıl görüntü.

Corel PhotoPaint 3.0... Sene 1992... En alttaki yazıya bakın, bizim bildiğimiz PhotoPaint aslında ZSoft firmasından satın alınmış.

CorelDRAW Suite 3'ün tüm uygulamaları.

Dünyanın ikinci sayfa tasarmı yazılımı, Windows'un da ilk sayfa tasarım yazılımı olan Corel Ventura için 3. parti eklentilerin 5.25 inçlik disketleri.

CorelDRAW sürüm 4 CD kabı görseli ve Meşhur balonumuz...

CorelDRAW sürüm 5 Kutu görseli

CorelDRAW 6 CD görseli...

CorelDRAW 6... X6 değil, sadece 6... yani 10 sürüm öncesi. CorelDRAW 6 sürümü çok başarılı bir paketti. Windows 95'in tüm nimetlerinden yararlanıyor ve yanlış hatırlamıyorsam Corel Motion adında bir 3D animasyon yazılımı da bu paketle birlikte geliyordu.

Bir başka CorelDRAW 6 ekran görüntüsü. Menüler ve araçlar çoğalmaya başlamış.

CorelDRAW 7 CD kabı görseli.

Bizi DropShadow'la tanıştıran sürüm 8... ki o zamanlar hiç bir vektörel yazılım drop shadow efekti barındırmıyordu.
Ve CorelDRAW 9... Az çekmedim bu sürümden... özellikle de dekupe edilmiş bitmap'leri çevirdiğinizde film çıkışta maskeleri dönmüyor ve bitmap'ler kesiliyordu... :)

Ve MacOS üzerinde çalışan Corel 11. Arayüze bakın ne kadar da hoş...



CorelDRAW Graphics Suite 12 kutu ve CD.
Orijinal görseller için Çağlar Umut Tosun'a teşekkürler.

Şimdilik bu kadar... Elinde CorelDRAW ile ilgili, geçmişe dönük farklı görseller olan varsa lütfen paylaşın.

10 yorum:

  1. heyt be ne günlerdi corel 7 ile başladım bende ama corel 4ü gösterdikleride vayy demiştim :D anılarımı tazelediniz kürşat bey hoş bir paylaşım olmuş teşekkürler emeğinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  2. Sanırım en genç benim :) CorelDRAW 10 İle başlamıştım. 12,X3, X5 diye devam etmekte :)

    YanıtlaSil
  3. Kürşad Bey, süper olmuş ellerinize sağlık. Ben aktif olarak kullanmasamda evimde Windows 3.1 kurulu olan 80486 bilgisayarımda CorelDraw 5 yüklüydü ve ilk onu denedim. :)
    Ağabeyimin bir ödevini onunla yazmıştık :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de ilk makinem 80286 işlemcili, 1 mb ram, 40 mb HDD ve 320 x 240 monochrome bir monitörü olan bilgisayardı. Bırakın Windos yüklemeyi, bir faresi bile yoktu...

      CorelDRAW'ı ise ilk defa 1994 senesinde Pentium 100 bir makinede görmüştüm... görüş o görüş :)

      Sil
  4. ilk PC lere gelecek olursak ben daha eskiyim :) 8088 bir sistemim vardı :) üzerinde 640kb bellek 8mhz işlemci vardı :)

    2 tane HD disket sürücüsü vardı biri 5.25" diğeri 3.5" hdd ise hak getire. ekran 8bit hercules ekrandı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne günlerdi :)... Yapacak bir şey olmadığından basic'te program yazardık... Ben işi bir adım öteye götürüp çok basit grafik ekranlı, menülü eğitim uygulamaları yazmıştım.

      Sil
  5. hehe PC'imden önce comodore'um vardı. dergiler alır oradaki basic kodlarıyla bir şeyler yapmaya çalışırdık.

    Programcılığı foxpro/cobol/pascal/ konbinasyonuyla yaptım mandıra programı sadece ; yüzünden 2 hafta boyunca beni tırmalattığından bıraktım :) Akıllı adamın işi değil bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Programcılık çok zevkli, neticede ortaya çalışan bir şey koyuyorsun... Akıllı adam işi olmadığı konusunda hemfikirim :)

      Sil
  6. Bende Corel 1'den 5'e kadar var. Hoş, olsa ne yazar, yeni bilgisayarlarda çalıştırmak ne mümkün.

    YanıtlaSil