14 Mart 2013 Perşembe

Gölgelerin Gücü - 1

Gölgeler, tasarımlara gerçekçi görünüm vermenin yollarından biri ve en çok kullanılanı, en işlevlisi. CorelDRAW programında bir nesneye gölge uygulamak, nesneyi sürükleyip bırakmak kadar kolay. Ama beklentisi daha fazla olan kullanıcılar için de çok sayıda seçenek içeriyor.

En temel özelliklerinden biri gölge rengi konusu. Varsayılan olarak gölgeniz siyahtır. Ama zaman zaman renkli gölgelere ihtiyacınız olacak, örneğin tabelanın altından ışık uyguluyorsanız, tabelanın sunumunu beyaz veya diğer renklerde gölge ile uygulamanız gerekir.

Çok sayıda kullanıcı beyaz gölge uygulayamadığından yakınıyor. Bunun sebebi, şeffaflık operatörünün varsayılan olarak Multiply olarak seçilmesi. Bu operatör, gölgeye açık tonda bir renk verdiğinizde devre dışı kalıyor. Multiply yerine Normal seçerek dilediğiniz renkte gölge oluşturabilirsiniz, elbette çeşitli görünümler için buradaki diğer seçenekleri de deneyebilirsiniz.



Gölgenin sabit bir bölümü, bir de kenarlara doğru gittikçe şeffaflaşan bir bölümü vardır. Property Bar üzerindeki Drop Shadow Opacity kontrolü, sabit bölümün şeffaflığını, Shadow Feathering ise gittikçe şeffaflaşan bölümün kalınlığını belirler. Gölgenin daha belirgin olmasını istiyorsanız, Drop Shadow Opacity değerini yüksek tutun, dışa doğru daha da dağılmasını istiyorsanız Shadow Feathering değerini arttırın.

Drop Shadow aracıyla gölgeyi seçtiğinizde, gölge üzerinde kesikli bir çizgi belirir. Bu çizgi üzerinde beyaz bir dörtgen yer alır. Bu beyaz dörtgeniz kesikli çizgi üzerinde ileri geri hareket ettirerek Drop Shadow Opacity değerini değiştirebilirsiniz.
Bu konuyu böylece tamamlıyoruz. Anlatmamızı istediğiniz konular varsa, bize iletebilirsiniz, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız. Hoşçakalın.

Yazar: Hatice Cesur

1 yorum:

  1. Teşekkürler Hatice hanım; Hızlı başladınız.

    Açıkçası corel'in gölgesini beğenmiyorum. PhotoShop'a göre gerçekçiliği zayıf. Tabi PS ile karşılaştırmak pekde uygun değil.

    Ben genelde yazının aynı renginden bir kopyasını biraz genişletip (mesela outline ile) bitmap'e çeviriyorum. sonra bu bitmap'e blur efekti atıyorum. daha sonra Transparency ile multiply (gölge siyah sa) atıyorum. daha gerçekçi oluyor. üstelik corel'in lens/film zayıflığının da önüne gçiyor.

    Corel lenslerinin bence en büyük zayıflığı da film/ctp aşamasında sorun çıkartması. İşin nihai aşamasında neredeyse tüm corel'ciler lensleri bitmap'e çeviriyor. x5 ve x6 da durum eskiye nazaran daha düzgün olsada (birazda PDF çevirimiyle alakalı gelişmlerden) yinede sıkıntı.

    Bu arada ders için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil