12 Temmuz 2013 Cuma

CorelDRAW X6.3 yenilik: CorelDRAW'da yeni bitmap (raster) efektleri

Önceki yazılarımdan birinde CorelPHOTO-PAINT X6.3'e getirilen bitmap efektlerinden bahsetmiştim... CorelDRAW bir bitmap (raster/pixel) düzenleyici değil, vektör tabanlı bir yazılım olmasına karşın raster (bitmap) efektleri de gözardı edilemeyecek kadar profesyonel. Örneğin dramatik etkiler, kar, yağmur ve sis etkisi, sayfa kıvırma etkisi gibi bir çok bitmap efektini ve çok daha fazlasını uygulayabilirsiniz.

Başlamadan önce yanlış anlamaya mahal vermemek için bu yeniliklerin sadece premium üyelere açık olduğunu fakat X7'de tüm kullanıcılara serbest olacağını belirmeliyim. Yani bu özellikler aslında CorelDRAW X7'nin özellikleridir. Gelelim Corel DRAW X6.3'teki bitmap efektlerine...


Texture Effects (Desen etkileri): Yeni texture efektlerine ulaşmak için Bitmaps menüsüne tıklayıp buradan Texture alt menüsünü açalım. Texture alt menüsünün altında Cobblestone, Elephant Skin, Etching, Plastic, Relief Sculpture ve Stone adlarında tam 5 adet efektin olduğunu göreceğiz... Bunların her biri seçtiğiniz bitmap nesnesine farklı farklı desenler veriyor...

Time Machine (Zaman Makinesi): Bu efektin kullanımı gerçekten de çok kolay ve çok verimli. Görselde de görebileceğiniz gibi seçtiğiniz fotoğraflarınıza 1800’lerden 1900’lerin sonuna kadar kullanılan farklı foto grafik teknikleri uygulamanıza izin veriyor. Hatta seçtiğiniz yıllara ait fotoğraf çerçevelerini de dilerseniz eklemenize izin veriyor.

Sepia Toning (Sepya Tonlaması): Adından da anlaşılacağı gibi sarımtırak sepya tonlamalarını bu efektle gerçekleştirebilirsiniz. Birkaç tıklamayla efektin yoğunluğunu da ayarlayabilirsiniz.

Colorize (Renklerndirici): Fotoğraflarınıza ve görsellerinize belirlediğiniz renk tonlarını uygulayan bu efekt farklı etkiler elde etmek için de kullanılabilir.


Alchemy: Bu efekt farklı desenleri seçtiğimiz görsele bulanıklık kazandırmak için uyguluyor.

Bump-Map: Bu efekt ise sizin de oluşturabileceğiniz desenleri seçtiğimiz görsele hacim kazandırmak için uyguluyor.


CorelDRAW'a kazandırılan efektlerin kendi içlerinde bir çok ayarları var. Bu ayarları değiştirerek çok farklı etkiler yaratmanız mümkün.

2 yorum:

  1. Teşekkürler hocam. Adobe cc güncellemesini yayınladı hocam. Gerçi güncelleme gibi değil de ayrı bir sürüm oldu. Corel nezaman x7'yi yayınlar bilginiz var mı? herhalde betası size ulaşmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adobe CC bir güncellemeden ziyade bambaşka bir yazılım satış şekli. Avantajları var gibi görünse de küçük esnafı gözardı eden bir uygulama. Fakat Corel şu anda böyle bir yol izlemiyor ve izlemeyecek gibi görünüyor. İsteyen tam sürüm satın alır, isteyen premium üyelik...

      CorelDRAW sürümlerinin belirli zaman aralıklarında yenilendiklerini biliyoruz. Blogta yayınladığım ve güncellediğim CorelDRAW sürümleri ile ilgili bir makale var, oradan iki sürüm arasındaki süreyi öğrenebilirsin.

      Sil