28 Şubat 2008 Perşembe

Corel DRAW için kataloglama yazılımı: ROMCat

Corel DRAW dosyalarını thumbnail (küçük resimler) şeklinde görmek mümkün. X4 ve Vista uyumluluğu ile thumbnail görünümleri daha anlaşılır biçimde büyüdü. Fakat kataloglama konusunda işletim sistemi hala yeterli olmuyor. Corel için en iyi ve sanırım tek kataloglama programı ROMCat küçüklüğüne rağmen büyük işler çıkarıyor. ROMCat kuruluma gerek duymayan bir exe dosyası şeklinde geliyor. Çalışma şekli tamamen Bitstream Font Navigator ile aynı. File>Build New Catalog komutuyla Select Source penceresi açılır. Yapmanız gereken tek şey buradan kataloglanmasını istediğiniz klasörü seçmek ve thumbnail collection ile keyword collection kutucuklarını işaretleyip Begin Scanning butonuna tıklamak.

Program seçtiğiniz klasör ve alt klasörlrindeki tüm CDR, CDT, CCX, CMX, PAT uzantılı dosyaların görüntülerini, anahtar kelimelerini (keywords) ve diskteki yerini tarayarak bir katalog oluşturur. Katalogu diske kaydettikten sonra dosyalarınız arasında çok kolay arama yapabilirsiniz. Ayrı ayrı kataloglar oluşturup farklı isimlerde katalog dosyalarını kaydedebilirsiniz. Örneğin ben Corel Clipart'ları için ayrı, logo-marka arşivim için ayrı katalogları tercih ettim.
Arama şekli çok seçenekli ve çok pratik. Özellikle Corel Clipartlarının tamamı keyword içerdiği için istediğiniz sonuçlara çok çabuk ulaşabiliyorsunuz. Dosyaları o an çalıştığınız Corel dökümanının içine anında import edebiliyorsunuz. Kullanımı ücretsiz olan programı bu sayfadan indirip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder