Matbaa ve Reprodüksiyon atölyelerinin sürekli yapmak zorunda oldukları kontrol ve düzeltmelerden biri de dökümandaki RGB bitmapleri bulup bunları tek tek CMYK renk uzayına çevirmek oluyor. Aslında bu işlem bir RIP için Postscript (.prn) belge oluşturulurken, Apply ICC profile ile de yapılabiliyor fakat her RIP için doğru sonuç elde edilemeyebiliyor.
Bazen bir dökümanda yüzlerce RGB bitmap olabiliyor ve bunları tek tek bulup CMYK'ya çevirmek vakit kaybı ve işkence haline gelebiliyor. Bu işkenceden kurtulmak için küçük bir makro yazdım; CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap.
Makronun kullanımı çok kolay. Önce CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap buradan indirin. CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap.gms dosyasını C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite XX\Draw\GMS klasörüne kopyalayıp CorelDRAW'ı yeniden başlatın. (XX sürüm numarasıdır, hangi sürümü kullanıyorsanız onun klasörüne kopyalamalısınız.)
26 Eylül 2008 Cuma
25 Eylül 2008 Perşembe
CorelDRAW'da Alan ve Uzunluk hesaplama
Önceki yazılarımda CorelDESIGNER'da bir nesneni alan ve uzunluğunu nasıl öğrenebileceğinizi anlatmıştım ve CorelDRAW'da böyle bir özellik bulunmadığından da bahsetmiştim. Bir nesnenin alanını ya da uzunluğunu hesaplamak için Oberon Curve Works gibi Corel eklentileri veya Corel makroları kullanılabilir fakat bunlar da malesef ücretli.
CorelDRAW'da alan ve uzunluk hesaplamak için küçük bir makro yazdım ve bunu da CorelTURK Blog okuyucularıyla paylaşmak istiyorum, hem de ücretsiz :)
Makronun yeni sürümü yayınlandı, yazının sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Alan ve uzunluğunu öğrenmek istediğiniz nesneyi seçin. Dikkat etmeniz gereken şey nesnenin vektörel bir çizim olması ve tek bir nesne olması (gruplanmış ya da birden çok seçilmiş olmayacak).
Nesneyi seçtikten sonra;
CorelDRAW X4 için: Tools>Macros>Run CorelDRAW X3 için: Tools>Visual Basic>Play
komutu ile VBA Macro penceresini açın.
Macros in: Bölümünden CTurk_Alan (CorelTurk_Alan.gms) seçin ve Run'a tıklayın.

CorelDRAW'da alan ve uzunluk hesaplamak için küçük bir makro yazdım ve bunu da CorelTURK Blog okuyucularıyla paylaşmak istiyorum, hem de ücretsiz :)
Makronun yeni sürümü yayınlandı, yazının sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Alan ve uzunluğunu öğrenmek istediğiniz nesneyi seçin. Dikkat etmeniz gereken şey nesnenin vektörel bir çizim olması ve tek bir nesne olması (gruplanmış ya da birden çok seçilmiş olmayacak).
Nesneyi seçtikten sonra;
CorelDRAW X4 için: Tools>Macros>Run CorelDRAW X3 için: Tools>Visual Basic>Play
komutu ile VBA Macro penceresini açın.
Macros in: Bölümünden CTurk_Alan (CorelTurk_Alan.gms) seçin ve Run'a tıklayın.

24 Eylül 2008 Çarşamba
Corelclub.org


Corel DRAW Uzmanları için klavye yapışkanları.

20 Eylül 2008 Cumartesi
Arayüz tasarımı yapanlar için CorelDRAW dersleri

16 Eylül 2008 Salı
Paintshop Pro X2 ve Video Studio Pro X2 yayınlandı.


Paint Shop Pro X2 çekici fotoğraflar yaratmak için ihtiyacınız olan herşeyi içeren bir yazılım. Yazılım bir öğretim merkezi barındırıyor ve amatör kullanıcılar için oldukça kolaylık sağlayan tek-tıklamayla fotoğraf düzeltmesi gibi yenilikler içeriyor. Oldukça kolay kullanımlı makyaj araçlarına sahip Paintshoppro X2 (örneğin dişleri beyazlatma), histogram, curve ve level teknikleriyle de renk ve ışık ayarlarını yapabilmenizi sağlıyor. Programı satın aldığınızda ise bir çok hediye yanında geliyor. Corel MediaOnce Pro, Lynda.com'dan video eğitim, Nik Software'in filtreleri gibi. Ultimate sürümünü alırsanız yeni geliştirilmiş 250 kamera Raw biçimi desteği, Background Remover (arkaplan yoketme) eklentisi, 150 adet frame ve Picture Tube, 2 gb USB bellek, Corel Painter Essentials 4 ve bellek kartlarında bozulan ya da silinen resimlerinizi geri getirmek için de bir veri kurtarma yazılımına sahip olacaksınız. Önceki sürümlerle X2 arasındaki farkları da bu PDF belgesinden inceleyebilirsiniz.


6 Eylül 2008 Cumartesi
X4'te dosyaları varsayılan olarak X3 sürüm kaydetmek.

Sürekli bu yöntemle çalışıyorsanız belli bir süre sonra X4'e tam geçmezseniz muhtemelen sadece bu işlemleri yapmamak için X4'e uzun bir süre geçemeyeceksiniz.
Artık CorelDRAW'da da Channels var.

Macromonster oluşumu bu konuda neredeyse tek. Yazılan çoğu makro CorelDRAW'ın sonraki sürümlerinde programın yeni bir özelliği olarak geliyor. Örneğin Oberon (Alex)'in yazdığı Curve Works makrosunun bir özelliği olan Fillet bunlardan biri.
Canavarlar Geliyor ! başlıklı yazımda Macromonster üyelerinin bu sefer CorelDRAW için daha profesyonel ve CorelDRAW'ın eksiklerini kapatacak makrolar hazırlayacaklarından bahsetmiştim. Yeni makrolardan biri nihayet geldi. Dizzy'nin yazdığı Channels makrosu...
4 Eylül 2008 Perşembe
5 dakikada anahtar illustrasyonu yapın.
Bu videoda Weld, Trim, Intersect kullanarak nasıl bir anahtar illustrasyonu yapabileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca diğer çizim teknikleri, dolgu ve başka ipuçlarını da bu videodan öğrenebilirsiniz.
CorelDRAW'da çizgi karakter yapımı.
CorelDRAW'da herhangi bir nesneyi bitmap olarak alıp üzerinden çizebilirsiniz. Genelde de logo çizimlerini bu şekilde yapıyoruz. Karakter çizmek biraz daha uğraştırıcıdır. Bazı tasarımcılar birkaç çalışma yapmış.
Fred Çakmaktaş çizimi.
Grafield Çizimi (Bu sıfırdan yapılan bir çizim).
Sağ tuşu etkili kullanma yolları.
CorelDRAW'da Nesneleri sağ tuşla taşıyarak Powerclip, fit text to path, copy fill, copy outline gibi (tam listesi burada) komutları pratik bir şekilde yapabiliyorsunuz. Bunları yapmak için sağ tuşla sürüklediğiniz nesneyi herhangi bir nesne üzerine bıraktığınızda açılan menüden komutlara tıklamanız gerekir. Dolgu (fill) ve Çizgi (outline) özelliklerini kopyalamak için ise yine sağ tuşla fakat daha da pratik bir yol var. Yeni farkettim ve çok da sevdim :)


Öncelikle iki nesne çizin. Birine dolgu verin (herhangi bir dolgu olabilir) diğerini ise boş bırakın. Dolgu verdiğiniz nesneye önce shift tuşuna basılı tutarak sağ tuşla diğer nesnenin üzerine taşıyın ve bırakın. Taşıdığınız nesnenin dolgusu üzerine gelinen nesneye kopyalanacaktır. Aynı şekilde outline'ı kopyalamak isterseniz bu sefer önce alt tuşuna basılı tutun ve nesneyi diğer nesnenin üstüne sağ tuşla taşıyın ve bırakın. Bu Corel İpucu ile çalışmalarınıza hız katacaksınız.
3 Eylül 2008 Çarşamba
CorelDRAW Yazı efektleri 2

Brian Davies'in X4 için Layers (Katmanlar) makrosu.
CorelDRAW geliştiricileri X4 katman yapısını yeniden kodlayarak kullanıcılarına bir yenilik getirmiş ve kolaylık sağlamışlardı. Diğer X4 yenilikleri gibi katman yapısındaki yenilik de programı daha mantıklı hale getirme çabasının bir sonucu. Yeni katman özellikleri sayesinde her sayfaya bağımsız katmanlar eklenebiliyor, Mastrer Page'e eklenen katmanlar ise tüm sayfalarda ortak kullanılıyor. Fakat X4 öncesi katmanlarla çok haşır neşir olan kullanıcılar bağımlı katmanların dezavantajlarından kurtuldukları gibi bazı kolaylıklarını da kaybetmiş oluyorlar. Örneğin X4 öncesi sürümlerde 20 sayfalık bir dökümanda bir katman silmek isterseniz tüm sayfalardaki aynı katmanı silmiş olursunuz. X4 te ise sadece bulunduğunuz sayfadaki katmanı silersiniz. Bunun gibi X4 öncesi kontrolleri kullanmak ve katmanları daha etkili kullanmak için iyi bir çözüm var. Brain Davies Layers for X4 makrosu.


CorelDRAW'da çoklu sayfa çalışanlara kolaylık !

PageUp ve PageDown tuşları sayfa eklemenin yanında çoklu sayfalı çalışmalarda hızlı gezinmeyi de sağlar.Örneğin 12 sayfalı bir dökümanın 3. sayfasında iken PageUp tuşuna basarsanız 2. sayfaya gidersiniz, aynı şekilde PageDown tuşuna basarsanız 4. sayfaya gidersiniz. Bu tuşlar sayfalar arasındaki gezintiyi oldukça kolaylaştırır ve kullanmaya başladıktan sonra ciddi alışkanlık haline gelir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)