12 Mart 2010 Cuma

CorelDRAW X5 Türkçe yazım ve dizgi için düzeltmeler ve Change Case.

Bu yazıda CorelDRAW'da yaşanan Türkçe dizgi sorunlarının çözümlerini ve Change Case kullanımının detaylı anlatımlarını bulacaksınız.

CorelDRAW'da Türkçe dizgi ile ilgili bazı sorunlar yaşadığımız aşikar. SpellCheck açıkken J harfiyle başlayan (x4 için) bir yazı yazmaya çalıştığınızda program çöküyor. Şöyle bir deneme yapabilirsiniz: CorelDRAW X4'ü sisteminize yüklediniz ve tüm servis paketleri de kurduğunuzu varsayıyorum. Hemen Text Tool (F8) seçip sayfada herhangi bir yere tıklayın ve "Java" yazıp Pick Tool'a tıklayın. SpellCheck açıksa (ki standart kurulumda çaık olacaktır) CorelDRAW'ınız A.R.M bile çıkmadan çökecektir.

Bu sorun CorelDRAW X5'te de karşınıza çıkabilir. Çıkabilir diyorum çünkü tam olarak test edemedim. Daha önce CorelDRAW'ın hiç bir sürümü yüklenmemiş bir sisteme CorelDRAW X5 kurup denemek gerekiyor. Çünkü önceki sürümden kalan registry kayıtları da bu hataya sebep olabiliyor. Bir fırsat yaratıp deneyip sonucu da sizinle paylaşabilirim ya da bunu deneyenler olursa bizimle de paylaşmalarını isteyebilirim :)

Java, Jasmin yazınca neden CorelDRAW çöküyor ilginç değil mi? Aslında çok basit, QuickCorrect ve SpellCheck sistemine bağlı olarak CorelDRAW'da siz bir yazı yazmaya başladığınızda yazım hataları otomatik olarak aranıyor ve düzeltiliyor. İşte Türkçe SpellCheck ve QuickCorrect kütüphanesindeki bir hata yüzünden belirli harflerle başlayan kelimeler yazıldığında hata oluşuyor.

Bu sorunun önüne geçmek çok basit. Şöyle ki;

Öncelikle Tools>Options>Text>Spelling bölümünden Perform automatic spell checking işaretini kaldırın.



Sonra da Quick Correct'teki Replace Text While Typing işaretini kaldırın. İşi garantiye almak için Tools>Save Settings As default tıklayın.

Bundan sonra CorelDRAW'ınız yazım sırasında çökmeyecektir. Tabi bu durumda da yazım hataları denetlenemeyecek. Umarım X5'te bu hata giderilmiştir de CorelDRAW'ın yazım denetimini verilmi bir şekilde kullanabilelim. Corel'den beklentimiz kendi dilimizde dizgi yaparken Word benzeri diğer yazılımlara olan bağımlılığımızı ortadan kaldırması...

Change Case nedir, ne değildir, CorelDRAW'da nasıl kullanılır?

Bu düzeltmeler için Corel'e yaptığımız baskıların :) sonucunu yavaş yavaş lamaya başladığımızı söylemeliyim. Bir çoğunuz Change Case (Kasa Değiştir) duymuşsunuzdur. Tipo dizgiden gelen bir terimdir aslında. Tipo dizgide kasanın çekmecelerinde olan hurufata bağlı olarak terimler bulunmaktadır. Kasanın üzerindeki çekmecelere Büyük harfler altındaki çekmecelere de küçük harfler konulurdu. Bu nedenle büyük harflere UpperCase (Kasa üstü), küçük harflere de LowerCase (kasa altı) denilirdi. Bu terimler Dijital tipografiye de aynen bu şekilde geçmiştir.

Change Case seçilen bir metindeki büyük harfleri küçültmeye, küçük harfleri büyütmeye yarar. Şöyle ki CapsLock tuşunuz açık kaldı ve ekrana bakmadan yazmaya başladınız "şÖYLE BİR ŞEY YAZDINIZ" bu satırın daha uzun olduğunu düşünün. Bunu tekrar yazmak yerine LowerCase komutunu kullanarak tümünü küçük harf yapabilirsiniz.

Yıkarıda da görüleceği üzere 5 farklı büyük-küçük harf değişikliği yapabilirsiniz. Bu pencereye Text menüsünden ulaşabilirsiniz.

CorelDRAW'da Türkçe harflerde ChangeCase işleminde bir sorun vardı ki bu işlemi kullanmak gerçekten de risk demekti. Fakat bu sorun X5 sürümünde giderildi. Özellikle "İ" ve "ı" harflerinde yaşanan sorun Adobe Indesign'da ise daha vahim bir hal almış durumda. CorelDRAW X5 öncesi sürümlerde "ı" (küçük ı) harfini ChangeCase ile büyütmeye çalıştığınızda hiç bir değişiklik olmaz. Aynı şey "İ" harfi için de geçerli. Küçültmek istediğinizde hiç bir değişiklik olmaz. "I" harfi ise "i" ye, "İ" harfi ise "ı" ya dönüşür. Adobe Indesign CS4 ise malesef bu harflerde tamamen saçmalıyor. Tamamen sayfa düzenleme ve dizgi yazılımı olan Adobe Indesign CS4'te (ki Adobe Türkçe ve diğer yerelleştirmelere çok daha fazla destek vermektedir) böyle bir hata olması çok tuhaf değil mi. Ayrıca şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. CorelDRAW'daki tOGGLE cASE özelliği Adobe Indesign'da bulunmuyor :)

İşte bu sorun CorelDRAW X5'te düzeltildi. CorelDRAW X5'te Gönül rahatlığıyla ChangeCase'yi kullanabilirsiniz. Gelecek sürümlrerde daha çok dizgi desteği ile görüşmek üzere...

10 yorum:

  1. corelle ilgili yine bir nokta atışı daha yapmışın. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Hangisi, Change Case mi yoksa şu yazarken kapanma sorunu mu, yoksa her ikisi de mi :)

    YanıtlaSil
  3. Benim bilgisayar yeni tamirden gelmişti. direk olarak x5 yükledim. bu yazınızı okuyunca denedim. Dediğiniz gibi bundada çöküyor. Çok ilginç...

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. çok ama çok tşkler bi corelci olarak bu sorundan kurtulmak çok büyük bir keyif şuan

    YanıtlaSil
  6. dediğiniz text uygulamasını yaptım çökme sorunu kalktı teşekkürler.ancak bir sorun daha farkettim şimdide örnek java yazdıktan sonra text üzerine sağ tıklayıp 'spell check' tıklayıncada aynı sorunu verip programı durduruyo bu normalmidir?

    YanıtlaSil
  7. X4 için spell check sorun çıkarabilir. Bu sorun X5 Service Pack 1 ile tamamen giderildi. Detaylara buradan bakabilirsiniz.

    http://corelturk.blogspot.com/2010/07/coreldraw-gs-x5-service-pack-1-yaynland.html

    YanıtlaSil
  8. Peki corel X4 e sahibim. neden "SAÇ" yazınca "SaÇ" oluyor? 1-2 kelime daha vardı böyle 3 harfli..

    YanıtlaSil
  9. QuickQorrect'teki seçeneklerin tamamını kapatın, Quote'lar hariç.

    YanıtlaSil